Juuret löysivät tiensä Mäntyperän kamariin

Heidi Kajander ja Jyrki Outinen tarkastelevat luontoa kahdesta eri näkökulmasta. Savitaipaleen Mäntyperällä alkoi jo 15. taidekesä.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Mäntyperän kamari ja kuvataiteilija Heidi Kajanderin akvarellit sopivat yhteen täydellisesti. Käsintehdyn nepalilaispaperin vaalea okra toistuu samana näyttelyhuoneen seinissä.

Aiheittenkin puolesta maalaukset istuvat Savitaipaleen sydänmaille. Käkkäräiset kuusen juurakot ovat olleet malleina ja innoittajina Juuret-näyttelyn teoksille.

Kajanderin kesäpaikassa Taipalsaarella pieni niitty istutettiin aikoinaan täyteen kuusia. Kasvaessaan puut muuttivat ympäristöä, kunnes mökkiläiset hakkauttivat kuusikon ja alkoivat palauttaa niittyä entiseen avoimeen asuunsa.

– Vedätimme kuusien jälkeen niiden kannot maasta ja revimme omin käsin ylös juuria valtavia kasoja. Materiaalin joukossa oli suuri määrä luonnon taidetta, Kajander muistelee.

Kajander tutustui Mäntyperään viime kesänä Sirkka-Liisa Longan näyttelyn avajaisissa. Aiemmin Juuret-näyttely on nähty vuonna 2004 Taipalsaaren kunnantalossa.

MÄNTYPERÄN toinen kesävieras saapuu omasta kirkonkylästä. Jyrki Outinen esittelee itsensä 33-vuotiaaksi kuvataiteen harrastajaksi, joka on tehnyt tauluja runsaan kymmenen vuoden ajan.

Outinen kertoo maalaavansa kaikkea paitsi muotokuvia. Mäntyperän näyttelyssä hän on painottanut eläintöitä. Öljypastelliliidut ovat alusta lähtien olleet hänen omin juttunsa.

– Liituvärit ovat luonnostaan näyttäviä ja niillä on helppo saada aikaan monia erityisefektejä. Kovin pieniä yksityiskohtia ei saa aikaiseksi, mutta erilaiset väripintojen pehmentämiset lienevät helpommat tehdä, Outinen arvioi.

JÄRJESTYKSESSÄ 15. näyttelykesä Mäntyperällä jatkuu elokuun loppuun asti. Ovet Survajantie 1351:ssä ovat avoinna tiistaista perjantaihin kello 12-19, viikoilla 29-32 sopimuksen mukaan.

KUVATEKSTI

VESA LAITINEN

Mäntyperän emäntä Sirkka-Liisa Vaalivirta pitää sylissään Jyrki Outisen Tiikeriä. Ympärillä on Heidi Kajanderin juuria.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen