Imatran paloaseman suunnittelussa lapsuksia

Varustelua joudutaan täydentämään jälkikäteen, mutta elämää suurempia ongelmia ei enää ole. Hälytyslähdöt ovat nopeutuneet. Letkupesukoneeseen tulee valtionosuus.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Käyttöönotossaan myöhästynyt Imatran uusi paloasema kirii nurkkiaan juhlakuntoon toukokuun vihkiäisiin.

Va. palopäällikön Jukka Valtoahon mukaan juhlat voidaan pitää ajallaan. Suunnittelussa sattui kuitenkin lapsuksia, joita joudutaan jälkikäteen paikkailemaan.

Eniten korjattavaa on Valtoahon mukaan jäänyt LVI-puolen tekniseen toteutukseen. Vesijohtolinjoja on vedettävä lisää, koska esimerkiksi tulityöpajalta jäivät vesipisteet lavuaareineen puuttumaan. Myös sadevesiviemäreitä unohtui.

– Omakotitalon teossa näitä olisi tuskin sattunut, mutta tämä paloasema tehtiin niin karvalakkibudjetilla, Valtoaho sanoo.

Vanhojen ja niiden kylkeen rakennettujen uusien seinien yhdistelmänä toteutettu asema maksoi 4,3 miljoonaa euroa.

OLEELLISINTA Valtoahon mukaan on, että pelastustehtävässään uusi paloasema pelittää paremmin kuin entinen.

Uudistuksista tärkeimpiä on, että koko henkilöstö on nyt sijoitettu samaan rakennukseen hälytyskaluston kanssa. Se tekee hyvää joukkuehengelle ja lähtönopeudelle.

– Palomiesten juoksu autoille toisesta talosta yli jäisen pihan loppui siihen.

Hälytyksiin lähtö on nopeutunut muutenkin. Autohallin isoja ovia ei tarvitse enää aukoa käsipelissä, kun asia hoituu napin painalluksella.

UUDEN paloaseman ensimmäinen lastentauti oli kännyköiden ja viranomaisverkon radioiden kuulumattomuus. Yhteydet mykistyivät seiniin. Nyt kuuluvuus on Valtoahon mukaan kunnossa. Ongelma hoitui lisäantenneja asentamalla.

Kroonisempi vaiva on letkupesulinjaston puute. Imatran letkuhuoltoa joudutaan tekemään Joutsenon ja Lappeenrannan paloasemilla.

Tulevaisuudessa palomiesten maakuntamatkailu kuitenkin vähenee. Runsaan 100 000 euroa maksavan oman letkupesukoneen hankintaan on Valtoahon mukaan saatu periaatepäätös valtionosuudesta.

Yksi puute on, että paineilmapullojen täyttöjärjestelmä on vain vanhoissa tiloissa. Korjausta tilanteeseen Valtoaho odottelee vapun jälkeen.

– Reiät uuden tilan seiniin on tilattu, mutta ne voi takuuaikana porata vain seinien rakentaja. Myös kompressorin siirto on homma, jota ei voi ihan kuka tahansa tehdä, Valtoaho kertoo.

VS. VUOROMESTARI ylipalomies Veli-Pekka Kosonen kokee paloaseman sisäänajon olevan siinä vaiheessa, että elämää suurempia ongelmia ei enää ole. Osa tavaroista vain hakee vielä paikkojaan.

Henkilökunnan etuja Kosonen valvoo Pelastusalan Toimihenkilöliiton Etelä-Karjalan yhdistyksen puheenjohtajana. Jonkinasteista stressiä suunnittelun kukkasten rikkaruohottumisista Kososen mukaan aiheutui varsinkin, kun suunnitteluryhmä matkan varrella suurelta osin vaihtui. Esimerkiksi muualla tehtävien letkuhuoltojen hoito vaatii järjestelyjä, kun lähtökohta on, ettei huoltoja ajella tekemässä ylitöinä.

IMATRAN paloasema vihitään 12. toukokuuta. Vihkijäksi tulee sisäministeri Anne Holmlund. Rakennuksen siunaa Mikkelin piispa Seppo Häkkinen.

– Lisää tuoleja on tilattu kulttuurikeskuksesta ja Valtionhotellista. Vieraita kutsutaan noin 200, Jukka Valtoaho päivittää valmisteluja.

Henkilökunnalle tulee tuplajuhla. Vihkipäivä on myös Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen vuosipäivä.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Palomiehet Mikko Parkkonen (vas.) ja Riku Filpponen tutkivat Imatran paloaseman uudessa autohallissa uutta pelastusvarustesarjaa, mistä löytyvät työkalut esimerkiksi kolaripaikoilla rusinoiksi menneiden autojen aukomiseen.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen