Työntekijöiden koulutukselle olisi juuri nyt sopiva sauma

Metallialan osaajista tulee jälleen pulaa nousukauden alettua. Etelä-Karjalan aikuisopisto tarjoaa yrityksille niiden omista tarpeista lähteviä räätälöityjä kursseja. Hitsauksen koulutusta kehitetään yhdessä teknillisen yliopiston kanssa.

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Suuri osa Suomen hitsaajista on täyttänyt jo 50 vuotta. Etelä-Karjalan aikuisopiston hitsauksen opettaja Jukka Vasara arvelee, että vaativaan ammattityöhön kykenevistä hitsaajista tulee vielä ankara pula, kun talous kääntyy laman jälkeen uuteen nousuun.

– Jossakin vaiheessa tämä pula hitsaajista tulee. Ala on aika ukkoontunutta. Nyt olisi hyvä aika kouluttaa yrityksen työntekijöitä. Koulutuksella voitaisiin tähdätä esimerkiksi kansainvälisen hitsaajaneuvojan IWS-tutkinnon suorittamiseen, Vasara sanoo.

Parhaillaan Vasara tekee yliopistolla väitöskirjatutkimusta, jossa hän selvittää mahdollisuuksia kehittää aikuisopiston ja alueen yritysten yhteistyötä.

Diplomi-insinööriksi Vasara valmistui teknillisestä yliopistosta vuonna 2005. Hän teki diplomityönsä uuden hitsauskoulutusohjelman käynnistämisestä oppilaitoksessa.

– Me olemme terävöittämässä aikuisopiston toimintaa metallipuolella. Tarkoituksemme on kehittää yhdessä Suomen hitsausteknillisen yhdistyksen kanssa täällä lineaarisen mekanisoidun hitsauksen koulutusta, Vasara kertoo.

– Tässä koulutuksessa perehdytään hitsauksen kevytmekanisointiin, hän täsmentää.

Mekanisoinnilla tarkoitetaan Vasaran mukaan apulaitteita, joiden avulla hitsauksen eri vaiheita voidaan mekanisoida.

– Myöhemmin tätä koulutusta voidaan ehkä laajentaa automatisoituun hitsaukseen. Meillä on yhteistyötä yliopiston kanssa ja tavoitteena on saada vielä joskus lineaarinen hitsaus, orbitaalinen hitsaus ja robottihitsaus yhdeksi koulutuskokonaisuudeksi, hän kertoo.

Aikuisopiston oma hitsaajan pätevöitymiskoulutus on käynnissä kaiken aikaa nonstop-periaatteella. Aikuisopiston omaan koulutusohjelmaan kuuluu myös hitsaajan koulutus, johon hakeudutaan työvoimatoimistojen kautta.

Yrityksille voidaan Vasaran mukaan räätälöidä myös niiden omista tarpeista lähteviä kursseja.

– Tällaisen kurssin olemme järjestäneet esimerkiksi lappeenrantalaiselle Terästornille. Kurssi palveli juuri tämän yrityksen omia osaamistarpeita, mutta kurssilaiset suorittavat myös tutkintoja, Vasara kertoo.

Yrityksen työntekijöille räätälöityyn koulutukseen on mahdollista saada myös yhteiskunnan tukea.

– Tukea voi saada jopa puolet kurssin kustannuksista. Se edellyttää vähintään 10 päivää kestävän koulutuksen järjestämistä, hän kertoo.

Vasara lupaa, että yrityksen tarpeita vastaavan kurssin järjestäminen käy hyvin mutkattomasti.

– Meihin voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse.

Aikuisopiston hitsausluokassa on 35 hitsauspaikkaa. Aktivalla ei ole käytössään hitsausrobotteja, mutta aikuisopistossa voi opiskella kaikkia käsin tehtäviä hitsauksia.

– Orbitaalihitsaukseen meillä on käytössämme TIG-automaatti. Pari vuotta sitten hankimme polttoleikkausautomaatin, hän kertoo.

Koulutusta voidaan Vasaran mukaan järjestää hyvin joustavasti. Valikoimassa on erilaisia vaihtoehtoja aina yhden päivän tutustumiskurssista vuoden kestäviin koulutuskokonaisuuksiin.

– Tarvittaessa koulutus voidaan järjestää kahdessa vuorossa. Joskus olemme tehneet tätäkin. Kansainvälisiä hitsaajaneuvojan tutkintoja on järjestetty myös iltapäivisin ja iltaisin, hän kertoo.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Viime elokuussa aikuisopistossa opiskelun aloittanut Andrei Haapasalo harjoitteli maanantaina levyhitsausta.

Jossakin vaiheessa tämä pula hitsaajista tulee.

Kirjoittaja:
Matti Saarela