Imitsin näkymässä Imatran keskusta on puolivälissään

Vuosikymmenen täyttävä kauppiaiden yhdistys painottaa pitkän tähtäimen kaupunkisuunnittelua. Kylälle tulee kysyntää, kun rannoilla alkaa tapahtua.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Viime vuonna Imatran Kaupunkikeskustat ry sai juhlakutsun. Valtakunnallinen keskustojen kehittämisjärjestö palkitsi yhdistyksen, kaupungin ja yritystilayhtiön Imatrankosken keskustan uudistamisesta.

Lauantaina Imatran kaupunkikeskustayhdistys, tuttavallisemmin Imitsi kutsuu kansaa kymmenvuotisjuhlaansa Imatran rakentamista jatkaen.

– Koskaan ei voi pysähtyä siihen, että lumien auraus riittää. Uuden keskustan tekeminen on puolivälissään, Imitsin puheenjohtaja Pekka Lankinen ja toiminnanjohtaja Pia Rantanen sanovat.

Puolivälin paremmalle puolelle päästään Lankisen mielestä parhaiten pitkän tähtäimen suunnittelua jäntevöittämällä. Kaupungin piirustuspöydällä pitää koko ajan olla kuva siitä, mitä seuraavien kymmenen vuoden sisään kylän napapaikoille tarvitaan.

Se tarkoittaa Lankisen mukaan esimerkiksi sitä, että kaavalliset valmiudet ovat etuottoisesti aina kunnossa uusien liiketoimijoiden nopeaa sisääntuloa varten. Heitä imitsiläiset uskovat ilmoittautuvan, kun Ukonniemen ja Rauhan uudet hankkeet alkavat Saimaan rannalla toteutua.

– Matkailuteollisuuden mahdollisuuksien hyödyntämisessä ja ymmärtämisessä alueella ollaan vasta alussa, pankkimies Lankinen näkee.

EI kaupungin ymmärryksessä imitsiläisten mielestä moittimista ole. Yhteistyö toimii. Esimerkkinä Lankinen mainitsee työryhmän, jota suunnitellaan Imatralle opastavaa viitoitusta uusimaan.

Lankinen tietää, mitä tärkeimpiin Kuutostieltä tuoviin liittymiin kirjoittaisi.

– Nesteen kohdalle Imatra eteläinen ja Vuoksenniskan vaiheille Imatra pohjoinen. Niinhän se muuallakin menee.

Mieluusti Imitsi suo Imatralle tulijoiden löytävän muutkin keskukset kuin vain Imatrankosken keskustan. Alkuperäisessä strategiassa Mansikkala oli jopa merkattu toiminnan painopistealueeksi.

Nykyään Imitsi on Imatrankosken ja Mansikkalan kauppiaiden yhdistys. Vuoksenniskalaisilla on omansa, mutta keskusteluyhteys pelaa. Myös osakeskusten kehittäminen on Imitsin linjauksissa tarpeen.

Valtuustossa päätetty pääkeskuksen status on Imatrankoskella. Kunnallispolitiikassa vaikuttavan Pia Rantasen mukaan hedelmätöntä on vertailla, kuka minkäkin karkin milloinkin saa. Kaupungin yhteisen hyvän eteen namut jaetaan.

– Imatrankoskea pitää rakentaa edelleen, mutta on myös Vuoksenniskan pää saanut kaupungin investointipanoksista 2000-luvulla hyvän osan, Rantanen laskee.

IMATRAN kesän sydän sykkii Koskenpartaan kävelykadulla. Periaatteellinen työnjako kadulla on, että kaupunki vastaa varustuksista ja huollosta ja Imitsi viihtyisyyttä ja kaupankäyntiä lisäävästä toiminnallisuudesta.

Välistä liikutaan rajapinnoilla.

– Olen käynyt keräämässä koirankakkoja, kun ihmiset ovat niistä ilmoittaneet, kävelykadun varressa Imitsin toimistoa pyörittävä Rantanen kertoo.

Ei Rantanen kadun vastaavan talonmiehen toimia sano vierastavansa vastakaan, jos sellaisia eteen tulee.

– Ilmeisesti Imitsiin on ihmisillä käytännön asioissa matalampi yhteydenottokynnys kuin kaupunkiin. Minusta on ihan hyvä niin.

Voisi Rantanen kysyttäessä tehdä muutakin ekstraa.

– Koko Imatran myyntimiehenä yhdistystämme voitaisiin käyttää enemmän, kun kaupunki on ohentanut omia markkinointiresurssejaan.

l l l

Imatran Kaupunkikeskustat ry kutsuu ihmisiä 10-vuotissynttäreilleen ja Imatran kesän avaustapahtumaan Koskenpartaalle 6. kesäkuuta kello 11 alkaen.

KUVATEKSTI

LAURA POHJAVIRTA

Imatran kävelykadun toiminnoissa Imitsi on mukana korkealla profiililla. Yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Lankinen ja toiminnanjohtaja Pia Rantanen katsastivat kadun uuden liukumäen.

IMITSI

Imatran Kaupunkikeskustat ry

Aloitti vuonna 1999.

Yhdistyksen tarkoitus on edistää Imatran keskustojen elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä parantaa liiketoiminnan puitteita keskustoissa.

Jäseniä on tällä hetkellä 99. Määrä on yhdistyksen historian suurin.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen