Palvelut pantiin säästöjen edelle Lappeenrannan valtuustossa

Säästökohteiksi esitettiin niin kaupunginjohtajien vähentämistä kuin puhelinvaihteen siirron lykkäämistä.

HELENA RISSANEN

LAPPEENRANTA. Huoli lapsista, nuorista, vanhoista ja sairaista viritti maanantaina Lappeenrannan valtuuston säästökeskustelun uusille urille. Lopputuloksena palvelut päätettiin turvata pitämällä henkilökunnasta kiinni, vaikka kaupungin velkataakkaa jouduttiin samalla kasvattamaan miljoonalla.

Päätös syntyi pitkän keskustelun, neuvottelutauon ja äänestyksen jälkeen äänin 35–32 (4 tyhjää).

Demareiden, kokoomuksen ja keskustan ryhmäpuheenvuoroissa henkilöstösäästöt vielä pääosin hyväksyttiin sillä hurskaalla toiveella, että kuntalaisten peruspalvelut eivät säästöjen takia heikkene.

Myön Erkki Räsäsen mielestä säästökohteita olisi voitu etsiä tarkemmin.

– Kuntaliitossopimuksessa esimerkiksi sovittiin puhelinvaihteen siirtämisestä Lappeenrannasta Joutsenoon. Mutta onko ajankohta siirrolle nyt oikea, Räsänen kysyi.

KRISTILLISTEN Marjatta Laakko vaati jo ryhmäpuheenvuorossaan kasvatus- ja opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen henkilöstövähennyksiä pois säästölistalta. Hän epäili myös, että säästökohteita etsittäessä ei jokaista kiveä käännetty.

– Onko tarpeen, että tällaisessa tilanteessa päiväkodeissa hoidetaan myös kotona olevien äitien lapset, Laakko kyseli.

Vihreiden Paula Kuikka-Kiljunen muistutti edellisen laman opettaneen, että juustohöyläsäästämisen seuraukset voivat olla vakavat ja kalliit. Kuikka-Kiljunen esittikin kasvatus- ja opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen henkilöstösäästöjen pienentämistä.

Perussuomalaisten Marja-Leena Leppänen ihmetteli monen muun tapaan sitä, että henkilöstösäästöt on esitetty könttänä, jonka sisällöstä ei kukaan oikein tiedä. Hän toivoi myös säästämisen kohdistamista kaupungin ylimpään johtoon.

– Tarvitseeko kaupunki tässä tilanteessa kaksi kaupunginjohtajaa korotettuine palkkoineen, Leppänen ihmetteli.

Vasemmistoliiton Jaakko Kokko ihmetteli myös, miten peruspalvelut voidaan turvata sijaisten ja määräaikaisten vähentämisen jälkeen.

KAUPUNGINJOHTAJA Seppo Miettisen mukaan säästöohjelman toteuttaminen on tarkoitus jättää toimialojen hoidettavaksi. Lautakunnat taas käyttävät poliittista harkintavaltaa toimialojen säästökohteiden valinnassa.

– Jos muita keinoja säästämiseen löytyy, niitä voi vapaasti toteuttaa, Miettinen totesi.

Anneli Kiljusen (sd.) mukaan poliittisen vastuun säästöpäätöksistä kantaa valtuusto.

– En usko, että 130 ihmisen häviäminen palveluorganisaatiosta ei vaikuttaisi kuntalaisten palveluihin, Kiljunen sanoi.

Keskustan Anni Kekki mietti, mitä säästölista voisi merkitä.

– Luovutaanko täydennyskoulutuksesta, pysäytetäänkö kehittäminen, lopetetaanko Lappeenranta-lisä, vähennetäänkö avoimia päiväkoteja, suljetaanko lukion aikuislinja vai luovutaanko kymppiluokasta, Kekki kyseli.

Kekin mukaan kaikki puheet lapsiin ja nuoriin panostamisesta ovat tämän jälkeen pelkkää sanahelinää.

Anu Paalasen (sd.) mukaan säästötoimissa lukiolaiset jättävät alaluokkalaiset jalkoihinsa.

– Kaikista pienimmät näyttävät nyt jäävän maksumiehiksi, Paalanen epäili.

Keskustan Katri Pullin mukaan säästöt näkyvät väistämättä palvelujen tasossa, ja kuntalaiset joutuvat niihin tyytymään.

– Jos asiakas kaupassa saa huonoa palvelua, hän vaihtaa kauppaa. Kuntalaisella ei tätä mahdollisuutta ole, Pulli muistutti.

TALOUDEN tasapainotusohjelma sai myös ymmärrystä.

– Joutsenossa jouduimme edellisen laman aikaan irtisanomaan ja lomauttamaan henkilöstöä ja korottamaan veroprosenttia. Niitä toimia en kokemukseni perusteella voi suositella. Eihän tämä säästöohjelma herkkua ole, mutta pahempaakin voisi olla. Jos nyt ei säästetä, myöhemmin joudutaan turvautumaan rankempiin toimiin, kokoomuksen Pentti Belinskij totesi.

KESKUSTELUSSA välähti esiin myös veroprosentin korotus. Risto Kakkola totesi demareiden ryhmäpuheenvuorossa, että valmiutta veroprosentin nostoon ensi vuonna on syytä olla. Hänen mukaansa veronnosto kohtelee kuntalaisia tasapuolisemmin kuin maksujen ja taksojen korotukset.

Täysin päinvastaisella linjalla oli kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kopra. Hänen mukaansa verojen korotus ei ole vaihtoehto, vaan varsinaisten ongelmien lakaisua maton alle. Kopran mukaan nyt pitää olla rohkeutta ja kykyä virtaviivaistaa kaupungin organisaatiota ja trimmata sitä kustannusten pienentämiseksi ja tehokkuuden lisäämiseksi.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Keskustan Hannu Laivamaa (vas.), Katri Pulli ja Antti Kaarna pohtivat maanantaina Lappeenrannan talouden tasapainotusohjelmaa.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen