Opetustoimi uskoo selviävänsä säästötalkoista pienin vahingoin

Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimen henkilöstölle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa käytettiin vain vähän puheenvuoroja.

HANNA KUUSISTO

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki pyrkii liki 12 miljoonan euron kokonaissäästöihin. Kasvatus- ja opetustoimen on kiristettävä vyötään noin 1,4 miljoonan euron verran.

– Pyrimme selviämään mahdollisimman pienillä vahingoilla. Meidän arviomme on, etteivät säästötoimet olennaisesti vahingoita kasvatus- ja opetustoimea. Melkein 300 000 euroa tulee jo Kela-maksun poistumisesta, kertoo kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg.

– Kukaan ei voi väittää, että säästötaakka kohdistuisi pelkästään kasvatus- ja opetustoimeen, lisää kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.).

Lappeenrannan kaupungin kasvatus- ja opetustoimen henkilöstölle järjestettiin tiistaina tiedotustilaisuus vuoden 2009 talousarvion tasapainottamisesta. Tilaisuudessa kerrottiin noin 100 henkilölle siitä, minkälaisia säästövaihtoehtoja kasvatus- ja opetustoimella on.

Willbergin mukaan lähtökohtana on se, että ensimmäisenä säästetään muista kuin lakisääteisistä asioista.

– Pyrimme pitämään henkilöstöleikkaukset mahdollisimman pieninä ja vähäisinä. Hallinnosta pyrimme säästämään.

Kunnan on lakisääteisesti huolehdittava perusopetuksesta, varhaiskasvatuksesta ja lukiokoulutuksesta.

– Se, minkä verran käytetään resurssia näiden asioiden huolehtimiseen, on jossain määrin kunnan harkittavissa, Willberg tarkentaa.

Muita kuin lakisääteisiä kohteita ovat Lappeenrannan kuntalisä, 10-luokan opetus, A2-kielen opetus, aikuislukio, oppimateriaalikeskus ja mediakeskus.

– Ne ovat palveluita, jotka on nähty tähän saakka tärkeiksi kuntalaisille järjestää. Esitystä siitä, että nämä kaikki poistettaisiin, ei tämä säästötavoite edellytä. Joitakin leikkauksia on tulossa, Willberg kertoo.

Willbergin mukaan tiedotustilaisuudessa käytettiin erittäin vähän puheenvuoroja mahdollisista säästökohteista.

– Sitä harmiteltiin, että oppimateriaalikeskus on jouduttu ottamaan säästökohteiden listalle.

Perusopetuksen puolella yksi konkreettinen toimenpide säästöjen aikaansaamiseksi on se, että opettajille varattu määräraha sijaisen palkkaamiseksi kahtena päivänä vuodessa koulutukseen osallistumisen ajaksi on mahdollista jäädyttää.

– Vaikka yksi vuosi näin menisikin, se ei vielä rapauta opettajien ammattiosaamista, uskoo perusopetusjohtaja Mari Routti.

Lappeenrannan varhaiskasvatuksessa säästöjä haetaan laitosapulaisten tehtävänkuvan uudelleenjärjestelyillä. Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkin mukaan järjestelyllä pyritään noin kahdeksan henkilötyövuoden säästöihin.

– Muutoin sijaisten palkkaamiskäytäntö on tarkoitus säilyttää kasvatus- ja opetustoimessa ennallaan. Se ei ole ollut löysä tähänkään saakka, joten tiukentamisen mahdollisuutta ei ole, Willberg lisää.

Noin kuuden luokanopettajan työpanos säästetään Tyysterniemen koulun sulkemisella.

– Jos tuollainen säästö voidaan saada kiinteistömenoista, se mahdollistaa tuntikehyksen ennallaan pitämisen ja opetusryhmien koon säilyttämisen, Routti luottaa.

Routin mukaan oppilasmäärät pienenevät Lappeenrannassa ensi lukuvuonna ennustettua enemmän.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei meidän tarvitse puuttua tuntikehykseen, eli tuntimäärään, jolla opetetaan. Päämääränä on ollut juuri tuntikehyksen varjeleminen ja siinä todennäköisesti onnistutaan, Routti korostaa.

– Karsimisesta on aina jonkin sortin haittaa tälle toiminnalle, mutta onneksi tuntikehykseen ei tarvitse puuttua. Se on lasten etu, ja meidän päätehtävänähän on opettaa, lisää Lappeenrannan opetusalan pääluottamusmies Aki Viianmaa.

Päivi Virkin mukaan myös päivähoidon kysynnän kasvu on hidastumassa, mikä tuo omalta osaltaan säästöjä.

– Voihan olla, että kysyntä kasvaa syksyllä. Maaliskuussa ei enää päästy tammi-helmikuun kasvuun, joka oli noin 200 lasta kuukaudessa.

Willbergin mukaan ikäluokkien koko on muutenkin laskussa. Esimerkiksi vuonna 1993 syntyneitä oli Lappeenrannassa 787, vuonna 2008 oli luku 714 lasta.

Lappeenrannan kaupunki ei ole päätynyt käyttämään lomautusta säästökeinona. Sen sijaan kaupunki suosittelee, että henkilöstö hakisi muutaman päivän palkatonta virkavapaata.

– Tästä nousi tilaisuudessa pientä keskustelua. Meidän suositus on, että opettajat kohdentaisivat palkattoman vapaan päiville, jolloin oppilaat eivät ole koulussa, Routti selventää.

– Moni myös ihmetteli tilaisuudessa sitä, miksei kaupunki lomauta suoraan, Willberg lisää.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Tuija Willberg (edessä), Aki Viianmaa ja Päivi Virkki uskovat, ettei kasvatus- ja opetustoimen säästölista vaikuta perusopetuksen tuntimääriin tai opetusryhmien kokoon.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto