Etelä-Karjalan osuuspankki jatkaa asiakasläheisellä linjalla

Tämän viikon alussa pankin toimitusjohtajana aloittanut Jari Himanen uskoo, että finanssikriisin tuhot jäävät vähäisiksi. Hän perustaa uskonsa siihen, että luottotappiot ovat pysyneet yllättävän vähäisinä.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Uusi toimitusjohtaja Jari Himanen on johtanut Etelä-Karjalan osuuspankkia tämän viikon. Hän kertoo Etelä-Karjalaan ja Lappeenrantaan asettautumisen olleen helppoa.

– Vastaanotto on ollut uskomattoman hyvä. Osaltaan kotoutumista on helpottanut, kun olen Itä-Suomesta (Mikkelin maalaiskunnasta) kotoisin. Useampi paikkakunnan vaihto osuuspankkiuran aikana on myös opettanut sopeutumaan uuteen ympäristöön.

Himanen kuvailee EKOP:n henkeä rennoksi. Edeltäjältään Risto Kiljuselta hän sanoo saaneensa ohjeen, että Helsingissä pankinjohtajan asuun pakollisena kuuluvan solmion voi Etelä-Karjalassa heittää pois.

– Kiljusen luoma rento ilmapiiri kertoo siitä, että pankki on perustehtävänsä mukaisesti lähellä asiakasta. Sillä linjalla jatkamme minunkin johdollani. Pankin pitää pystyä lähestymään helposti asiakasta ja päinvastoin. Itse olen osallistuva enkä aio hautautua työhuoneeseen.

Vuodesta 1986 osuuspankkilaisena työskennellyt, nyt 47-vuotias Himanen kehuu, että EKOP:ssa osuustoiminnalliset kivijalat ovat vahvat.

– Niitä kunnioittaen on hyvä lähteä rakentamaan pankkia tulevaisuuteen.

TOIMITUSJOHTAJA Himasen uusi työ alkaa finanssikriisin myllerryksessä. Taloudesta tippuu koko ajan ikäviä uutisia. Hän uskoo kuitenkin, että kriisin vaikutukset jäävät EKOP:n ja sen asiakkaiden kohdalla pieniksi.

– Luottotappiot ovat huonoihin uutisiin verrattuna jopa yllättävän alhaisia. Jos ulkopuolelta ei tule uusia rysäyksiä, pohja on kenties jo saavutettu. Monet povaavat jo korkojen nousua, mikä kertoo, että pahin olisi tämän vuoden jälkeen ohi.

Himanen sanoo, että vaikka tilanne pahenisi, pankki on asiakkaidensa rinnalla myös vaikeina aikoina.

– Toivomme asiakkaiden ottavan yhteyttä, jos hankaluuksia tulee. Silloin asioita voidaan käydä läpi ja sopia, miten ongelmat hoidetaan. Tämän hetken näkymä on, että tästä selvitään vähin vaurioin.

Tilanteen paranemisesta kielii Himasen mielestä sekin, että asuntojen myyntiajat ovat Etelä-Karjalassa lyhentyneet, ja asuntojen hintojen lasku on ollut vähäistä.

– Asunnon hankintaa miettivän kannattaakin mielestäni tehdä kaupat nyt.

PANKIT alkavat olla täyden palvelun taloja. Himasella on kokemusta kaikista pankin ydintoiminta-alueista eli maksuliikenteestä, varallisuudenhoidosta, rahoituksesta ja vahinkovakuuttamisesta. Hän sanoo, että pankkitoiminnan ja vahinkovakuutuspalvelujen yhdistäminen jatkuu tulevaisuudessa.

– Myös erityispalvelujen, kuten vaativan varainhoidon ja lakipalvelujen kysyntä kasvaa. Entistä enemmän asioita hoidetaan internetin kautta, ja pankkitoimihenkilöiden työ keskittyy vaativaan asiantuntijuuteen.

Himanen ei lähde neuvomaan ihmisiä sijoitusasioissa. Kuluttamisestakin hän tyytyy sanomaan, että eiköhän sellainen normaali kulutus ole paikallaan.

EKOP:n toimitusjohtaja luonnehtii itseään aika pihiksi ja suurissa hankinnoissa harkitsevaksi.

– Olen myös kova tinkimään, koska se kuuluu mielestäni kaupankäyntiin.

Himasen perheen ensimmäinen oma asunto oli kaksio, jota varten oli säästetty ennen lainatiskille menoa. Siitä asunto pikkuhiljaa suureni, ja rintamamiestalo Porvoossa vaihtui keväällä samaan talotyyppiin Lappeenrannan Tykissä.

EKOP:n toimitusjohtaja myöntää myös lottoavansa vakiorivillä, joka kylläkään ei ole aina voimassa.

– Muita rahapelejä en harrasta.

Himasen harrastukset ovat liikunnallisia.

– Lenkkeilen koiran kanssa ja olen intohimoinen hiihtäjä. Osuuspankkikeskuksen väeltä sain läksiäislahjaksi skiket, eräänlaiset rullasukset, jotka ovat vielä testaamatta.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

EKOP:n uusi toimitusjohtaja Jari Himanen uskoo, että finanssikriisi alkaa olla ohitettu. Uutta työpaikkaansa hän kehuu rennoksi ja mukavaksi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen