Kesäteatterissa entistä on vain paikka

Linnoituksen kesäteatteri on valmis ottamaan katsojat sateelta ja auringolta suojaavan katoksen alle. Katsomo on uusittu penkkejä myöten. Näyttelijöiden sosiaaliset tilat ja yleisö-WC:t ovat myös nyt ajanmukaiset.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginteatterin Votkaturistien suosio ei ole ainakaan kesäteatterin puitteista kiinni.

Linnoituksen kesäteatteri on uusittu täysin, ainoastaan sen sijainti on sama vanha tuttu.

Lappeenrannan kesäteatterin katsomo on vihdoinkin siinä kunnossa, että kesäkaupungin kesäteatteria voidaan markkinoida täysillä myös muualle Suomeen.

Samanlaisella valkoisella kankaalla katettu katsomo kuin Imatrankin kesäteatterissa suojaa katsojia niin sateelta kuin auringon paahteeltakin. Myös kesäteatterin penkit ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen. Jykevissä penkkirivistöissä eivät kengätkään pölyynny, sillä katsomossa ei ole enää maalattiaa.

Jyrkästi nousevasta katsomosta näkee esteettä koko näyttämön. Paikkoja katsomossa on noin 500.

Katsomon ylätasanteelle tulee pyörätuolipaikat kulkuluiskineen.

– Onhan tämä nyt aivan toista kuin ennen. Melkein iskee haikeus: miksi muutostyöt tehtiin vasta nyt, sanoo Votkaturistit-näytelmän tuottaja, itsekin Linnoituksen kesäteatterissa monet kesät näytellyt Minna Mänttäri.

Näyttelijät ovat uudessa ja uljaassakin kesäteatterissa edelleen säiden armoilla.

– Voisihan näyttelijöidenkin päällä olla katos, mutta samallahan sitä oikeastaan voisi siirtyä esittämään kesäteatteria sisätiloihin.

– Osa kesäteatterin viehätystä kuitenkin on se ympärillä avautuva vehreä luonto, sitä kokemusta ei saa mennä pilaamaan, Mänttäri sanoo.

Näyttelijöiden äänet eivät jää pyörimään näyttämökentälle, sillä myös äänentoistoon on remontissa panostettu. Kesäteatteriesityksessä näyttelijöillä on poskimikit.

Katsomon lisäksi kesäteatteriin tulijoita hellitään uudistetussa makasiinirakennuksessa: entiset työmaakopit ovat vaihtuneet asianmukaisiin WC-tiloihin, ja kahvilakin tulee näyttämään erilaiselta kuin ennen.

– Makasiinin luonnetta ei ole haluttu remontissa kuitenkaan häivyttää, kertoo Lappeenrannan kaupungin rakennuttajapäällikkö Erkki Suuronen.

Minna Mänttäri muistaa, kuinka entisissä näyttelijöiden tiloissa oli jalka mennä jo lattiasta läpi.

Kesäteatterin uudistaminen maksoi noin puoli miljoonaa euroa.

Etelä-Karjalan liitto myönsi saneeraukseen 50 000 euroa, saman verran kuin aikoinaan myös Imatran kesäteatterin kattamiseen.

KUVATEKSTI

Pekka Hölkki

Linnotuksen kesäteatterin valkoinen katekangas otetaan aina talveksi pois, mutta kesällä se suojaa katsojia niin sateelta, auringonpaahtelta kuin tuuleltakin. Votkaturistit saa ensi-iltansa 23.6., näytelmän harjoitukset ovat olleet käynnissä kesäteatterilla reilun viikon ajan.

Ennen kaikki ei ollut paremmin ainakaan Linnoituksen kesäteatterissa.

Kesäteatterit Etelä-Karjalassa 2009

IMATRA

27.6.-1.8. Vuoksen helmi, Laila Hirvisaaren Imatra-sarjaan perustuva kesäteatteriesitys, Imatran kesäteatteri 20.7.-23.7. Vaahteramäen Eemeli, Irti-teatteri, Asemapaikan kesäteatteri 5.8.-14.8. Kesäyön Unelma, Irti-teatteri, Asemapaikan kesäteatteri LAPPEENRANTA 14.6.-31.7. Aasin seikkailut, Hiekkalinnan lastenteatteri, Linnoitusniemen kärki 23.6.-30.7. Votkaturistit, Aimo Vuorisen komedia – seuramatka aikaan ja maahan, jota ei enää ole, Linnoituksen kesäteatteri 30.6.-16.7. Kuin telkkä pöntöstä, Aholan nuorisoseuran kesäteatteri

PARIKKALA 30.6.-26.7. Muhoksen Mimmi, Reino Helismaan kirjoittama kansanomainen laulufarssi, Mikkolanniemen toimintakeskus 5.7.-2.8. Kukonkanta ja kananhäntä, näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alun Parikkalaan, Parikkalan kesäteatteri PUUMALA 26.6.-6.8. Matkalaukkukostaja, Jalkapuuteatteri, Pappilantien kesäteatteri 2.7.-2.8. Taistelevat Koppelot, Puumalan kesäteatteri 6.-13.7. Ralleja ja romansseja, Saaristoryhmä, Lintusalon koulu

RUOKOLAHTI 29.6.-12.7. Naistenhurmaaja, Maiju Lassilan komedian esittää Ruokolahden Harrastajateatteri, Rasilan Kesäteatteri, Kuuselanranta 15.7.-22.7. Miestä Vailla, Tarkkolan nuorisoseura, Hikipään vintti, Tarkkola 24.7. Laulupienoisnäytelmiä mm. entisajan kosiomatkoista, Tuppijuhlat, Laamalan Talo klo 19 SAVITAIPALE 13.7. Hetkinen … sanoi Putkinen sekä Duo Tauno ja Tuire, Teatteri Rollon musiikkiteatteria koko perheelle, Savitaipaleen tori klo 14.30 15.7. Maajussille morsian EU:n ehdoin, Välijoen Nuorisoseura, Välijoen Männistö 19.7. Jatulinpoika ja kukkaistyttö, Teatteri Helme, Hakamäen museoalue klo 14.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola