Kalastusrajoitukset saatu yli puoleen tavoitteesta Saimaan norppavesillä

Ministeriön työryhmä seuraa rajoitusten vaikutusta norpan suojeluun ja kalatalouteen. Metsähallitus toivoo Saimaan lomalaisten pyytävän kalansa katiskalla.

Keväisen verkkokalastuksen rajoitussopimuksia on Saimaan norppavesillä tehty tähän mennessä 830 neliökilometrin alueelle. Se on vähän yli puolet tavoitellusta rajoitusalueesta.

Sopimuksia tekevät vapaaehtoispohjalta osakaskunnat ja Metsähallitus. Rajoitukset ovat voimassa 15.4.-30.6. Niiden tavoitteena on vähentää tämän vuoden norpanpoikasten eli kuuttien takertumista verkkoihin.

Suojelubiologi Tuomo Kokkonen Metsähallituksesta arvioi sopimuksia syntyneen aika mukavaa tahtia. Nyt niiden teossa alkaa hänen mukaansa kesätauko.

– Syksyn mittaan jatketaan taas voimakkaammin.

Vapaaehtoisten sopimusten tekoon on ainakin toistaiseksi aikaa vuoden 2010 loppuun saakka. Siihen mennessä 1 500 neliökilometrin tavoitealue pitää saavuttaa.

Maa- ja metsätalousministeriö on tarvittaessa varautunut edistämään norpansuojelua tiukemmilla toimilla.

Ministeriö asetti kesäkuun alkupuolella työryhmän seuraamaan kalastusrajoitusten vaikutuksia saimaannorpan suojeluun ja kalatalouteen. Työryhmän pitää toimittaa seurantaselvitys ministeriölle vuoden loppuun mennessä.

Metsähallitus valvoo tehostetusti sopimusten ja myös norppavesien kalastusta rajoittavan asetuksen noudattamista.

Rikkomuksia on ainakin toistaiseksi havaittu vähän, ja Metsähallituksen mukaan suurin osa niistä on johtunut tietämättömyydestä.

Metsähallitus vetoaa Saimaalla lomaileviin mökkiläisiin, etteivät he kalastaisi verkoilla kesäkuun aikana. Riski saada saaliiksi kuutti on olemassa kaikkialla norpan elinalueilla.

– Kuutit uivat myös pesimäalueidensa ja verkkokalastuksen rajoitusalueiden ulkopuolella, Metsähallitus muistuttaa.

Tuomo Kokkosen mukaan juhannuskalat ja muutkin kesäkalat kannattaa pyytää kestävällä kaksoisnieluisella katiskalla. Se pyytää hyvin kalaa, mutta norpat eivät siihen varmasti pääse.

– Myös viehekalastus ja onkiminen on norppaturvallisia vaihtoehtoja.

Norppien pyydyskuolemia on Saimaalla kirjattu tänä vuonna toistaiseksi kaksi. Kuutti tarttui verkkoon Taipalsaarella toukokuun lopulla, ja nuori norppa riimuverkkoon Orivedellä alkutalvesta.

Kuutteja syntyi tänä vuonna kaikkiaan 44, joista kuusi tiedetään nyt kuolleiksi. Osa kuoli jo pesään, pari on löytynyt rantaan ajautuneena ruhona.

– Alkukesästä ruumiita löytyy kun vedet lämpenevät ja ruumiit nousevat pintaan, Tuomo Kokkonen toteaa.

Aikuisia norppia on löydetty tänä vuonna kuolleina niin ikään kuusi. Tutkijat arvioivat, että norppien todellinen kuolleisuus on noin kolme kertaa suurempi kuin havaittu.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/ISMO MARTTINEN

Kuutit ovat vielä niin pieniä, että ne ovat vaarassa takertua verkkoihin. Metsähallitus muistuttaa myös lomalaisille, että he kalastaisivat norppavesillä norppaturvallisilla pyydyksillä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen