Pelastuslaitos hankkii raskaan raivausauton

Investoinnilla varaudutaan raskaan liikenteen lisääntymisen aiheuttamiin riskeihin.

ETELÄ-KARJALAN pelastustoimen palvelut pyritään seuraavat neljä vuotta pitämään vähintään nykyisellään. Henkilöstön määrä pysyy vuoden 2008 tasolla.

Ensi vuonna on tarkoitus hankkia Etelä-Karjalaan raskas raivausauto. Sillä vastataan lisääntyneen raskasajoneuvoliikenteen aiheuttamiin riskeihin. Raivausauton kustannukset ovat avustusten jälkeen noin 550 000 euroa.

– Se on aika iso investointi, mutta muita suurempia investointeja ei ole näköpiirissä, pelastusjohtaja Erkki Hokkanen sanoo.

Pienemmillä investoinneilla pyritään turvaamaan asianmukainen kalusto ja kehittämään sitä.

Pelastuslautakunta määritteli torstain kokouksessa pelastustoimen palvelutason seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Hokkasen mukaan yksi tulevaisuuden epävarmuustekijä on harvaan asutun alueen palvelujen turvaaminen.

– Väki vähenee ja vanhenee, ja nuoret muuttavat pois. Haasteena haja-asutusalueilla on nopean avunsaannin turvaaminen. Eri vuorokauden aikoina pitää löytyä riittävästi vapaaehtoisia pelastustoimintatehtäviin.

Kuntien tiukka rahatilanne ymmärretään Hokkasen mukaan myös pelastustoimessa.

– Pyrimme valistuksella ja neuvonnalla siihen, että ihmiset ottaisivat turvallisuusasiat osaksi jokapäiväistä elämää, ja että heillä on valmiudet estää onnettomuudet ja toimia onnettomuustilanteissa.

Tähän mennessä alueen väestöstä on koulutettu kymmenen prosenttia vuodessa.

Määrää kasvatetaan nyt 20 prosenttiin. Palotarkastuksia painotetaan sinne, missä palokunnan valmiusaika on pitkä eli avunsaanti kestää, ja vähennetään siellä, missä palokunta on lähellä.

– Riskikohteisiin satsataan enemmän, ja yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa pyritään lisäämään, Hokkanen sanoo.

Pelastuslaitos

Vuonna 2008 päätoimista henkilöstöä oli 94, josta päällystöä 26, alipäällystöä 9,miehistöä 55 ja toimistohenkilöstöä 4. Vuoden 2004 alussa päätoimisen henkilöstön määrä oli 101.

Pelastustoimen toimintakuluista henkilöstömenojen osuus on noin 80 prosenttia.

Vuonna 2006 Etelä-Karjalassa kuntien maksuosuus pelastustoimen käyttötalousmenoista oli 52 euroa/asukas, kun valtakunnallinen keskiarvo oli 54 euroa/asukas.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen