Lappeenrannan seurakuntayhtymän on pakko keventää kiinteistömassaansa

Kiinteistökaupoilla Lappeenrannan seurakuntayhtymä estää kirkollisveron korotuksen. Seurakuntien yhdistäminen kasvatti yhtymän kiinteistöalan lähes 40 000 neliömetriin.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan seurakuntayhtymä on pakkotilanteen edessä: ellei se saa myytyä kasvanutta kiinteistömassaansa, edessä on kirkollisveron nosto. Lappeenrannan kirkollisvero nousi tämän vuoden alussa 1,35 prosenttiin.

Veron korotusta seurakuntayhtymän talousjohtaja Irmeli Hakkarainen pitää mahdottomana ajatuksena. Seurakuntayhtymä ei aio hakea kuluvähennyksiä myöskään lomautuksilla, kuten Tampereen seurakuntayhtymä. Se antoi lomautusvaroituksen koko henkilöstölleen.

– Lomautuksiin meillä ei ole tarvetta, Hakkarainen toteaa.

Seurakuntayhtymän palveluksessa on noin 220 henkilöä.

Lappeenrannan seurakuntayhtymän ainoa vaihtoehto on myydä kiinteistöjään. Kiinteistöalaa sillä on tällä hetkellä kaikkiaan noin 38 000 neliötä. Seurakuntien yhdistäminen toi yhtymän omistukseen uusia kiinteistöjä noin 7 000 neliön verran.

Leirikeskuksia seurakuntayhtymällä on kuusi kappaletta. Ne ovat Kaislaranta, Kuusiranta, Piiluva, Tuosa, Kesärannan leirikeskus Joutsenon kaupunginosassa ja Ylämaalla sijaitseva Metjärven keskus.

Talousjohtaja Irmeli Hakkarainen ei ole tässä vaiheessa valmis nimeämään yhtäkään leirikeskusta tai kiinteistöä, jonka hän olisi valmis myymään.

– Se on kuin laittaisi päänsä pölkylle, sillä kiinteistöihin liittyy paljon tunnetta.

Päätöksentekoa vaikeuttaa seurakuntien kiinteistöihin liittyvä tunnearvo. Hakkarainen myöntää, että tunteet tuppaavat menemään järkikeskustelun edelle.

– Tilanne on hieman hankala. Kiinteistöt ovat niin sidoksissa seurakuntiin. Kiinteistömassaa meillä on kuitenkin sen verran paljon, että on pakko myydä.

– Halukkaita ostajia muutamille kiinteistöille on jo ilmaantunut, vaikka niitä ei ole markkinoitu millään tavalla.

Seurakuntayhtymässä ei tällä hetkellä ole puhuttu ensimmäisestäkään myytävästä kiinteistöstä. Päätöksiä on luvassa viimeistään ensi toukokuussa. Leirikeskustyöryhmä luovuttaa oman muistionsa ensi viikon keskiviikkona.

– Kiinteistöselvitys kertoo, mitkä tilat ovat toiminnan kannalta tärkeitä. Kiinteistöt eivät ole itsetarkoitus, elleivät ne tuota, Hakkarainen toteaa.

Myös kiinteistöjen ylläpito maksaa paljon.

Seurakuntien kiinteistöomaisuus on Suomessa varsin suuri. Monet seurakuntien kiinteistöt ovat kuitenkin sellaisia, että niiden myyminen on lähes mahdotonta. Evankelisluterilaisessa kirkossa on nyt 328 seurakuntataloutta.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Leirikeskuksia seurakuntayhtymällä on joka suunnalla. Kaislarannan leirikeskus sijaitsee Lappeenrannan Voisalmessa.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen