Taipalsaarta odottaa roima veronkorotus

Säästökurimuskin pahenee. Syksyllä tulee uusia säästöpäätöksiä. Verotulot putoavat tänä vuonna reilusti aiempaa arviota enemmän. Väkiluku painui jo alle 4 900:n.

ANNE KOTIHARJU

TAIPALSAARI. Taipalsaari joutuu kasaamaan syksyllä uuden säästöpaketin. Kunnan verotulot putoavat tuoreen arvion mukaan tänä vuonna 940 000 euroa. Helmikuussa arvio oli 580 000 euroa.

– Keskiviikkona päätettiin valtuustossa edellinen säästöpaketti. Uuden valmistelu alkaa heti, mutta päätöksiä tehdään vasta syksyllä, kertoo kunnanjohtaja Jari Willman torstaina.

Isoimmat syyspuolella tehtävät päätökset koskevat ensi vuotta. Willmanin mukaan kunnan on pakko korottaa veroprosenttiaan vähintään 20:een.

– Mikään ihan pieni nosto ei riitä, jos ennakkotiedot pitävät paikkansa. Tarvitaan 1,25-1,5 prosenttiyksikön veronkorotus sen mukaan, mitä muuta kunnan taloutta helpottavaa pystytään tekemään. Tämä arvio perustuu siihen, että kunnan vuosikatteeseen pitäisi saada noin miljoona euroa lisää vuositasolla.

Taipalsaari nosti tälle vuodelle veroprosenttiaan prosenttiyksiköllä 19:ään. Willman kertoo jo viime syksynä esittäneensä veroprosentiksi 19,5.

– Se ei saanut tuolloin kannatusta ja keskustelu asiasta jäi kesken. Yksi prosenttiyksikkö tuo kunnan kassaan vajaat 700 000 euroa.

Kiinteistövero nousee joka tapauksessa nykyisestä 0,27:stä, kun valtio nosti veron alarajaa 0,32:een. Lisäksi maksut on käytävä Willmanin mukaan tarkkaan läpi.

Syksyllä päätetään myös säästöistä tai uusista tulolähteistä. Lomautuksiin ja muihin henkilöstösäästöihin Willman ei ensimmäisenä tarttuisi. Kunta voisi yrittää saada tuloja myymällä muun muassa vanhan kunnantalon ja koulukiinteistöjä.

– Tilojen käyttöön ja omaisuuden myyntiin liittyviä ratkaisuja voisi tehdä, vaikka niiden vaikutus jääkin lyhytaikaiseksi. Säästöjen hakeminen on todella vaikeaa, koska olemme olleet kohtuullisen säästäväisiä. Tyhjästä on vaikea nyhjästä. Tämän takia tulopuolen tarkastelu on ensiarvoisen tärkeää.

Kuntaliitto arvioi nyt kuntien verotulojen putoavan tänä vuonna 2,6 prosenttia. Pudotus on samaa tasoa, kuin helmikuussakin arvioitiin. Kuntien tilanteet voivat kuitenkin poiketa paljonkin toisistaan. Väestökehitys, työttömyysaste ja yhteisöverojen kehitys vaihtelevat.

Väki vähenee edelleen kasvuun tottuneella Taipalsaarella. Väkiluku on nyt alle 4 900, kun se viime vuoden lopulla oli 4 914. Syyskuun lopussa luku oli 4 939, mikä oli 25 henkilöä edellisvuotta pienempi.

– Väestön väheneminen vaikuttaa valtionosuuksiin sekä vero- ja maksutuloihin.

Viime vuonna Taipalsaarella myytiin yli 50 omakotitaloa venäläisille loma-asunnoiksi. Willman arvioi tämän pienentäneen kunnan väkilukua ja vähentäneen verotuloja sekä valtionosuuksia.

Tänä vuonna venäläisten ostointo on selvästi laantunut.

Kymmeniä omakotitaloja on valmistumassa. Taipalsaari saa lisää asukkaita, mikä osaltaan auttaa talouskurimukseen.

– Ei tämä mikään maailmanloppu ole. Paljon edelleen rakennetaan.

es-arkisto/mika strandén

Saimaan rannassa uuden kunnantalon takana sijaitsevan vanhan kunnantalon voisi Willmanin mukaan myydä.

Tarvitaan 1,25-1,5 prosenttiyksikön veronkorotus sen mukaan, mitä muuta kunnan taloutta helpottavaa pystytään tekemään.

Jari Willman

Ei tämä mikään maailmanloppu ole.

Paljon edelleen rakennetaan.

Jari Willman

Taipalsaaren taloudesta

Vuosikate talousarviossa 12 000 euroa. Alijäämää 900 000 euroa.

Verotulot putoavat 900 000 euroa. Tämän takia kunta tekee 500 000 euron säästöt, mutta 400 000 euroa jää vielä odottamaan ratkaisua.

Kun 900 000 alijäämä ja ”hoitamaton” 400 000 euron verotulon pienennys lasketaan yhteen, tulee alijäämäksi 1,3 miljoonaa euroa.

Kun edellisten vuosien ylijäämiä on 1,2 miljoonaa, jää kattamattomia alijäämiä 100 000 euroa.

Kuntalaki velvoittaa kunnan tasapainottamaan tilanteen kolmessa vuodessa.

Lähde: Jari Willman

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju