Imatra peilaa Raution ilmettä

Kaukopään rakentajien kylä kangistui vanhoihin kaavoihin vuosikymmeniksi. Uusiin mahtuu uusi asuntoalue.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Kaukopään tehtaita rakennettaessa kukoistukseen nousseen Rautionkylän ilme on Imatralla ollut pitkään peruslukemilla. Nyt kaupunki uusii Kaukopään naapurikylän kaavoituksen ajan tasalle. Samalla varataan reserviin uusi pientaloalue.

Kaupunki omistaa nykyään Raution koilliskulmalla rajavartioston naapurissa alueen, jolle mahtuu alustavissa suunnitelmissa 15-20 tonttia. Kaavoitusarkkitehti Vuokko Jääskeläisen mukaan kuvat on tilattu kaavoittajilta siten, että tonttien jako voi alkaa vuosina 2010-2011.

JÄÄSKELÄISEN mukaan Raution kaupunkisuunnittelun perusongelma on, että alueen rakentamista ohjaavat asemakaavat ovat pääosin peräisin 1950-luvulta. Vanhat kaavat eivät vastaa nykyajan tarpeita.

Kaavojen päivittämistä varten osia Rautiosta pantiin rakennuskieltoon jo 1970-luvulla. Odotteluaikana rakentamista on jatkettu villissä tilanteessa, missä rakennusoikeudet ovat Jääskeläisen mukaan olleet paikoin yli- ja paikoin alimitoitettuja.

Asemakaavojen uusimisen yksi oheistavoite on Rautionkylän kaupunkikuvan elävyyden ja viihtyisyyden parantaminen. Pääkadun Niskapietiläntien varren näkymät ovat alkaneet nuutua.

– Tosin kaavoittaja ei voi siinä tehdä paljon muuta välitöntä kuin merkata uusien istutusten paikkoja, Jääskeläinen sanoo.

TUHANNEN talouden yhteisön Raution asukasyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Ollikainen on tyytyväinen siihen, että kaupunki lähti Raution kehittämisessä liikkeelle kevään asukasfoorumin antamien evästysten mukaisesti. Kylän keskustan kasvojen kohottamiselle vanhentuneet kaavat ovat Ollikaisen mukaan olleet este, vaikka keskustan rakennuksia onkin siistitty.

Seuraavaksi siistimisen tarpeessa on Ollikaisen mukaan jätteiden kierrätys- ja lajittelupiste.

– Olemme oikein tyytyväisiä siihen, että jätepiste saatiin. Jotenkin sitä pitää kuitenkin maisemoida.

Uusi asuntoalue on Ollikaisen mukaan tervetullut Rautioon. Se antaisi taetta Kaukopään koulun jatkuvuudelle.

Kaavauudistuksen yleisöesittely on Raution kylätuvalla 11. kesäkuuta.

KUVATEKSTI

MATTI VEIJALAINEN

Rautionkylän peruutuspeilissä näkyy hiljentyneitä menneisyyden kauppataloja. Tulevaisuudessa siintää uusia asukkaita ja heidän mukanaan ehkä myös uusia palveluja.

RAUTIO

Kylä muotoutui pääosin 1920-1930 luvuilla Karjalan radan ja Savonlinna-Viipuri-tien (Niskapietiläntie) varteen.

Alue on muutamaa kerrostaloa lukuunottamatta pientaloaluetta.

Kylällä oli ennen useita kauppoja. Kaupallisista palveluista ovat jäljellä Siwa, R-kioski, ravintola ja kaksi parturikampaamoa.

Lähde: www.imatra.fi

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen