Se ainoa oikea korvaa Eichmannin Petroskoissa

Komedian homoseksuaalisuus-aihe ei ole Venäjän laissa kiellettyjen listalla.

SARI PULLINEN

LAPPEENRANNAN kaupunginteatterista lähtee Uuden suomalaisen teatterin festivaalille Petroskoihin komedia Se ainoa oikea.

Alun perin Venäjälle oli lähdössä Jari Juutisen kirjoittama Minä olen Adolf Eichmann, mutta toinen festivaalijärjestäjä, Petroskoin kansallinen teatteri, ei hyväksynyt natsiupseerista kertovaa näytelmää ohjelmistoon. Perusteeksi kerrottiin se, että venäläinen lainsäädäntö kieltää natsisymboleiden esittämisen myös teatterissa.

Toinen festivaalijärjestäjä, Suomen teatteriohjaajien liitto (STOhL) halusi Eichmannin tilallekin valittavan esityksen tulevan Lappeenrannan kaupunginteatterista.

– Tässä painoi käytännöllisyys. Koska yhteydet oli jo luotu, oli helpointa valita Lappeenrannan tuotantoa. Tämä oli myös kunniavelka, perusteli STOhLin puheenjohtaja Atro Kahiluoto.

Komediassa käsitellään homoseksuaalisuutta. STOhL on varmistanut, ettei tämä teema ole kielletty Venäjällä.

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen toteaa, että Se ainoa oikea oli heiltä ainoa mahdollinen näytelmä lähetettäväksi. Ihmissusi on teknisesti liian vaikea vietäväksi, Punaisen viivan lavasteet taas ovat jo roskiksessa.

– Tämä nyt aiheuttaa kaikenlaista hommaa, tulliluettelot menevät uusiksi ja viisumeita pitää peruuttaa, Juutinen harmittelee.

– Mielelläni olisin lähtenyt omalla näytelmälläni, mutta onhan se mielenkiintoista joutua sensuurin kouriin. Taide tekee nyt sitä, mitä sen kuuluukin tehdä: haastaa ja paljastaa. Tässä paljastuu jotakin sananvapaudesta.

On myös ehdotettu, että Eichmann näytettäisiin festivaalilla dvd-taltiointina. Atro Kahiluoto uskoo, että se voisi toteutua. Se tarkoittaisi todennäköisimmin teatterialan ammattilaisille suunnattua esitystä. Heitä kerääntyy Petroskoihin ympäri Venäjää.

Eichmannista on toistaiseksi olemassa vain teatterin omaan käyttöön tarkoitettu yhden kameran taltiointi.

Se ainoa oikea on Jukka Vienon käsikirjoittama näytelmä, ja Lappeenrantaan sen ohjasi Antti Majanlahti.

Uuden suomalaisen teatterin festivaali järjestetään 24.–28. toukokuuta.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/ARI NAKARI

Komediassa Se ainoa oikea rooleissa ovat Samuli Punkka (vas.), Sirja Sauros, Heikki Pirhonen (sohvalla vas.) ja Seppo Kaisanlahti.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen