Ympäristökeskus äimistelee Myllymäen kaavoituskuvioita

Risto Suikin mielestä kaupungilla on pallo hukassa. Kaupunki ja ympäristökeskus eivät päässeet ”mihinkään tulokseen” neuvottelussa Myllymäestä.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Myllymäen ja Hyrymäen kaavoituskiemurat äimistyttävät Kaakkois-Suomen ympäristökeskusta.

– Tämä asia velloo laidasta laitaan, eikä kukaan tiedä, mitä sinne oikein halutaan. Tilanne tuntuu vaihtelevan melkein viikoittain, päivittelee ympäristökeskuksen alueidenkäyttöpäällikkö Risto Suikki.

– En ole ikinä tällaiseen tapaukseen törmännyt. Yleensä kunnat toimivat omien strategioidensa mukaisesti dynaamisesti, mutta tässä on kyllä pallo hukassa.

Suikki Ihmettelee sitäkin, miten Hyrymäen Anttilaa ja erikoisliikkeitä varten rakennettu liiketalo yleensäkään on uskallettu rakentaa.

Anttila todettiin kaavamääräysten vastaiseksi. 15 000 kerrosneliön talo valmistuu kesällä, eikä tulevista käyttäjistä ole tietoa.

– Kyllä siinä investoija on ottanut aika suuren riskin, kun on lähtenyt rakentamaan. Nyt on sitten hätäpäissä etsittävä kaikennäköisiä ratkaisuja, että ne tilat saisi käyttöön. Sehän tässä tietenkin on takana.

Kaupunki kaavailee ratkaisevansa tilanteen väljentämällä pika-aikataululla alueen kaavamääräyksiä kesään mennessä.

Kaupunki ja ympäristökeskus kävivät pari viikkoa sitten kaupungin kaavoitusasioita käsitelleen kehittämiskeskustelun. Muun muassa Myllymäki oli esillä.

– Niissä keskusteluissa ei päästy mihinkään tulokseen, kun kaupungin edustajillakaan ei tuntunut olevan mitään käsitystä siitä, mitä sinne Hyry- ja Myllymäkeen on tulossa.

Tämä on Suikin mukaan outo tilanne.

– Tuotiin vain jotain ympäripyöreää esille. Kuitenkin kaavoja tehdään juuri sitä varten, että ne ohjaavat rakentamista.

– Niin väljää kaavaa ei ole olemassakaan, että se sallisi ihan mitä tahansa.

Suikki toteaa, ettei alueen nykyinen kaava salli päivittäistavarakaupan suuryksikköä, ja että alue on tarkoitettu tilaa vievälle kaupalle kuten huonekalu- ja autoliikkeille.

– Näin määrittelee myös maakuntakaava ja yleiskaava asemakaavan lisäksi. Näitä kaikkia kaavoja on muutettava, jos tilannetta halutaan muuttaa.

– Jotenkin tämä asia pyörii vaan. Outo tilanne kaupungin kannalta. Kyllä muut kaupungit osaavat sanoa, mitä he kaavoilla tavoittelevat. Lappeenranta ei osaa itsekään päättää, mitä sinne alueelle sallittaisiin, Suikki ihmettelee.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Myllymäen kauppakeskuksen alue on ollut kova koetinkivi kaupungin kaavoituspolitiikalle. Asiantuntija ei toiminnalle kovin korkeita pisteitä anna.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju