Sammonlahdessa kaksi lääkäriä tekee seitsemän työt

Lappeenrannan lääkäripula saattaa helpottua syksyllä. Nyt puuttuu vähintään 14 lääkäriä. Sammonlahden terveysasema sulkeutunee koko kesäksi.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan sammonlahtelaiset ovat joutuneet kärvistelemään onnettoman vähäisten terveyskeskuslääkäripalvelujen kanssa jo pitkään. Virkojen täyttöasteen mukaan kaksi lääkäriä paiskii kuuden-seitsemän työt.

Koko Lappeenrantaa vaivaava lääkäripula koskettaa pahiten Sammonlahden jälkeen Lauritsalaa. Johtavan lääkärin Pekka Keräsen mukaan kaupungin 58 lääkärinvirasta on jollakin tapaa täytettyinä 44.

– Sammonlahteen on hirveän vaikea saada lääkäriä. Se tilanne vähän pelottaa lääkäreitä, että mihin siellä oikein joutuu, arvelee Keränen.

Väestövastuutoiminnan ylilääkäri Leena Suomalainen toteaa, että vajetta on joka terveysasemalla, mutta Sammonlahti on oma lukunsa.

– Kun tilanne pääsee tällaiseksi, houkuttelevuus kärsii.

Pekka Keränen sanoo, että Sammonlahdessa jouduttiin hyvin vaikeaan tilanteeseen.

– Kokenut lääkärijoukko on lähtenyt, ja sinne on saatu vain hyvin lyhytaikaisia lääkäreitä. Laajempi ongelma on se, että nuoret lääkärit eivät enää sitoudu terveyskeskustyöhön.

– Sammonlahden lääkäreistä kaksi siirtyi lasten ja nuorten palvelualueelle ja yksi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön.

Leena Suomalaisen mukaan Sammonlahteen tulee lähiaikoina ostopalvelulääkäreiden erisuuruisia työpanoksia.

Sammonlahden lääkäreillä on kova työpaine.

– Jonkin verran sitä helpottaa päivystyksen keskittäminen Armilaan. Näin he jollain tapaa pystyvät yleensä työskentelemään. Mutta onhan siellä tottakai kovat paineet. Ja vastaanottojen ulkopuolista asiointia kertyy kahdelle ihan riittävästi, reseptien uusimista ja muuta.

Kaupunki on tehnyt järjestelyjä sammonlahtelaisten palvelun parantamiseksi. Sammonlahtelaiset joutuvat käymään Armilan keskusterveysasemalla päiväpäivystyksessä. Myös Lauritsalan päiväpäivystys on keskitetty Armilaan.

– Sammonlahtelaisilla on lisäksi oikeus varata muukin lääkäriaika Armilan keskusterveysasemalta. He ovat tässä ajanjaossa samassa asemassa Armilan varsinaisten asiakkaiden kanssa, selvittää Suomalainen.

– Ongelma on se, että ei aikoja ole Armilassakaan riittävästi.

Suomalaisen arvion mukaan jonotusajat lääkärille ovat noin kaksi kuukautta Lappeenrannassa.

– Kiireellisiä aikoja saa noin viikon päähän, mutta tässä on ollut viime aikoina hankaluuksia.

Suomalainen kertoo, että hoitotakuu jotenkuten toteutuu.

– Muttei se niin hyvin toimi kuin me haluaisimme.

Syksyllä viimeistään tilanne kaupungissa helpottunee.

– Lääkäripula ei ole ainakaan pahenemaan päin. Syksyllä saattaa olla pikkuisen valoisampaa, sanoo Suomalainen.

– Merkkejä siitä, että ollaan saamassa nuoria lääkäreitä on, vakuuttaa Keränen.

Kesäsijaisia ei ole saatu tarpeeksi. Sammonlahden terveysasema sulkeutuu Suomalaisen mukaan koululaisten kesälomien ajaksi. Sammonlahdessa tehdään samalla remonttia. Lauritsalaan tulee kuukauden sulku.

Keränen toteaa, että lääkärit vaihtanevat lomarahoja vapaaksi tavanomaista enemmän kaupungin säästötavoitteiden mukaisesti.

Keräsen mukaan yhden lääkärin palkkakustannukset ovat vuodessa 80 000 – 90 000 euroa.

Jos siis 14 virkaa on kokonaan täyttämättä vuoden, jää 1,3 miljoonaa euroa käyttämättä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju