Taipalsaaren terveyskeskus yksi Suomen tehokkaimmista

Taipalsaaren terveyskeskus pääsi viiden parhaan joukkoon VATT:n vertailussa.

TAIPALSAARI. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) vertailussa Taipalsaaren terveyskeskus kipusi viiden tehokkaimman joukkoon. Osastohoitaja Satu Simolin yllättyi valinnasta iloisesti.

– Tulihan tämä yllätyksenä. Aika hienoa. Välillä tuntuu, ettei saa arvostusta, joten kun sitä tulee vähän kauempaa, ajattelee ensimmäisenä, että jes – työmme on huomattu.

SIMOLININ mukaan joustava ja motivoitunut vakihenkilökunta on Taipalsaaren terveysaseman ehdoton valttikortti.

– Meillä on niin älyttömän vähän henkilökuntaa, että tehdäänhän täällä tehokasta työtä. Monet ovat sitoutuneet työhönsä ja hoitavat tätä kuin omaa yritystä konsanaan. Tehokkuus on meillä joustoa. Sitä, että tehdään muutakin kuin oman erikoisalan hommia.

Tehokkuuden suurimpina uhkina Simolin pitää sijaisten saannin vaikeutta ja vakituisten lääkärien puutetta. Kotihoitoon sijaisten saanti on Simolan mukaan kaikkein vaikeinta. Myös väsyneet hoitajat vaikuttavat työn tehokkuuteen.

– Lyhyille sairaslomille ei tahdota saada sijaisia. Tällä hetkellä meillä on pääasiassa määräaikaisia lääkäreitä. Emme ole saaneet vakinaisia lääkäreitä kuin yhden ainoan.

MUUT SUOMEN tehokkaimmat terveysasemat ovat Kihniön, Säkylä-Köyliön, Polvijärven ja Vesilahden terveyskeskukset. Viiden tehokkaimman joukkoon lukeutuu siis lähes poikkeuksetta pieniä asemia. Simolan mukaan pienillä asemilla tehdään laadukasta työtä.

– Pienellä asemalla tunnetaan kunnan ihmisiä. Tuttuus tuo turvallisuuden tunnetta puolin ja toisin. Tiedämme hyvin äkkiä mistä on kyse, kun joku tänne soittaa.

Simola toivoo, että valinta tehokkaimmaksi asemaksi huomioitaisiin koko kunnassa. Ainakin aseman hoitajat aikovat juhlistaa valintaa.

– Toivottavasti kunta huomioi tämän. Varmasti me naiset jollain tavalla juhlimme tätä.

VATT selvitti tehokkaimmat terveyskeskukset vertaamalla palveluiden kustannuksia niiden määrään ja laatuun.

Kirjoittaja:
Sarita Blomqvist