Saimaannorpan suojelu pysyy vapaaehtoisena

Suomen luonnonsuojeluliitto paheksuu syvästi ministeriön päätöstä. Liitto järjestää lauantaina mielenosoituksen Helsingissä.

KAISA JUNTUNEN

ERITTÄIN uhanalaisen saimaannorpan suojeleminen perustuu jatkossakin pääasiassa vapaaehtoisiin toimiin.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila uskoo norppien pelastuvan sen ansiosta, että Saimaan alueen asukkaat pitävät itse lajin suojelemista tärkeänä.

– Äärimmäisen onneton ratkaisu saimaannorpan kannalta. Tämä on täysin väärä toimenpide tilanteen vakavuuteen nähden, harmittelee Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.

– Mikäli norppa kuolee sukupuuttoon, se on suuri isku Suomen luonnonsuojelun kansainväliselle imagolle.

SAIMAALLA on enää noin 260 norppaa, ja niistä vain 60 on synnyttäviä naaraita. Poikasia syntyy arviolta 50–60, ja niistä miltei puolet hukkuu keväällä ja alkukesällä takerruttuaan vapaa-ajan kalastajien verkkoihin.

– Jokainen kuollut norppa on vastedes Anttilan vastuulla, sanoo Yrjö-Koskinen.

Liiton mielestä lajin on mahdollista säilyä vain, jos keväinen verkkokalastus kielletään keskeisillä norppa-alueilla ainakin viideksi vuodeksi.

– Muilla välineillä on mahdollista kalastaa, muistuttaa Yrjö-Koskinen.

MINISTERIÖ järjestää laajamittaisen tiedotus- ja vetoomuskampanjan, jossa pyydetään jättämään keväällä ja kesällä norppa-alueilla kalaverkot laskematta. Se ei kuitenkaan kiellä verkoilla kalastamista.

– Suojelu ei onnistu, jos se perustuu yksin omaan vapaaehtoisuuteen ja valistukseen, pelkää Yrjö-Koskinen.

Luonnonsuojeluliiton aluepäällikkö Kaarina Tiainen toteaa, että vapaaehtoisen suojelun viestiä on viety jo 30 vuotta, eikä tulosta ole syntynyt.

– Kalastajilla on kahdenlaista suhtautumista. Toiset ovat hyvin valistuneita ja haluavat suojella norppaa, toisia koko asia ei voisi vähempää kiinnostaa, Tiainen sanoo.

Anttila uskoo, että vesialueiden omistajilla on entistä enemmän kiinnostusta vapaaehtoisten suojelusopimusten tekoon. Sopimuksessa vesialueiden omistajat saavat rahakorvauksen, jos suostuvat verkkokalastuksen rajoituksiin.

Valtiovarainministeriö on ollut verkkokalastuksen keväisen täyskiellon kannalla. Se arvelee, että suojelusopimuksiin uppoaa liian paljon rahaa.

VÄLITTÖMÄN sukupuuton uhan on arvioitu hellittävän, jos norppakanta saadaan kasvamaan 400 yksilöön ja saavutetaan 80 kuutin vuosisyntyvyys.

Norppien määrä väheni sekä viime että edellisenä vuonna, eikä tämäkään kevät tuo helpotusta asiaan. Norppalaskijat lähtevät liikkeelle tässä kuussa, ja toukokuussa saamme tuoretta tietoa pesimisen onnistumisesta.

Ilmastonmuutoskin verottaa norppakantaa, koska leudot ja vähälumiset talvet haittaavat pesimäolosuhteita. Kulunut pakkastalvi ei ollut norpan pesimisen kannalta sen suotuisampi kuin edellisetkään, koska lunta oli jopa normaalia vähemmän.

Norpan on havaittu sopeutuvan muuttuviin olosuhteisiin. Vähälumisena talvena norpat ovat hakeutuneet pesimään erilaisiin paikkoihin kuin aiemmin.

– Norppa pystyisi selviytymään ilmaston lämpiämisestä, mutta verkkokalastus on suurempi uhkatekijä, Tiainen toteaa.

LUONNONSUOJELULIITTO järjestää suurmielenosoituksen norpan puolesta lauantaina Helsingissä. Mielenosoitus lähtee liikkeelle Kampista kello 14 ja saapuu Senaatintorille klo 15. Etelä-Karjalasta ja Savonlinnasta on lähdössä mielenosoitukseen ainakin bussillinen norpan suojelijoita.

Liitto ei aio missään tapauksessa luovuttaa taistelua norpan puolesta.

– Aiomme vaikuttaa valtioneuvostoon eri keinoilla. Norpan suojelu on meille iso kynnyskysymys, Yrjö-Koskinen sanoo.

Luonnonsuojeluliitto lahjoittaa Saimaan alueen kalastajille norppaystävällisiä katiskoja jälleen tänä keväänä. Tiaisen mukaan yksityiset ihmiset tukevat norpan suojelua ilahduttavan paljon muun muassa katiskoja kustantamalla.

KUVATEKSTI

JUHA TASKINEN

Keväisin syntyy noin 50–60 kuuttia, joista lähes puolet hukkuu takerruttuaan kalastusverkkoihin.

Saimaannorppa

Elää vain Saimaalla.

On katoamassa Pohjois-Saimaalta.

Etelä-Saimaalla norppakanta on heikentynyt huolestuttavasti.

Kanta keskittyy voimakkaasti keskiselle Saimaalle, Savonlinnan etelä- ja pohjoispuolelle.

Maailman luonnonsuojeluliitto IUCN korotti vastikään saimaannorpan uhanalaisuusluokan äärimmäisen uhanalaiseksi.

Kannan koko on noin 260 yksilöä, joista synnyttäviä naaraita on vain 60 yksilöä.

Norppa synnyttää yhden poikasen.

Luonnonsuojeluliitto vaatii saimaannorppien esiintymisalueille ehdotonta verkkokalastuskieltoa ajalle 15.4.–30.6.

Ministeriön suojelutoimet

Maa- ja metsätalousministeriö asetti kaksi uutta asetusta:

1. Kalastusrajoitusalue laajenee 1250 neliökilometristä 1675 neliökilometriin.

2. Asetuksella kielletään 0,17 millimetriä paksummasta lankamateriaalista valmistettujen verkkojen käyttö.

Asetukset tulevat voimaan toukokuun alussa.

Lisäksi ministeriö markkinoi vapaaehtoisia suojelusopimuksia, ja vetoaa kalastajia välttämään verkkokalastusta 15.4.–30.6.

Saimaan vedenpinnan säätelyssä huomioidaan norpan pesinnän onnistuminen.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen