Timo Jussila palaa jääkauden jäljille Kuurmanpohjaan

Timo Jussila jatkaa elokuussa Saarenojan ikivanhan asuinpaikan arkeologisia tutkimuksia. Itämeren muinaisen vuonon rannalta löytyi viime kesänä ainutlaatuinen piitaltta.

LAPPEENRANTA. Kuurmanpohjan arkeologiset tutkimukset jatkuvat elokuussa. Arkeologi Timo Jussila tutkii Saarenojan ikivanhaa asuinpaikkaa Itämeren muinaisen vuonon rannalla.

Jussila kaivaa parin viikon aikana esiin 20 neliömetriä Suomen vanhimpiin kuuluvaa asuinpaikkaa. Hän sai Kuurmanpohja-tutkimukseen kymmenen tuhannen euron apurahan Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahastolta.

TIMO JUSSILA on tutkinut Lappeenrannan, Imatran ja Venäjän rajan pinnassa sijaitsevaa Kuurmanpohjan-Kiurulan aluetta vuodesta 1999 lähtien.

Tuolloin hän löysi 16 varhaisimman kivikauden asuinpaikkaa. Tutkittavana oleva Saarenoja 2 on yksi parhaiten säilynyt, koska se sijaitsee metsässä.

Vuoden 2000 koekaivauksessa löytyi edustava kokoelma piiesineitä, jotka jo ajoittivat paikan yli 10 000 vuoden taakse.

AJOITUKSESTA saatiin varmistus vuonna 2003.

Hirvenluun perustella Saarenojan asutus ajoitettiin 10 600 vuoden ikäiseksi eli se on yksi jääkauden jälkeisen Suomen vanhimpia asuinpaikkoja.

Viime elokuussa Jussilan johdolla tutkittiin kahdeksan neliön alue. Kaivausten sensaationa oli piitaltta, jollaisia Suomesta ei ole löydetty aiemmin.

Virolainen arkeologi Aivar Kriiska osallistui viime kesän tutkimukseen. Hän piti Saarenojan asuinpaikkaa merkittävänä paitsi Suomen myös koko Itämeren mittakaavassa.

LAMA ON leikannut tuntuvasti Museoviraston tämän vuoden arkeologisia kenttätöitä.

Yli-intendentti Helena Taskinen kertoo, että Museovirastolla on hyvin vähän omaa rahaa käytössä. Sellaisia pelastuskaivauksia, joissa rahoittajana on joku muu kuin Museovirasto, pystytään tekemään.

MUSEOVIRASTO järjestää Etelä-Karjalassa tänä kesänä pari tutkimusta.

Lappeenrannan Munteron kivikautisen asuinpaikan tutkimukset jatkuvat Ruoholammen uuden asuinalueen reunassa. Aluetta on tutkittu aina sitä mukaa, kun rakentaminen etenee.

Museovirasto tutkii Luumäen Haimilassa sijaitsevaa Ontelan asuinpaikkaa, aivan Kuutostien reunassa. Tutkimus liittyy Kuutostien leventämissuunnitelmiin. Muinainen tieto on otettava talteen ennen kuin Kuutostietä voidaan leventää.

ETELÄ-KARJALAN museolla on tänä vuonna kaksi pientä muinaistutkimusta.

Museo ja arkeologian harrastajien Jatuli-yhdistys tutkivat loppukesällä pronssikautista lapinrauniota, todennäköisesti Ruokolahdella.

Kaivauspaikkaa ja -aikaa ei ole vielä päätetty. Jatuli sai kaivaukseen 2 000 euron apurahan Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiöltä.

LAPPEENRANNAN Murheistenrannan kivikautisella asuinpaikalla järjestetään pieni kaivaus 4.-5. syyskuuta.

Kaivaus on yksi valtakunnallisten arkeologian päivien tapahtumista. Tutkimuksen järjestävät Etelä-Karjalan museo ja kesäyliopisto.

Amanuenssi Jukka Luoto Etelä-Karjalan museosta kertoo, että tarkoitus on esitellä yleisölle arkeologista kaivausta. Perjantaina kaivauksia esitellään koululaisille ja lauantaina kaikille muille.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen