Avoin yliopisto avaa älyopiston

Uutuuden toivotaan kiinnostavan Etelä-Karjalan nuoria. Virtuaalikampukselle pääsee suoraan kotikoneelta.

MATTI VEIJALAINEN

AVOIN YLIOPISTO täydentyy Etelä-Karjalassa uudella virtuaalikoululla.

Ensi syksynä avautuu verkkoon älyopisto, jonka tarkoitus on houkutella erityisesti nuoria yleissivistävien koulutuspalvelujen käyttäjiksi. Älyopiston koordinaattorin, kesäyliopiston suunnittelijan Leena Salosen mukaan älyopiston kampukselle pääsee helposti.

– Älyopisto toimii tavallisella kotitietokoneella, kunhan se ei ole kovin vanha.

Älyopistoon tulee tarjolle laaja opintovalikoima harrastekursseista yliopistollisiin arvosanaopintoihin. Virtuaaliopisto on pilottituote, jonka ovat rakentaneet eteläkarjalaiset vapaan sivistystyön ja aikuiskoulutuksen oppilaitokset. Opetushallitus on tukenut älyopiston perustamista.

LEENA SALONEN suosittelee älyopistoa ja avoimen yliopiston opintoja laajemminkin nuorille, jotka eivät ole vielä saaneet jatko-opiskelupaikkaa. Avoimen yliopiston opinnot luetaan eduksi, jos opiskelija siirtyy myöhemmin varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi korkeakouluun.

Etelä-Karjalassa avoimen yliopiston kautta avautuu ilman pääsykokeita väylä esimerkiksi Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon sekä Kuopion, Joensuun ja Turun yliopistojen tiettyihin tutkinto-opintoihin.

UUSINA tuotteina Etelä-Karjalan avoimessa yliopistossa alkavat syksyllä siviilioikeuden, tiedotusopin, ympäristötieteen ja hitiksi ennustetun yhteisöviestinnän perusopinnot. Ne perustuvat neljän eri yliopiston opetusohjelmiin.

Etelä-Karjalan avoimen yliopiston lukuvuoden 2009-2010 esite tulee jakoon kirjastoihin, oppilaitoksiin ja työvoimatoimistoihin. Opiskelupaikat jaetaan opiskelijoille ilmoittautumisjärjestyksessä.

AVOIN YLIOPISTO

Opetus on kaikille avointa. Ikärajoja tai pohjakoulutusvaatimuksia peruskursseille ei ole.

Opetus järjestetään yhteistyössä yliopistojen ainelaitosten kanssa.

Opintosuorituksia mitataan opintopistein. Yhden pisteen saa noin 25 tunnin opiskelulla.

Etelä-Karjalassa opetusta tuottavat muun muassa Lappeenrannan teknillisen yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus, Etelä-Karjala-instituutti, semiotiikan verkostoyliopisto, aikuisopisto Aktiva ja kansanopistot.

Avoimen yliopiston opetustarjonta koko Suomessa päivittyy tietopalvelussa http://www.avoinyliopisto.fi

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen