Maakuntaraja ei olisi este Miehikkälän ja Luumäen liitokselle

Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne muistuttaa, että kuntaliitos on aina sisäinen tahtokysymys. Ulkopuolelta päätöstä ei hänen mielestään voi ohjata suuntaan eikä toiseen.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Kysymys Luumäen ja Miehikkälän, mahdollisesti Savitaipaleenkin kuntaliitoksesta saa Kuntaliiton toimitusjohtajan Risto Parjanteen mietteliääksi. Hän oli mukana joulukuisessa tapaamisessa, kun kunnat tapasivat epävirallisesti ja pohtivat yhteistyötä, mahdollisia liitoksiakin.

Eniten Parjannetta arveluttaa yhdyskuntarakenteen hajanaisuus ja kuntakeskusten pitkät etäisyydet.

– Maaseutumainen profiili olisi kyllä ihan ok. Kunnat ovat samanoloisia ja niissä on samanlainen rakenne.

– Tottakai kolmesta kunnasta saisi uuden isomman kunnan, joka voisi olla vahvempi, mutta aikamoinen tekeminen siinä olisi.

– Uudella kunnalla pitäisi olla elinvoimainen yhdyskuntarakennepohja. Miehikkälän, Luumäen ja Savitaipaleen keskustat ovat kaukana toisistaan, välimatkaa on kymmeniä kilometrejä.

– Yhdellä keskuksella kunta ei pystyisi toimimaan. Kaikkea ei voisi keskittää.

PALVELUISSA Parjanne uskoo olevan rationalisointimahdollisuuksia.

Hän asettelee sanojaan varovasti, koska katsoo, ettei kunnille voi ulkopuolelta sanoa, että asia on niin tai näin.

– Liitosta voisi pitää silmällä ja katsoa ensin, mihin kunnat ovat valmiita palveluyhteistyössä ja sitten seurata johtaako se aikaa myöten johonkin tiiviimpään rakenteeseen.

– Loppujen lopuksihan tämä on aina tahtokysymys. Tahdon täytyy tulla omasta kunnasta ja alueelta. Ulkopuolelta näitä ei voi sanella.

– Pitää miettiä, onko sitä tahtoa ja eväitä riittävästi.

MIEHIKKÄLÄN ja Luumäen erottaa paitsi kuntaraja myös maakuntaraja. Kymenlaakso ja Etelä-Karjala lyövät kättä Miehikkälän Muurolassa ja Luumäen Kontulassa.

Maakuntaraja ei Parjanteen mukaan olisi mikään este liitokselle.

– Ei kunta- ja palvelurakennehankkeissakaan esteenä ole maakuntarajat. Päinvastoin sanottiin, että rajoja pitää ylittää, jos se on järkevää.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne odottaa, että maalaiskunnat keskustelevat ensin palveluyhteistyöstä ja katsovat sitten, johtaako se pitemmälle.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä