Iso ilo uusista tiloista

Luumäen Kangasvarteen valmistuvat tilat keräävät kehuja niin opettajilta kuin päiväkotihenkilökunnalta. Rakennustyöt vanhassa osassa jatkuvat kesän yli.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Vasarat paukkuvat jossakin ison rakennustyömaan lukemattomissa sokkeloissa. Ryhmä pieniä koululaisia lusikoi ruokalassa hernekeittoa lautasiltaan. He eivät näytä kiinnittävän minkäänlaista huomiota rakentajiin, joita hyörii ikkunan takana pihamaalla silloin tällöin.

– Yllättävän hyvin olemme pärjänneet. Rakentajat ovat mukavaa porukkaa. Olemme pysyneet omilla tonteillamme, kiittelee rakentajien ja koululaisten yli vuoden jatkunutta yhteiseloa Kangasvarren koulun rehtori Timo Piesanen.

Koulun uusi osa on jo osittain käyttöönotettu, rakentajat ovat kevään aikana siirtyneet vanhalle puolelle, jossa luokilla on omat huoneensa. Pari luokkaa on rakennustöiden vuoksi evakossa uuden osan puolella.

VIISI MILJOONAA euroa maksavassa uudisrakennus- ja peruskorjaushankkeessa Kangasvarren koulun miljöö on muuttunut ja muuttuu perusteellisesti.

Uudessa osan tieltä purettiin aikanaan pois käyttökieltoon asetettu vanha, vuonna 1909 valmistunut koulurakennus. Sen tien koulu menetti liikunta- ja juhlasalinsa.

Uudessa osassa ovat tekstiilityön ja teknisen työn luokat sekä musiikkiluokka, liikunta- ja juhlasali sekä kylän yhteinen kuntosali. Ruokalan läpi voi pujahtaa yhdyskäytävään, jonka läpi pääsee uuden päiväkodin puolelle. Päiväkotilapset pääsevät käytävän kautta kelissä kuin kelissä sisävaatteissaan vaikkapa liikunta- ja juhlasaliin.

PÄIVÄKODIN johtaja Päivi Kuningas iloitsee melkein kilpaa Timo Piesasen kanssa.

– Tulee epäuskoinen tunne, onko tämä totta. Tuntuu hyvältä päästä näin hyvin suunniteltuihin tiloihin.

Päivi Kuningas jakaa kiitosta lappeenrantalaisen Arkkitehtitoimisto Ovaskan väelle, joka kuunteli auliisti koulun ja päiväkodin henkilökuntaa suunnittelun edetessä.

– He ottivat huomioon toiveitamme. Oli monta juttua, mistä juttelimme matkan varrella.

Timo Piesanen on samaa mieltä:

– En keksi mitään, mikä olisi jäänyt kaivelemaan.

– Tilat ovat tosi modernit. Ne hakevat vertaistaan niin tekniikan kuin muunkin suhteen.

LAPSILLE opintien käyminen rakennustöiden keskellä ei ole ollut minkäänlainen ongelma. Nuorimmat ovat olleet asiasta jopa innoissaan.

– He nauttivat, kun tontilla tehdään töitä. He huomaavat, että hei, tuolla on nyt tuollainen kone ja tuolla tuollainen, nauraa Päivi Kuningas.

Kangasvarren uusiutuneessa koulussa aloittaa elokuussa uuden kouluvuoden satakunta oppilasta. Päiväkodin puolella 1-6-vuotiaita lapsia on nelisenkymmentä.

Henkilökuntaa sekä koulun että päiväkodin puolella on kymmenkunta molemmissa.

OSA TAVAROISTA on jo paikoillaan. Liikunta- ja juhlasalissa pidettiin ryhmiksen ja päivähoitolasten yhteinen kevätjuhla maanantai-iltana. Tiistaina penkit olivat piilossa lattian alla.

– Tämä sali on ehkä odotetuin tässä rakennuksessa. Sillä on kokoa ja näköä. Voidaan puhua ihan juhlasalista, tuumii Timo Piesanen.

Salin katto on seitsemän metrin korkeudessa. Betonin päällä on kumimatto ja kumimaton päällä neljä kerrosta pinnoitetta. Joustava kerros on yhteensä yhdeksän milliä paksu.

– Tämä soveltuu erinomaisesti esimerkiksi sählyn pelaamiseen. Kulutuksen kesto mailapeleissä on parempi kuin puulattialla. Harrastajatasolla tämä soveltuu hyvin myös lento- ja koripallon pelaamiseen, huomauttaa rehtorin ja päiväkodin johtajan vierestä Luumäen tekninen johtaja Harri Liikanen.

KUNTOSALI avautuu käyttäjille myöhemmin, todennäköisesti syksyllä. Samaan aikaan Toukolan kuntosali poistuu käytöstä.

Käyttäjät pääsevät uuteen saliin omia aikojaan sivuovesta avainkorttien avulla.

Erilaista tekniikkaa on koulun seinien ja kattojen kätköissä runsain mitoin. Liiketunnistimet sytyttelevät valoja, valvontakamerat seuraavat kulkua.

Torstaina musiikkiluokkaan tulee kuorma soittimia.

KUVATEKSTI

MATTI RIIHELÄ

Päiväkodin johtaja Päivi Kuningas ja rehtori Timo Piesanen eivät peittele iloaan uusista tiloista.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä