Innosuomi-palkittua yritystä epäillään tukien väärinkäytöstä

Enimmillään IT-yhtiö työllisti lähes 30 ihmistä. Tekes yrittää periä takaisin 160 000 euroa.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalaisen Imogen Business Solutions -yhtiön uskotaan syyllistyneen tuotekehitysrahojen väärinkäyttöön ja veronkiertoon.

Pikaisen nousun ja tuhon kokenut IT-yhtiö ehti toimia vain parisen vuotta, ennen kuin liiketoiminta lopahti ja jäljelle jäi läjä väärinkäyttöepäilyjä sekä maksamattomia veroja ja maksuja.

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes yrittää parhaillaan selvittää mihin sen antamat lähes 160 000 euroa tuotekehitysrahaa ovat menneet.

Yritys on kuitenkin kadonnut, mikä vaikeuttaa tarkastuksen tekemistä yhtiön toiminnasta ja kirjanpidosta. Asia siirtynee poliisin tutkittavaksi piakkoin.

Vuoden 2006 tienoilla Imogenin toimitusjohtaja kehitti idean Ubimall-verkkoliiketoiminnasta. Idea oli sekä yrityksen että Tekesin mielestä sellainen, että siitä voisi kehittyä kannattavaa liiketoimintaa.

Ubimall noteerattiin laajemminkin, ja vuonna 2007 se sai maakunnallisen Innosuomi-palkinnon.

Yhtiön toimitusjohtaja värväsi yhteisöllisen verkkoliiketoiminnan toteuttajaksi 2006 alihankintayrittäjän, joka ryhtyi toteuttamaan hanketta.

Kun Imogen sai Tekesin rahoitusta ensimmäisen kerran vuonna 2007, yritykseen alettiin palkata runsaasti myös muuta henkilökuntaa. Enimmillään vuoden 2008 alkupuolella yrityksessä oli 29 työntekijää.

Monet työntekijöistä olivat ulkomaalaisia, ja heidän oli muun muassa tarkoitus markkinoida tuotetta omilla kielialueillaan.

Ulkomaalaisten on usein vaikea löytää työtä Suomesta, ja monet olivatkin onnellisia saadessaan työpaikan Tekesin rahoittamasta innovatiivisesta yhtiöstä.

– Se kuulosti todella luotettavalta ja hyvältä, sanoo yksi pettynyt entinen työntekijä.

Ongelmat alkoivat kuitenkin pian. Yrittäjä halusikin toteuttaa hankkeen yksinkertaisemmalla tavalla, joka ei enää ollut Tekesin rahoituspäätöksen mukainen.

Projektipäällikkö huolestui, kun hanke ei edennytkään Tekesin rahoituspäätöksen mukaisesti. Hän huomautti asiasta toimitusjohtajalle, joka ei kuitenkaan hyväksynyt kritiikkiä.

Yrityksessä alkoi olla muitakin ongelmia. Palkanmaksu tapahtui myöhään eikä aina ollenkaan, eivätkä työntekijät saaneet palkkakuitteja tai työtodistuksia.

Palkoista ei suoritettu ennakonpidätyksiä tai eläkemaksuja. Kaakkois-Suomen verovirastolla on syksystä lähtien ollut ulosotossa Imogen maksamattomia veroja.

Yritykseltä peritään parhaillaan myös muita maksuja. Suurin maksuhäiriömerkintä on suuruudeltaan 130 000 euroa.

Yrityksen kirjanpito oli retuperällä, eikä asiakirjoja arkistoitu.

– Toimisto oli kuin roskis, luonnehtii entinen työntekijä.

Tilanne kärjistyi, ja suurin osa työntekijöistä häipyi yrityksestä vuoden 2008 aikana. Työntekijät ilmiantoivat toimitusjohtajan tekoset sekä verottajalle että Tekesille. Yrityksen viimeisetkin pari työntekijää kertovat äskettäin lopettaneensa työt Imogenille.

Joidenkin tietojen mukaan Imogenin liiketoimintaa oltaisiin myymässä kiinalaisille, mutta kauppa on viivästynyt talouskriisin vuoksi.

Osalla työntekijöistä on edelleen palkkoja ja lomarahoja saamatta, ja niitä aiotaan periä asianajajien ja palkkaturvan avustuksella. Kaikki eivät kuitenkaan jaksa taistella.

– Mielenrauha on tärkeämpi asia kuin 11 000 euroa, sanoo entinen projektipäällikkö.

Toimitusjohtajan puhelinnumero on salainen. Entisten työntekijöiden antamiin toimitusjohtajan kännykkänumeroihin Etelä-Saimaa ei saanut vastausta soittamalla tai tekstiviestillä. Häntä ei myöskään tavoitettu liikekumppanin avustuksella.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara