Maahanmuuttovirasto aloittaa työt Imatralla

Turvapaikkahallinnon uuden yksikön henkilöstön rekrytointi alkoi. Toimitilat virasto vuokraa Tietotalolta toukokuun alusta lukien.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Sisäministeriön maahanmuuttovirasto avaa Imatralle turvapaikkayksikkönsä uuden toimipaikan toukokuussa.

Virasto tulee Imatran yritystilayhtiön vuokralaiseksi Imatran Tietotaloon. Yhtiön toimitusjohtajan Kari Ahosen mukaan vuokrasopimus allekirjoitetaan alkavaksi toukokuun alusta.

Sisäministeriö vuokraa Tietotalosta noin 200 neliön tilat. Isäntä ja vuokralainen ovat tyytyväisiä neuvottelujensa tuloksiin.

Ahosen mukaan maahanmuuttovirastolle löytyivät sopivat tilat, jotka käyvät vuokralaiselle sellaisinaan. Mitään muutosremontteja ei tarvita.

– Taantumasta huolimatta Tietotalo saadaan näin melkein täyteen. Vapaana ei ole enää kuin yksi toimistotila, Ahonen kertoo.

Maahanmuuttoviraston hallintoyksikön johtaja Kaarina Koskinen on tyytyväinen Imatran yhteistyökykyyn.

– Kyselimme lisätiloja myös Lappeenrannasta, mutta niitä ei nopealla aikataululla löytynyt. Imatralta meille järjestyivät sopivat tilat hetkessä, Koskinen kertoo.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköllä on ennestään toimipaikkoja Helsingin lisäksi Lappeenrannassa ja Kuhmossa. Imatran ohella perustetaan toimipaikka Ouluun. Myös Helsinkiin perustetaan yksi uusi yksikkö.

Imatran etuja on Koskisen mukaan strateginen sijainti. Uudet yksiköt haluttiin paikkoihin, jotka ovat lähellä vastaanottokeskuksia ja muita turvapaikkakäsittelyssä mukana olevia viranomaisia.

Joutsenon vastaanottokeskus on Imatran naapurissa. Imatralla toimii myös Etelä-Karjalan poliisilaitoksen ulkomaalaisasioita hoitava yksikkö.

VIRASTON uusien toimipaikkojen henkilöstön haku alkoi valtion hakunetissä torstaina. Perjantaiaamuun mennessä kiinnostuneita oli Koskisen mukaan ilmoittautunut noin sata. Haku jatkuu lehti-ilmoittelulla.

Uusiin yksikköihin palkataan kaikkiaan 30 uutta ihmistä. Imatralle heitä tulee kymmenen. Yksikköä johtaa tulosalueen johtaja. Työsuhteet ovat aluksi määräaikaisia ensi helmikuuhun. Koskisen mukaan odotettavissa on kuitenkin pitempiä pestejä, koska turvapaikkahakemusten käsittely on ruuhkautunut pahasti.

– Turvapaikan hakijoiden määrä on viime kesästä alkaen kasvanut tasaisella tahdilla, ja jo nykyisen ruuhkan purku vie aikansa, Koskinen sanoo.

UUSIA turvapaikan hakijoita tulee Suomeen noin 500 kuukaudessa. Tänä vuonna hakijoiden määrän odotetaan nousevan ainakin 6 000een.

Periaatteessa turvapaikan hakijan olisi saatava hakemukseensa päätös puolen vuoden kuluessa. Koskisen mukaan uusi hakija saa tällä hetkellä varautua vähintään vuoden odotteluun.

Valtion majoituksessa on Koskisen mukaan 4 500 turvapaikan hakijaa. Uusin vastaanottokeskus on avattu Lammille, ja lisää tiloja etsitään.

KUVATEKSTI

MATTI VEIJALAINEN

Turvapaikan hakijoiden määrä on viime kesästä alkaen kasvanut tasaisella tahdilla, ja jo nykyisen ruuhkan purku vie aikansa.

Kaarina Koskinen

Maahanmuuttoviraston Imatran yksikkö sijoittuu Imatran Tietotalon tiloihin.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen