Kaksoiskaupungin kurssi korkeampi Svetogorskissa

Etelä-Karjala – instituutti syvensi tutkimustaan imatralaisten naapuruusasenteista.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Imatran ja Svetogorskin kaksoiskaupungin kurssi on korkeammalla Svetogorskissa kuin Imatralla.

Imatralaisten asenteet yhteistyöhön ovat suureksi osaksi varauksellisia. Svetogorskilaiset ovat imatralaisia innokkaampia osallistumaan rajan ylittävään kanssakäymiseen, mutta kokevat omalla puolellaan ongelmaksi yhteistyön rakentamisen hallintovetoisuuden.

Muun muassa tällaisia tuloksia tuotti tutkimusprojekti, jonka Etelä-Karjala – instituutti teki kaksi vuotta sitten tehdyn naapuruusbarometrin tilastollista analyysia syventämällä. Tutkimuksen rahoitus tuli Kaakkois-Suomen Interreg-ohjelmasta ja Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta.

TUTKIJA Virpi Kaiston mukaan imatralaisten suhtautuminen kaksoiskaupunkiyhteistyöhön on monitahoista. Osa imatralaisista asioi Svetogorskissa muutenkin kuin vain bensatankilla, vaikka kaupunkiyhteistyötä ei tehtäisi lainkaan. Osa kaupunkilaisista ei ollut asennetutkimusta tehtäessä edes kuullut kaksoiskaupungista.

Osalle imatralaisista rajan avautuminen oli ja on edelleen uhka. Kansallismielisimmin ajattelevat suhtautuvat hyvin varauksellisesti rajakaupunkien lähentymiseen, koska toisen kulttuurin tuloa omaan kotipiiriin on vaikea hyväksyä.

Uudesta tutkimuksestaan Etelä-Karjala – instituutti julkaisi englanninkielisen artikkelin nettisivuillaan. Projektin yhteydessä julkaistiin myös venäjänkielinen käännös viime vuonna ilmestyneestä Imatran ja Svetogorskin yhteistyön historiaa käsittelevästä kirjasta. Käännöstä on jaettu yliopiston sekä Imatran ja Svetogorskin kirjastoihin.

VIRPI KAISTON mukaan vuoden 2007 rajanaapuruusasenteita selvittävä barometritutkimus tullaan todennäköisesti uusimaan mielipiteissä mahdollisesti tapahtuvien muutosten päivittämiseksi. Aikataulu ja rahoitus eivät ole vielä selvillä.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen