Categories
Artikkelit

Useat sadat kaupungin duunarit hakeneet palkatonta vapaata

Lappeenrannan kaupunki toivoo hakijoita vielä lisää. Pahimmassa tapauksessa kaupunki joutuu lomauttamaan henkilöstöä ensi vuonna. Vapaaehtoisen vapaan pitäjä ei joudu lomautusuhan alle.

TEEMU SAINTULA

LAPPEENRANTA. Useat sadat Lappeenrannan kaupungin työntekijät ovat jäämässä palkattomalle vapaalle kaupungin toivomuksesta.

Tähän mennessä palkatonta vapaata on hakenut lähes viisisataa ihmistä.

Palkatonta vapaata ovat hakeneet paljon muun muassa kirjaston, tietohallinnon ja taloushallinnon aloilla työskentelevät. Hakijoita on ollut vähemmän kolmivuorotyötä tekevillä aloilla kuten sairaanhoidossa. Useimmat ovat hakeneet palkatonta vapaata vähintään viikoksi, kuten kaupunki toivoo.

TARKEMPIA TIETOJA eri alojen määristä Lappeenrannan kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi ei vielä halua antaa.

– Eri alojen henkilöstöjohtajat eivät ole vielä nähneet omien alojensa lukuja.

Jos työntekijä haluaa pidättää palkkaansa kesäkuussa, viimeinen hakuaika on 8.5. Kaupunki laittoi työntekijöilleen asiasta uusimman viestin keskiviikkona. Palkattomalle vapaalle voi kuitenkin hakea vuoden loppuun saakka. Vapaan ajankohdasta voi neuvotella, ja joissakin tapauksissa sen voi pitää vasta ensi vuonna. Asiasta täytyy kuitenkin sopia työnantajan kanssa.

– Niistä neuvotellaan samalla tavalla kuten muistakin vapaista.

KAUPUNKI TOIVOO työntekijöiltään apua, koska talousarviossa on täksi vuodeksi 11,8 miljoonan euron vaje maailmanlaajuisen taloudellisen taantuman vuoksi. Kaupunki haluaa kerätä työntekijöidensä avulla summasta 1,1 miljoonaa euroa. Nyt kasassa on muutama satatuhatta euroa. Summasta puuttuu vielä paljon, mutta Savilampi on jo nyt melko tyytyväinen.

– Työntekijät ovat ymmärtäneet asian vakavuuden. Kaupungin taloustilanne on todella huono.

Jos kaupunki ei saa koko summaa kasaan, se saattaa lomauttaa väkeä.

-Lomautuksia ei ole kaupunginhallituksessa missään vaiheessa harkittu. Jos tilanne kuitenkin vielä entisestään huononee, saatetaan tämä keskustelu joutua avaamaan uudelleen. Tässä täytyy kuitenkin käyttää järkeä. Pitää katsoa, paljonko summa jäisi vajaaksi. Sitten pitää katsoa muiden budjetin osien tasapainotustoimenpiteiden vaikutukset. Lisäksi, palkattomalle vapaalle voi ilmoittautua koko loppuvuoden, Savilampi korostaa.

– Jos kaupunki joutuisi turvautumaan lomautuksiin, linja olisi se, että lomautus ei koskisi tällöin palkattomia lomia hakeneita, Savilampi tarkentaa.

Lappeenrannan kaupunki ei voi irtisanoa työntekijöitään säästöjen vuoksi, koska Lappeenranta kuuluu Paras-hankkeeseen. Sen mukaan työntekijöitä ei saa säästötoimenpiteenä irtisanoa viiteen vuoteen kuntaliitosten jälkeen.

Palkaton vapaa Lappeenrannassa

Yhteensä 497 Lappeenrannan kaupungin työntekijää on ilmoittautunut palkattomalle vapaalle.

Päiviä on kasassa 3 500. Keskimäärin työntekijät ovat siis hakeneet seitsemää palkatonta vapaapäivää.

Kaupungin tavoitteena on kerätä palkattomilla vapailla 1,1 miljoonan euron säästöt.

Nyt palkattomista vapaista kertyisi runsaat 400 000 euroa, kun laskuperuste on Lappeenrannan kaupungin työntekijän keskipalkka.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula