Lappeenrannan kirjastojen hankinnat ovat lisääntyneet huimasti

Vihdoin aineistoa hankitaan, kuten suuren kaupungin kirjaston kuuluukin. Musiikkia lainataan nyt paljon enemmän kuin ennen.

Virpi Saarinen

Lappeenranta. Lappeenrannan kirjastot ovat viime vuosina saaneet täyttää hyllyjään urakalla. Viime vuonna kirjastot saivat hankkia kirjoja 326 000 eurolla, mikä on lähes 100 000 euroa enemmän kuin kolme vuotta sitten.

Melkein 40 prosentin kasvu kirjahankinnoissa ylittää huimasti koko maan kirjastojen keskiarvon, joka on yhdeksän prosenttia.

Kasvun selittää Lappeenrannan kaupungin tietoinen panostus kirjastojen toimintaan. Neljän vuoden ajan kaupunki on lisännyt kirjastojen määrärahoja aineistonhankintaan vuodessa eurolla per asukas.

– Nyt alamme olla hankinnoissa suurten kaupunkien kirjastojen keskitasoa, huippua emme ole vieläkään, kirjastotoimen johtaja Päivi Parviainen sanoo.

Kasvaneet määrärahat on kohdistettu tasaisesti kirjaston eri aineistoihin ja palvelupisteisiin.

Koko Etelä-Karjalassa kirjahankinnat kasvoivat jopa 25 prosenttia kolmessa vuodessa, mikä on enemmän kuin missään muussa Suomen maakunnassa.

Kymenlaaksossa ja Kainuussa hankinnat lisääntyivät vähiten, vain vajaan prosentin.

Imatra lisäsi hankintojaan 21 prosenttia.

Luvut saatiin vertaamalla viime vuoden kirjahankintoja vuosien 2005 ja 2006 keskiarvoon.

Tänä vuonna Lappeenrannan kirjasto joutuu taantuman takia vähentämään menojaan runsaasti lähinnä henkilöstön palkattomilla lomilla. Aineistohankintoja ei ole vielä tarvinnut karsia.

– Jotkut kunnat ovat joutuneet tinkimään aineistorahoista, joten meidän tilanne on siinä mielessä ihan onnellinen, Parviainen sanoo.

Lama on jo alkanut lisätä Lappeenrannan kirjastopalveluiden käyttöä. Musiikkiosaston lainaukset ovat kasvaneet tänä vuonna parikymmentä prosenttia, kun muualla kasvu liikkuu muutamassa prosentissa.

Kaiken kukkuraksi Lappeenrannan kirjastot saivat tänä vuonna yli 16 000 euroa tukea Suomen kulttuurirahaston Kirjatalkoot-hankkeelta. Imatra sai tukea 6 000 euroa.

Tuen saaminen edellytti, että kunta hankki viime vuonna aineistoa vähintään yhtä paljon kuin vuosina 2005 ja 2006.

KUVATEKSTI

ES-arkisto/Tuuli Truphonen

Lappeenrannan kirjasto pystyy tänä vuonna lisäämään kirjahankintojaan taantumasta huolimatta.

Kirjoittaja:
Virpi Saarinen