Ammattiopiston pukuompelukoulutus loppuu Imatralla

Uusia pukuompelija-oppilaita ei oteta enää ensi vuonna. Suosituimpiin koulutusohjelmiin tulee kuitenkin lisää aloituspaikkoja.

SARITA BLOMQVIST

IMATRA. Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitus on päättänyt, ettei Etelä-Karjalan ammattiopiston tekstiili- ja vaatetusalan linjalle Imatralle oteta uusia oppilaita enää vuonna 2010.

Ammattiopiston rehtori Hannu Varho arvelee, ettei Imatralle saada pukuompelijaryhmää kasaan välttämättä tänäkään vuonna. Aloituspaikkoja olisi 18. Ensisijaisia hakijoita oli vain neljä.

Vaatetusala ei kiinnosta opiskelijoita eikä koulutus kannata taloudellisesti.

– Joudumme sopeuttamaan koulutusta, kun ikäluokka pienenee. Tekstiilialalla ei ole työpaikkojakaan Suomessa. Nuoret eivät ole tyhmiä. He pyrkivät aloille, joista työllistyy, Varho kertoo.

PUKUOMPELIJAOPPILAITA saattaa tulevaisuudessa vielä tulla Imatralle, jos ala saa nostetta. Rehtori ei tähän kuitenkaan usko, koska ikäluokat pienenevät jatkuvasti. Nykyisiin pukuompelijaopiskelijoihin linjan lopettaminen ei vaikuta. Opettajien kohtalo on epäselvä.

– En osaa sanoa tuleeko irtisanomisia. Me tietysti katsomme kaikki toimenpiteet, joita on olemassa. Aiemmin opettajia on siirtynyt osa-aikaeläkkeelle, eläkkeelle tai muille aloille opettajiksi.

SUOSITUIMMAT alat saavat lisää aloituspaikkoja. Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon tuotteen suunnittelun ja -valmistuksen ohjelma saa viisi lisäpaikkaa. Lisäpaikkoja kaavaillaan myös tekniikan ja liikenteen aloille sekä sosiaali-ja terveysalan ohjelmiin.

Kaiken kaikkiaan lisäpaikkoja tulee 26. Koko ammattiopistossa aloituspaikkoja on ensi vuonna 1 147. Imatralla paikkoja on 442.

Varhon mukaan talonrakennuskoulutus on edelleen suuressa suosiossa rakennusalan heikosta työtilanteesta huolimatta. Täksi vuodeksi innokkaita hakijoita on riittänyt Imatralla erityisesti autoaloille. Yhdistelmäajoneuvon kuljettajiksi pyrki lähes 40 hakijaa. Ajoneuvoasentajan työstä oli kiinnostunut 30 hakijaa. Lappeenrannassa eniten kiinnosti parturi-kampaajan koulutus.

Kirjoittaja:
Sarita Blomqvist