Suomenniemen nuoriso sai oman aloitekanavan

Vuorovaikutteinen verkkodemokratia-palvelu on Etelä-Karjalan ensimmäinen. Nuoret voivat ideoida omia aloitteita ja antaa palautetta kunnan suunnitelmista.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Nuoret saavat äänensä kuulumaan entistä paremmin suomenniemeläisessä päätöksenteossa. Internetin välityksellä on nyt mahdollista tehdä kunnallisaloitteita, antaa palautetta ja vaikuttaa asioiden valmisteluun.

– Vuonna 2010 voimaan tuleva uusi nuorisolaki edellyttää nuorten kuulemista. Nuorisovaltuuston perustaminen olisi ollut yksi vaihtoehto, mutta pienessä kunnassa netin kautta toimiminen tuntui järkevimmältä ratkaisulta. Ääneen pääsevät nyt myös hiljaiset ja ujommatkin nuoret, Suomenniemen kunnan nuorisoasioita hoitava kirjastovirkailija Päivi-Kristiina Erola tähdentää.

Suomenniemen ratkaisu on jotain aivan uutta Etelä-Karjalassa. Vaikka aloitekanavan nimellä kulkeva opetusministeriön tukema verkkodemokratiapalvelu on tähän mennessä otettu käyttöön yli 60 kunnassa, toiminnan painopiste asettuu pääkaupunkiseudulle, Lappiin ja länsirannikolle.

ALOITEKANAVALLA nuoret ja nuorenmieliset saavat tehtailla aloitteita omatoimisesti. Kotikunnan aloitekanavalle rekisteröitymisen jälkeen pääsee esittämään omia ideoita, kommentoimaan muiden ajatuksia ja äänestämään sekä allekirjoittamaan aloitteita.

Kirjoitetut ideat siirtyvät välittömästi muiden käyttäjien kommentoitaviksi, ja hyväksynnän saaneista ehdotuksista muokataan äänestettäviä aloitteita. Jos kannatusta löytyy, aloitteet toimitetaan kunnalliseen päätöksentekoon esimerkiksi kunnanhallitukselle, lautakunnille tai koulun rehtorille. Aloitteen etenemistä voi seurata aloitekanavalta.

Kunnan toimijat voivat myös kysyä nuorten mielipidettä ajankohtaisista asioista. Suomenniemellä ensimmäiset kyselyt voisivat Erolan mukaan liittyä vaikkapa nuorten harrastustoiveisiin tai nuorisotilojen kalustukseen.

Suomenniemen aloitekanavasivu löytyy osoitteesta www.aloitekanava.fi/suomenniemi.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen