Imatran kartonkikone sai vuoden jatkoajan

Imatralle suunniteltuja investointeja on leikattu ja myöhästetty. Vuoden jatkoaika on pääluottamusmies Ilkka Nokelaisen mukaan tervetullut asia, jonka ansiosta irtisanomisia ei enää tarvita. Sylinterimies Asko Käkösen eläkeputkeen voi tulla vuoden pidenny

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Stora Enson johto on päättänyt muuttaa ja leikata Imatran tehtaille suunniteltujen investointien aikataulua ja ohjelmaa. Uutiset ovat Imatran kannalta yhtäaikaa sekä iloisia että epävarmuutta aiheuttavia.

Iloinen uutinen on se, että tämän vuoden lopussa alas ajettavaksi määrätty kartonkikone 1 on saanut toiminalleen vuoden jatkoajan. Kartonkikone 1 ajetaan alas vuoden 2010 loppuun mennessä. Samalla yli 50 henkilön irtisanomistarve siirtyy ainakin vuodella eteenpäin.

Jatkoaika johtuu siitä, että kartonkikone 4:n laajennusinvestointia on myöhästetty. Nelosen laadunparannusinvestointi toteutetaan tämän vuoden aikana, mutta lisäkapasiteettia koneelle ei ole vielä luvassa. Lisäkapasiteetilla on tarkoitus korvata osa lopetettavan kartonki 1:n tuotannosta.

MYÖS täksi kevääksi suunniteltu kuitulinjojen kääntöinvestointi on siirretty myöhempään ajankohtaan. Kääntöinvestoinnin tavoitteena on korvata pitkälti tuonnin varassa ollut koivukuitu kotimaasta saatavalla havukuidulla. Se, milloin kuitulinjan muutoksiin ryhdytään on auki.

Yksikönjohtaja Ari Johansson on tyytyväinen siihen, että kartonkikone 1 voi jatkaa vuodella. Johanssonia mietityttää kuitenkin investointien siirtyminen. Tehtailta on määrä lopettaa yksi arkittamo kesällä ja toinen ensi vuonna. Päätöstä uuden arkittamon rakentamisesta ei kuitenkaan ole vielä olemassa.

– Toinen arkittamoista jatkaa niin kauan, kuin uusi tulee, Johansson sanoo.

Kartonkikone 1 on jo jonkin aikaa tehnyt tuotantoa neljässä vuorossa (yksi huiliviikko kuukaudessa). Ensi sunnuntaista alkaen kartonki 1:llä palataan täyteen tuotantoon eli viiteen vuoroon ja kesäkuun alusta kesän ajaksi kuuteen vuoroon.

PAPERILIITON osasto 21:n (Kaukopään osasto) pääluottamusmies Ilkka Nokelainen näkee kartonki 1:n vuoden jatkoajan pitkästä aikaa positiivisena uutisena Imatralle. Nokelainen uskoo jatkoajan mahdollistavan sen, ettei Imatralla tarvitse turvautua niin sanottuihin raakoihin irtisanomisiin.

– Olimme jo alunperin esittäneet Imatralle vuoden jatkoaikaa. Nyt sellainen on tulossa. Totta kai jatkoaika on asia, joka vaikuttaa ja jonka pitää vaikuttaa myös kunnossapitoyhtiö Eforan henkilöstötarpeeseen, Nokelainen sanoo.

KARTONKIKONE 1:LLÄ sylinterimiehenä toimiva Asko Käkönen kuuluu niihin storalaisiin, joita on ehditty sovitella eläkeputkeen tämän vuoden lopulla. Käkönen ei vielä osaa sanoa, mitä koneelle myönnetty vuoden jatkoaika merkitsee hänen työssäololleen. Pakka on vielä sekaisin.

– En vielä tiedä, saanko päättää jatkamisesta tai putkeen joutumisesta itse, vai päättääkö siitä joku muu. Kyllähän tässä voisi vielä vuoden jatkaakin. Normaali eläkeikäkin on enää parin vuoden päässä, Käkönen sanoo.

Rullamies Seppo Vaittiselle on ehditty luvata töitä kartonkikone 1:n alasajon jälkeenkin.

– Sitä missä ja mitä se työ olisi ollut, en tiedä. Luvattiin vain, että työt jatkuvat. Voi olla, että nyt ne jatkuvat tällä koneella ainakin ensi vuoden loppuun saakka. Kyllä vuoden jatkoaika on monelle työntekijöistä todella iso asia, Vaittinen sanoo.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Kartonkikone 1:n saama vuoden jatkoaika on Asko Käkösen (etualalla) ja Seppo Vaittisen mielestä erinomaisen hyvä asia.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen