Categories
Artikkelit

Henkilöstön vapaaehtoiset lomat uhkaavat sulkea kaupunginteatterin

Lappeenrannan kulttuurilautakunta on asettanut koko toimialalle vajaan 170 000 säästövaatimuksen. Ensisijaisesti säästöjä toivotaan vapaaehtoisista palkattomista lomista. Teatterissa ja orkesterissa niiden toteuttaminen toiminnan kärsimättä on käytännössä

Lappeenrannan kulttuurilautakunta on asettanut koko toimialalle vajaan 170 000 säästövaatimuksen. Ensisijaisesti säästöjä toivotaan vapaaehtoisista palkattomista lomista. Teatterissa ja orkesterissa niiden toteuttaminen toiminnan kärsimättä on käytännössä mahdotonta.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginteatterin ja -orkesterin pitäisi säästää kuluvana vuotena palkkamenoistaan yhteensä 66 000 euroa. Kulttuurilautakunnan asettamissa säästötavoitteissa ensisijaiseksi keinoksi ehdotetaan henkilökunnan pitämiä vapaaehtoisia lomia.

Teatterilla säästötavoite tarkoittaa, että jokainen työntekijä pitäisi puolitoista viikkoa palkatonta lomaa, orkesterin soittajille lomaa tulisi 2-3 viikkoa. Teatteri ja orkesteri eivät käytännössä voi toteuttaa vapaaehtoisia lomia toiminnan kärsimättä.

Kaupunginteatterin palkkamenosäästötavoite on 43 000 euroa. Siitä on tähän mennessä saatu kerättyä vapaaehtoisilla lomilla 4 000 euroa.

– Teatterissa vapaaehtoisia lomia on vaikea toteuttaa, koska henkilökunta ei näytelmien esittämisen vuoksi voi olla poissa vuorotellen, kaupunginteatterin talouspäällikkö Raija Tokkola sanoo.

– Jos koko henkilökunta taas on samaan aikaan puolitoista viikkoa poissa, tarkoittaa se sitä, että pitäisi panna teatteri kiinni tuoksi ajaksi. Se taas tarkoittaisi, että jäisi saamatta lipputuloja. Syksy on teatterille kuitenkin paras kausi, Tokkola jatkaa.

Vapaaehtoisia lomia on ehdotettu pidettäväksi esimerkiksi heinäkuussa ja/tai joulun ja vuodenvaihteen ajan.

Teatterin henkilökunta on kesällä reilun kahden kuukauden kesälomalla ja viettää talvella kuuden työpäivän työviikosta aiheutuneita tasausvapaita.

– Myös joulun aikaan teatterissa vietetään lomia. Jos meidän pitää silloin pitää vapaaehtoisia lomia, loma- ja vapaapäivä kierre siirtyy vain eteenpäin. Ainoaksi mahdollisuudeksi jäisi silloin talon paneminen kokonaan kiinni puoleksitoista viikoksi, Tokkola sanoo.

Kaupunginorkesterissa ei säästetä vakituisen väen palkkamenoista, vaan säästöt haetaan rukkaamalla ensi syksyn konserttiohjelmistoa.

– On vaihdettu kapellimestaria sekä solistia, pienennetty kokoonpanoja ja jätetty yksi konserttiviikko joulun tienoilta pois. Näillä säästetään 15-20 000 euroa, ja kuitenkin orkesterin juhlavuottakin pitäisi viettää, intendentti Milko Vesalainen sanoo.

Vesalaisen mielestä on harhauttavaa puhua vapaaehtoisista lomista, koska teatterissa ja orkesterissa niitä ei pystytä toteuttamaan ilman, että toiminta lamaantuu. Käytännössä toisten vapaehtoiset lomat merkitsisivät myös yksikön muiden työntekijöiden lomia – vapaaehtoisia pakkolomia.

– Jos orkesterin olisi pitänyt toteuttaa säästöt vapaaehtoisina lomina, se olisi tarkoittanut Linnoituksen yön konsertin peruuttamista, Vesalainen sanoo.

Kulttuuritoimenjohtaja Heikki Timonen ymmärtää, että vapaaehtoisen lomien pitäminen teatterissa on hankalaa ja että lomautuspäätös olisi yksinkertaisempi ratkaisu toteuttaa. Se ei tässä vaiheessa ole kuitenkaan mahdollinen.

– Säästötavoitteet ovat valtuuston asettamia, ja ne täytyy tavalla tai toisella kunkin yksikön toteuttaa haluttiinpa sitä tai ei.

– Jos vapaaehtoiset lomat eivät tule kysymykseen, pitää tuloja kasvattaa tai menoja pienentää. Teatterissakin pitää juustohöylällä vetää kaikesta.

Raija Tokkola ei usko teatterin pystyvän höyläämään kustannuksiaan, joista 80 prosenttia on palkkamenoja ja lopuilla ostetaan työmateriaalia lavastamoon ja puvustamoon.

– Jos leikkaamme näistä toimintakuluista, se tarkoittaa sitä, että työntekijät tulevat töihin, mutta heillä ei ole mitään tekemistä.

– Esitysten peruuttaminenkaan ei toimi meillä säästömielessä, koska tuotantokulut ovat jo joka tapauksessa menneet. Jos niistä vielä pitää säästää, emme voi tehdä mitään, Tokkola sanoo.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Lappeenrannan kaupunginteatterin henkilökunta ei voi olla ripoittain pois töistä esityskaudella esitysten kärsimättä.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola