Vesi välkkyy ja heijastuu Taipalsaaren pääkirjaston uudella näyttelyseinällä

Karoliina Kupias avaa Vesi-näyttelyllään kotikuntansa uuden kirjaston näyttelytilan. Pääkirjaston näyttelytilasta tulee Taipalsaaren ykköspaikka vaihtuville näyttelyille. Kunnantalollakin järjestetään edelleen taidenäyttelyjä.

TAIPALSAARI. Taipalsaaren sivistystoimenjohtaja Seppo Paajasella on unelma.

Hän toivoo, että eteläkarjalaiset ammattitaiteilijat ja pitkälle ehtineet ryhmät ja harrastajat löytäisivät Taipalsaaren uuden pääkirjaston näyttelyseinän ja ottaisivat sen omakseen.

Tilan ensimmäinen näyttely on taipalsaarelaisen Karoliina Kupiaksen, jonka vesiaiheiset työt löysivät oikean aikansa ja paikkansa juuri nyt Taipalsaarelta.

– Vanhempieni ehdotuksesta lahjoitin kaksi työtäni uuteen kirjastoon. Seppo Paajanen ja arkkitehti Riitta Ojala tulivat katsomaan töitäni, ja tämän näyttelyn idea lähti liikkeelle, kun he näkivät vesitaulujani, Karoliina Kupias kertoo.

Taipalsaaren sivistyslautakunta käsittelee seuraavassa kokouksessaan uuden näyttelytilan vuokraamissäännökset. Järjettömän tiukoiksi niitä ei Paajasen mielestä voi kirjoittaa, mutta jonkinlainen arvoasteikko Paajasen mielessä kuitenkin on.

– Pääkirjaston näyttelytilasta tulee kunnan ykkösnäyttelypaikka. Kunnan talolla säilyy myös näyttelytoimintaa, mutta se on selvästikin pienempää kuin kirjastossa, Paajanen sanoo.

Paajanen toivoo vuokraussäännösten ohjaavan tarjontaa ammattilaisten suuntaan, mutta myös pitkälle harrastuksessaan ehtineet ovat Paajasen mukaan tervetulleita pitämään näyttelyjään Taipalsaaren uuteen pääkirjastoon.

Näyttelytilan vuokra on Paajasen laskuopin mukaan nimellinen – 100 euroa kuukaudessa.

Karoliina Kupiaksen näyttelyn avajaiset pidetään tänään keskiviikkona ja yleisölle se avautuu huomenna torstaina. Seuraava näyttely, joka siis sijoittuisi suomalaisen kesän huippusesonkiin, ei ole vielä tiedossa.

– Uskon, että turistit ja varsinkin kesätaipalsaarelaiset löytävät pääkirjaston ja sen näyttelytilan. Onhan kirjasto niin ottavalla paikalla, Paajanen uskoo.

– Kun näyttelyseinän viereen saadaan vielä Lappeenrannasta ostettu flyygeli, kirjaston takaosasta rakentuu mukava paikka pikku konserteille ja taiteen ääreen hiljentymiselle, Paajanen sanoo.

Karoliina Kupiaksen Vesi-näyttelyn avajaiset Taipalsaaren pääkirjastossa tänään keskiviikkona kello 18-20.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Karoliina Kupiaksen töitä voi nyt nähdä Taipalsaaren kirkon, kunnantalon ja koulukeskuksen lisäksi Saimaanharjun kirjastossa. Kun Kupiaksen Vesi-näyttelyn työt lähtevät heinäkuun alussa näyttelyseinältä, lainaustiskin takaa löytyy edelleen hänen kirjastolle lahjoittamat työt.

Uskon, että turistit ja varsinkin kesätaipalsaarelaiset löytävät pääkirjaston ja sen näyttelytilan. Onhan kirjasto niin ottavalla paikalla.

Seppo Paajanen

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola