Imatran kehitysyhtiö on irtautumassa matkailuyhtiöstä

Irtisanoutumisilmoituksia voi peruuntua, jos Etelä-Karjalan matkailuyhtiö uudistuu riittävästi.

ANNE KOTIHARJU

Imatran Seudun Kehitysyhtiö Kehy sekä pari kolme yritysosakasta ovat jättäneet eroilmoituksensa Etelä-Karjalan matkailuyhtiöstä. Kehyn toimitusjohtaja Ari Keskinen kertoo, että yhtiö saattaa vielä perua eroilmoituksensa. Matkailuyhtiön sääntöjen mukaan eroilmoitus on jätettävä kahdeksan kuukautta ennen alkavaa vuotta eli huhtikuun loppuun mennessä.

– Laitoimme kortit pöytään ja puhumme asioista niin kuin ne ovat. Nykymeno ei voi jatkua. Olemme täysin valmiita keskustelemaan eroilmoituksen perumisesta, jos kehitys oikenee. Olemme jatkossa mukana, jos yhtiö tekee oikeita asioita kustannustehokkaasti.

Kehy on rahoittanut matkailuyhtiötä Lappeenrannan kaupunkiyhtiöiden tapaan vuodessa 75 000 eurolla.

Keskisen mielestä matkailuyhtiön pitäisi keskittyä kehysmarkkinointiin.

– Eli yleiseen aluemarkkinointiin. Yksityiset yritykset kyllä hoitava itse oman markkinointinsa. Myyntikin kuuluu yksittäisille yrityksille. On olemassa yksityisiä myyntikanavia enkä näe, että olisi mitään järkeä lähteä kilpailemaan niiden kanssa.

– Emme tarvitse mitään täyden palvelun matkailutaloa, missä on kaikki mahdolliset osiot. On lähdettävä yritysten tarpeista.

Keskinen muistuttaa, että Imatran suunnasta on tullut suurin osa matkailuyhtiön tuotoista.

– Nyt kylpylän investoinnit vahvistavat vielä tätä.

Imatran seutu sai äsken 112 000 euroa eu-rahaa omaan kolmivuotiseen matkailualan tuotekehityshankkeeseen. Kehitysyhtiö toteuttaa kaikkiaan 166 000 euron projektin. Keskisen mukaan hanke ei ole irtiotto maakunnan matkailuyhtiöstä.

– Kun matkailuyhtiö ei ole saanut Imatran suunnassa jalansijaa, teemme täällä itse niitä asioita, jotka ovat jääneet tekemättä.

Matkailuyhtiön hallituksen puheenjohtaja Risto Kiljunen kertoo, että irtautumisilmoitukset jättäneet yhtiöt eivät ole ”mitenkään maantieteellisesti keskittyneet”.

Kiljunen uskoo vankasti, että myös Imatraa tyydyttävä suunta löytyy.

– Meillä on yhtiön hallituksessa Kehy ja pienet sekä isot yritykset mukaanlukien täysin yksimielinen näkemys siitä, mihin suuntaan yhtiötä viedään. Ei ole ristiriitoja.

– Kaikilla on sama suunta ja sama tahto. Kaikki ovat samaa mieltä siitäkin, että muutoksen on oltava kova. On luotava uusi strategia.

Kiljunen toteaa, ettei matkailuyhtiö tule toimeen ilman Imatraa.

– Imatra on maakunnan perinteisin matkailun keskittymä. Ja maakunnan elinkeinostrategian ykkösasia on matkailun kehittäminen.

Yhtiön uusi strategia on valmis viimeistään elokuun yhtiökokouksessa.

Yhtiön hallituksen jäsen, Lappeenrannan kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin on vakuuttunut, että toimintamalli saadaan myös Imatran suuntaa tyydyttäväksi.

– Vaihtoehdot ovat vähissä. Joko lopetetaan maakunnallinen matkailumarkkinoinnin yhteistyö, palautetaan se elinkeinoyhtiövetoiseksi tai jatketaan tällä nykyisellä yhteistyöllä, joka on ehdottomasti paras vaihtoehto.

– Uskon ilman muuta matkailuyhtiöön sen alkuajan vaikeuksista huolimatta. Nyt ei pidä heittää lasta pesuveden mukana.

KUVATEKSTI

es-arkisto

Imatra on maakunnan matkailuaatelia kylpylöineen ja koskineen, mutta matkailuyhtiö on saanut eniten kritiikkiä nimenomaan Imatran seudulta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju