Maan tuntia juhlitaan pimeästi

Lappeenrannassa tapahtumat keskittyvät Oleksille, Imatralla Koskenpartaalle ja Rautjärvellä Konkalammelle. Ilmastonmuutosta ehkäistään sammuttamalla valot tunnin ajaksi lauantai-iltana.

TENHO TIILIKAINEN

NELJÄ eteläkarjalaista kuntaa, Lappeenranta, Imatra, Parikkala ja Rautjärvi ovat näkyvästi mukana maailmanlaajuisessa Tunti maailmalle -tapahtumassa (Earth Hour) tämän viikon lauantaina. Eri puolilla maailmaa sammutetaan valot tunnin ajaksi kello 20.30 ja 21.30 välisenä aikana sekä järjestetään tapahtumia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Lappeenrannassa tapahtumat keskittyvät Oleksille. Kaupunki sammuttaa katuvalot Oleksilta sekä Kauppakadun ja Snellmaninkadun väliseltä Valtakadun osuudelta.

Lappeenrannan Vesi Oy puolestaan sammuttaa julkisivuvalot vesitornista ja Lappeenrannan Energia Oy Valtakadun kiinteistöstään.

Roihuilla valaistavalle Oleksille pystytetään tapahtuman ajaksi Muutos-teltta, jossa kaupunkilaiset voivat antaa henkilökohtaisen lupauksensa ilmaston hyväksi. Muistoksi lupauksen antajat saavat ilmastopinssin ja lämmikkeeksi kuumaa mehua. Muutoslupauksia ovat vastaanottamassa Sammonlahden koulun ympäristöagentit ja tukioppilaat.

Sammonlahden koulu näyttää mallia energian säästämisestä kaupungin muille kouluille viettämällä perjantaina 27. maaliskuuta sähköttömän päivän. Edes ruuanlaittoon ei tuhlata sähköä. Kouluruokailu järjestetään retkilounaana koulun pihalla.

IMATRAN kaupunki osallistuu ilmastotapahtumaan sammuttamalla osan katuvaloistaan keskustojen ulkopuolella. Lisäksi Koskenparras on tapahtumatunnin pimeänä.

Valoa Imatrankosken pimeyteen tuo Imatran partiolaisten järjestämä soihtu- ja kylttikulkue. Mansikkalan ja Vuoksenniskan koululaisten tekemissä kylteissä on kaupunkilaisilta saatuja energiansäästövinkkejä.

Kulkue lähtee liikkeelle kello 20.25 voimalaitoksen sillalta ja kulkee Inkerinaukion ja Imatrankosken torin kautta Koskenpartaalle. Ohjelmassa on myös Jani Hurmerinnan esittämä tulishow.

Kaupunki tarjoaa ilmaiset bussikyydit tapahtumaan ja tapahtumasta pois linjan 1 vuoroilla.

RAUTJÄRVELLÄ tapahtumat keskittyvät Konkalammen hiihtokeskukseen, jossa on muun muassa makkara- ja mehutarjoilua laavulla elävän tulen valossa.

Rautjärven tapahtuman järjestäjät toivovat, että mahdollisimman monet sammuttavat valot kotoaan ja ottavat lyhdyn mukaan Konkalammelle. Myös Konkalammella on idealaatikko, johon osallistujat voivat jättää omia arkielämän energiansäästökeinojaan.

PARIKKALASSA ei ole erillistä tapahtumaa, mutta Parikkalan kunnan hallintojohtajan Marjatta Laukkasen mukaan kunnan henkilöstöä on pyydetty sammuttamaan valot työpaikoiltaan ja kotoaan tapahtuma-aikaan, jos se on vain mahdollista.

Laukkasen mielestä ilmastonmuutoksen vastustaminen on tärkeää työtä, jota pitää kaikin tavoin tukea.

– Olemme yksi viidestä hiilineutraalista kunnasta. Tämän vuoksi on luonnollista, että olemme myös Earth Hour -tapahtumassa mukana.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/PEKKA HÖLKKI

Tunti maailmalle -tapahtuma sammuttaa valot tunnin ajaksi myös Lappeenrannan vesitornista lauantaina.

Olemme yksi viidestä hiilineutraalista kunnasta. Tämän vuoksi on luonnollista, että olemme myös Earth Hour -tapahtumassa mukana.

Marjatta Laukkanen

Muutoslupaukset

Vähennän kotini sisälämpötilaa yhden asteen.

Sammutan valot aina, kun en tarvitse niitä.

En jätä televisiotani, tietokonettani tai stereoitani valmiustilaan, vaan suljen ne kokonaan.

Vaihdan energiaa säästäviin lamppuihin.

Vaihdan vihreään sähköön.

En kuluta turhaan.

Lajittelen jätteet ja kierrätän kaiken mahdollisen.

Käytän tuotteita, joihin tarvitaan mahdollisimman vähän pakkausmateriaalia.

Käytän julkisia kulkuvälineitä ja kävelen tai pyöräilen autoilun sijasta.

Käytän ruokaostoksilla kestokassia tai vanhaa muovipussia.

Earth Hour

Earth Hour on maailmanlaajuinen tapahtuma, joka järjestetään lauantaina 28.3. kello 20.30-21.30.

Ihmiset ja yhteisöt ympäri maailmaa sammuttavat valonsa tunnin ajaksi.

Suomessa tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Suomessa Earth Hour -tapahtumaan on tähän mennessä ilmoittautunut mukaan 64 kuntaa tai kaupunkia

Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007 Australian Sydneyssä.

Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 35 maata ja lähes 400 kaupunkia.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen