Liiketilojen neliöhinnat ovat pudonneet Lappeenrannassa

Valtakunnallinen liiketilakauppa on romahtanut kuluneen vuoden aikana. Lappeenrannassa liiketilojen kysyntä on muuta maata vilkkaampaa, mutta ostopäätöksiä tehdään entistä harvemmin edullisista hinnoista huolimatta.

LAPPEENRANNAN keskusta-alueen liiketilojen neliöhinnat ovat lähes puolet halvempia kuin kerrostaloasuntojen keskihinnat. Esimerkiksi Valtakadulla katutason liikekiinteistön omistajaksi pääsee runsaan tuhannen euron neliöhinnoilla. Sen sijaan keskusta-alueen kerrostaloasuntojen keskihinta on noin 2 000 euroa neliöltä.

Liiketilojen kauppaan erikoistuneen Kaakon Notariaatti Oy:n toimitusjohtajan Jari Vahvialan mukaan toimitilojen kysyntä on edelleen melko vilkasta Lappeenrannassa.

– Ostopuolella on hieman hiljaisempaa, mutta etenkin keskustan vuokratiloilla on kova kysyntä. Hyvästä vuokrauskohteesta tulee heti kymmenkunta tiedustelua.

Liiketilojen vuokrapyynnöt eivät ole kuitenkaan laskeneet. Vahvialan mukaan vuokrat ovat suunnilleen edellisvuosien tasolla.

– Myytävien toimitilojen kysyntä on selvästi vähäisempää, vaikka vanhojen kohteiden hintapyynnöt ovat rakentamiseen verrattuna hyvin edullisia. Tiloja tulee myyntiin enemmän kuin niitä menee.

Vahvialan mukaan tarjontaan tulevista tiloista suunnilleen puolet jää odottelemaan ostajaa pitemmäksi ajaksi. Hintatasoon suhteutettuna nihkeät ostohalut tuntuvat hänestä hieman ihmeelliseltä taloustilanteesta huolimatta.

Liiketilakaupoissa ostajat ovat nyt aikaisempaa varovaisempia. Uskallus ja rahoituksen järjestyminen ovat suurimpia esteitä kiinteistökaupoille.

Erilaista liiketilaa onkin tarjolla runsaasti. Kaakon Notariaatin myynnissä on tällä hetkellä noin 40 myytävää ja vuokrattavaa toimisto- ja liiketilaa.

Yksi toimitilavälityksen erikoisuus ovat kioskit. Niistä on Vahvialan mukaan nyt runsas tarjonta, mutta jostain syystä kioskit eivät tunnu kiinnostavan ketään.

Sen sijaan teollisuus- ja hallitilaa on tarjolla niukasti.

– Tarjolla olevat kohteet ovat enimmäkseen taajama-alueen ulkopuolelle, eivätkä ne ole kaikkein kiinnostavimpia kohteita, Vahviala sanoo.

Lappeenrannan kauppakeskuksissa tyhjää liiketilaa on vähän. Galleria on täynnä, samoin Iso-Kristiina ja myös Kauppakeskus Oprin liiketilat on vuokrattu lähes kokonaan. Vuokrattavaa tilaa löytyy vielä Weeran ja Armadan kauppakeskuksista.

Muuhun maahan verrattuna toimitilojen kysyntä on ollut Lappeenrannassa kohtuullisen vilkasta. Hyvää tilannetta selittää Vahvialan mukaan rajan läheisyys ja venäläisten asiakkaiden vuolaana pysynyt virta.

– Venäläiset asiakkaat vahvistavat kauppakeskusten ja Myllymäen alueen liiketoimintaa. Tax free -tilastojen ja myönnettyjen viisumien perusteella tämä kehitys näyttää vain jatkuvan.

Muutamia teollisuus- ja liiketilakiinteistöjä on kaupattu jo pitempään. Esimerkiksi Polan entistä kiinteistöä on myyty tuloksetta jo puolitoista vuotta. Pientä kiinnostusta on ollut Venäjää myöten, mutta kaupantekotilannetta ei ole syntynyt.

Myös Järvi-Suomen Portin teurastamokiinteistö odottaa edelleen ostajaa. Vaikka rakennus ei kenties kiinnosta, alue tulee vielä houkuttelevaksi, kunhan Kuutostie on rakennettu ja kaavamuutos valmiina, Vahviala arvioi.

Liiketilojen valtakunnallinen kauppa on romahtanut viimeisen vuoden aikana. Vuoden 2006 loppupuolella alkaneesta ja viime vuoden alkupuolelle jatkuneesta niin sanotusta kiinteistöbuumista ei näy jälkeäkään.

Esimerkiksi Catella Property Oy:n keräämien tilastotietojen mukaan vuosi 2007 oli liiketilakauppojen huippuvuosi. Myynti oli noin 6 miljardia euroa, mutta vuotta myöhemmin enää 3,7 miljardia euroa. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä liiketilakauppoja tehtiin vain noin 300 miljoonalla eurolla.

Globaalin talouskriisin vaikutukset kiinteistömarkkinoihin ovat olleet odotettuja, koska ne reagoivat herkästi reaalitalouden muutoksiin.

Investointimarkkinoilla viime vuonna puhjenneen finanssikriisinkin vaikutukset näkyivät heti uudistuotannon ja kiinteistökaupan selvänä vähenemisenä.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki