Koulusäästöt löytyvät ryhmiä suurentamalla

Kasvatus- ja opetustoimi hakee loppuvuonna 1,8 miljoonan euron säästöt. Tyysterniemen koulun oppilaat siirtyvät ensi syksynä Voisalmen kouluun sekä Tykin kouluun.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Luokkien oppilasmäärien kasvattaminen sekä avustajista ja valinnaisaineista tinkiminen uhkaavat Lappeenrannan kouluja ensi syksynä. Lisaksi Tyysterniemen koulun ovet sulkeutuvat pari vuotta etuajassa jo ensi syksynä.

Jos kasvatus- ja opetustoimi joutuu hakemaan kaupunginhallituksen maanantaina esittämät 1,8 miljoonan euron säästöt, näkyy se väistämättä palveluissa.

– Käytännössä nuo säästöt on otettava ensi syyslukukaudella, selvittää kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg.

– Sijaiskäytäntöä ei voi enää yhtään tiukentaa. Sen takia säästöt kohdistuvat lähinnä opetusryhmien kokoon sekä avustajien käyttöön.

Perusopetusjohtaja Mari Routin mukaan nyt kouluissa saa palkata sijaisen yli kolmen päivän poissaoloihin.

Toimiala on tehnyt laskelmia siitä, mitä tavoiteltu säästö käytännössä merkitsisi.

– Se tarkoittaa yli 300 tunnin vähennystä perusopetuksen tuntikehykseen. Yläkoulun aloittavat eli seitsemännet luokat ilmeisesti hieman suurentuvat. Keskikoko nousee noin 20:een, kun nykyisin luokissa on keskimäärin vajaat 19 oppilasta, selvittää Routti.

– Tähän asti yläkouluun on voinut perustaa yhden hieman pienemmän luokan, johon on sijoitettu enemmän opettajan huomiota tarvitsevia oppilaita. Ensi syksynä näitä ei voisi enää perustaa.

Valinnaisaineiden tarjonta vähenisi.

Alakoulussa säästö purisi myös a2-kielen ryhmien perustamiseen.

– Lisäksi alakouluissa on painetta yhdistää nykyisiä ryhmiä keskenään.

Koulunkäyntiavustajia on eniten erityisluokissa.

– Avustajista joutuisimme myös tinkimään, myös erityisopetuksessa, jossa avustajia on eniten.

Perusopetusta on jo vähennetty tälle lukuvuodelle. Tuntikehys laadittiin pienemmälle oppilasjoukolle, mitä loppujen lopuksi kouluissa nyt on.

Tyysterniemen koulun sulkeminen jo ensi syksynä sisältyy säästöihin. Pelkästään koulukiinteistön ylläpidosta säästyy 98 000 euroa. Koulut ja päiväkodit hakevat lisäksi käyttövaroistaan yhdeksän prosentin säästöt.

Tyysterniemen koulun yleisopetuksen luokat siirtyisivät Voisalmen kouluun.

– He mahtuvat sinne hyvin, eikä ylisuuria ryhmiä tule.

Erityisoppilaiden piti alkuperäisen suunnitelman mukaan siirtyä Lönnrotin kouluun. Sinne ei kuitenkaan aikaistetussa mallissa mahdu.

– Erityisluokat siirtyvät Armilan koulun viereiseen vanhaan Tykin kouluun. Siellä ovat nyt evakossa Peltolan koulun oppilaat, jotka pääsevät Peltolaan takaisin ensi syksynä, selvittää Routti.

Erityisoppilaat pääsisivät Lönnrotin kouluun sen jälkeen, kun kaupunki on alueellistanut erityisopetusta eli siirtänyt sitä palvelualueille.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju