Seitsemän tsasounan saari sai siunauksen

Seitsemän tsasounaa kokoavat ortodoksisen perinteen pienelle Saimaan saarelle. Ilkonsaaren maaperä sai siunauksen ennen rakennustöiden aloittamista.

TAIPALSAARI. Ilkonsaaressa on kesäisenä päivänä rauhallista. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön omistamaan saareen on rakennettu vain yksinkertainen grillikatos, wc ja jätepiste.

Asiamies Hanna Ollikaisen mukaan Suur-Saimaalla selkien keskellä sijaitseva Ilkonsaari on säätiön saarista hiljaisin ja vähiten retkeilijöiden käytössä.

Tulevaisuudessa paikka saattaa muuttua huomattavasti. Saimaan Skiitat ry aikoo rakennuttaa sinne seitsemän tsasounaa.

Rakennuslupaa yhdistys hakee Taipalsaaren kunnalta pian, mutta jo maanantaina Ilkonsaaren maaperä sai ortodoksisen siunauksen. Yhdistys haluaa noudattaa tarkasti ortodoksista perinnettä rakentamalla tsasounat siunatulle maalle.

Kaavaillut kappelit ovat kooltaan 4-12 neliömetriä, eli niin pieniä, että ne mahtuisivat monen olohuoneeseen. Ne toimisivat lähinnä hiljentymisen ja kynttilän sytyttämisen paikkoina.

– Kappeleiden tarkoitus on esitellä ortodoksista rakennusperinnettä. Toisaalta saarta ei haluta rakentaa liian täyteen, sanoo yhdistyksen sihteeri Markus Petsalo eli Isä Markus.

Saimaan Skiitat ry on perustettu kappeliprojektin toteuttamista varten. Skiitta tarkoittaa suurempaa luostaria edustavaa kappelia, jollaisia myös Ilkonsaaren tsasounista kaavaillaan.

Yhdestä kappelista on tarkoitus rakentaa 1500-luvun norjalaisen tsasounan kopio. Saaren pohjoisosaan taas kaavaillaan Konevitsan luostarisaarella sijaitsevan kappelin kopiota, ja kolmas rakennus tehdään samalla kaavalla kuin Valamon rantatsasouna. Samoin muut skiittasaaren kappelit edustaisivat eri rakennustapoja ja luostareita.

Skiittasaaren idea on nimenomaan seitsemän erilaisen tsasounan muodostama kokonaisuus. Tavoitteena on, että saari olisi valmis viidessä vuodessa.

– Projekti on tarkoitus toteuttaa rauhallisesti ja rakkaudella, Petsalo sanoo.

Petsalo uskoo, että seitsemän tsasounan saaresta tulee sekä turisteja että paikallisia vesillä liikkujia kiinnostava vetonaula. Samaa mieltä on saaren siunauksen toimittanut kreikkalainen luostarinjohtaja ja arkkimandriitta Efraim.

– Kun saari on valmis, se on hyvin poikkeuksellinen paikka, arkkimandriitta sanoo.

Ensimmäisen kappelin rakennustyöt on tarkoitus aloittaa jo tänä kesänä. Paikkakin on jo merkitty saaren keskiosaan valkoisella ristillä.

Sekä Efraim että Isä Markus toivovat, että saaresta tulisi hiljentymisen paikka vesillä liikkujille. Kaikkien seitsemän tsasounan ovien on tarkoitus olla aina auki.

KUVATEKSTI

MAIJA VEHVILÄINEN

Vesi on pyhitettävä ristillä, jotta se kelpaisi maan siunaamiseen. Taustalla Isä Markus.

Kirjoittaja:
Maija Vehviläinen