Petroskoin teatteri hyllytti Eichmannin natsisymbolien vuoksi

Venäjän lain mukaan natsiviittaukset ovat kiellettyjä myös teatterissa. Festivaaleille etsitään paikkaavaa näytelmää Lappeenrannan kaupunginteatterista.

LIISA KUKKOLA

RIINA NOKSO-KOIVISTO

SARI PULLINEN

Lappeenrannan kaupunginteatterin näytelmää Minä olen Adolf Eichmann ei nähdä Uuden suomalaisen teatterin festivaalilla Petroskoissa toukokuussa. Syynä on Venäjällä 2002 säädetty laki, joka kieltää kaikki natsitunnukset, -univormut ja -tervehdykset myös teatterilavalla.

Näytelmä pohtii keskitysleirikuljetukset organisoineen natsiupseerin syyllisyyttä. Lappeenrantalaisten esityksessä on käytetty natsisymboleita.

– Olisimme olleet valmiita poistamaan näytelmästä natsisymbolit, mutta se ei riittänyt, näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja ja Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen sanoo.

– Minä tulkitsen tätä asiaa niin, että Venäjällä ei haluta nähdä näytelmää, joka puolustaa natsia, Juutinen sanoo.

– Kylmää rättiä naamalle tämä päätös tarkoittaa. Ettei siellä päässä luoteta täällä valittuun näytelmään.

Suomen teatteriohjaajien liiton (STOL) puheenjohtaja Atro Kahiluoto on venäläisten päätöksestä hyvin pettynyt. Päätöksen teki STOLin kanssa festivaalia järjestävä Petroskoin kansallinen teatteri, mutta Kahiluoto arvelee, että esitys olisi pysähtynyt jo tulliin.

Petroskoilaisteatteri ei pitänyt mahdollisena edes suljetun kutsuvierasnäytännön järjestämistä, jota STOL ehdotti.

Natsitunnukset kieltävä laki ei koske elokuvaa. Teatterintekijänä Kahiluoto haluaa ajatella sen kertovan teatteriin sisäänrakennetusta poliittisuudesta ja mcluhanilaisesta ajattelusta, jonka mukaan väline on viesti.

– Vaikka elokuvalla on suurempi volyymi kuin teatterilla, teatteri koetaan silti vahvemmaksi välineeksi, Kahiluoto miettii.

Tänään perjantaina on tarkoitus päättää, mikä näytelmä lähetetään Eichmannin tilalle Petroskoihin.

– Valinta ei ole ihan yksinkertainen tällä aikataululla, mutta Lappeenranta on etusijalla, Kahiluoto sanoo.

Festivaalilla on mukana viisi suomalaista esitystä. Kahiluodon mukaan jokaisen painoarvo on kokonaisuuden kannalta iso.

Teatteriohjaaja Kaisa Korhonen vastasi torstaina puhelimeen Petroskoissa. Korhonen on ohjannut Petroskoin kansalliselle teatterille Niskavuoren naiset, joka nähdään myös toukokuun festivaaleilla.

– Fakta on, että täällä on olemassa laki, jonka mukaan natsitunnukset ovat kiellettyjä.

– Käsitykseni mukaan sota on emotionaalisesti ja kansallisesti niin kipeä asia, että ihmiset eivät kestä katsoa sellaista, olla sen kanssa tekemisissä. Petroskoin kansallinen teatteri haluaa meidän ymmärtävän oman näkökantansa. Sen, että yleisö loukkaantuu.

– Täytyy ymmärtää, että meille suomalaisille nämä asiat merkitsevät ihan eri asiaa kuin venäläisille. Suomessa voimme käyttää tällaista teemaa edistyksellisiin tarkoituksiin, mutta täällä ne samat asiat vain loukkaisivat.

Petroskoin kansallinen teatteri sai tarkemmat tiedot festivaaliin valituista suomalaisesityksistä pääsiäisenä.

– Sen jälkeen käytiin pitkällinen keskustelu, joka päätyi tähän lopputulokseen. Kyllähän kutsutun täytyy olla toivottu.

– Teatteri kuitenkin toivoo, että Lappeenranta nähtäisiin täällä, mutta jollain toisella esityksellä.

STOL valitsi festivaalille Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajan Jari Juutisen kirjoittaman näytelmän, koska sitä pidetään laadukkaana ja merkittävänä suomalaisena nykyteatterina.

– Olemme hakeneet esityksiä, joissa näkyisi suomalainen nykynäyttämöajattelu. Tässä näytelmässä kiinnostaa myös poliittisuus, Atro Kahiluoto luonnehtii.

Valintaa ei tehdä organisaationa, vaan hallituksen jäsenet käyvät katsomassa esityksiä, ja kiinnostavan löytyessä sen näkee useampi. Kahiluoto itse ei ole nähnyt Eichmannia.

Uuden suomalaisen teatterin festivaali järjestetään Petroskoissa 24.–28. toukokuuta.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO

Venäläinen teatteri ei halunnut Jari Juutisen näytelmää Minä olen Adolf Eichmann Petroskoin teatterifestivaaleille näytelmän natsiaiheen ja -symbolien takia..

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola, Riina Nokso-Koivisto, Sari Pullinen