Lappeenranta sulkee sosiaali- ja terveyspalveluita kesäksi

Lappeenrannan kaupungin Tehyn pääluottamusmies Sari Rautiainen pelkää, että kesäsulut kuormittavat varsinkin Armilan keskusterveysasemaa. Imatralla suljetaan mielenterveyspalvelujen päivätoiminnat kesäksi.

HANNA KUUSISTO

Lappeenrannan kaupunki supistaa sosiaali- ja terveyspalveluitaan kesäksi. Supistuksia on vain hieman viime kesää enemmän, mutta Lappeenrannan kaupungin suosittelemat palkattomat virkavapaat ja lääkäripula vaikeuttavat sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintoja.

Lappeenrannan kaupungin Tehyn pääluottamusmies Sari Rautiainen kertoo, että säästötoimien vuoksi kesä viedään läpi vähemmällä henkilökunnalla kuin vuosi sitten.

– Lääkärit ovat aina pystyneet oman sopimuksensa puitteissa vaihtamaan lomarahat vapaiksi. Käsitykseni mukaan vaihtoehtoa on käytetty, ja palkattomat virkavapaat hankaloittavat tilannetta entisestään, Rautiainen sanoo.

Rautiainen pelkää sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden sulkeminen kesäajaksi kuormittaa toisia paikkoja. Esimerkiksi Sammonlahden terveysasema on suljettuna elokuun 16. päivään saakka.

Päivystys on siirretty aikaisemmin lääkäripulan takia Sammonlahdesta Armilan keskusterveysasemalle, ja vastaanottoajat ovat jo nyt vähissä.

– Armilasta ei pystytä antamaan aikoja niin paljon kuin olisi tarvetta, ja ajat menevät pitkälle. Armilan keskusterveysaseman vastaanottotoiminta on katastrofin partaalla, kun töitä tehdään pienellä henkilömäärällä.

Hoitohenkilökunnalle on saatu kesäsijaisia opiskelijoista, mutta Rautiaisen mukaan se kuormittaa myös vakituista henkilökuntaa.

Vakituinen henkilökunta on vastuussa opiskelijoiden tekemisistä.

– Joissakin ympärivuorokautisissa hoitolaitoksissa tehdään töitä vajaalla miehityksellä. Aina on riskinä se, että joku jää sairaslomalle eikä sijaisia ole saatavilla. Kukaan ei jaksa loputtomiin venyä.

Rautiaisen käsityksen mukaan Lappeenrannan hammashuollon jonoja puretaan kesän aikana ostopalveluiden avulla.

Imatran kaupungin mielenterveyspalveluiden päivätoiminnat lakkaavat kesä- ja heinäkuun ajaksi. Imatran kaupungin Tehyn pääluottamusmies Riitta Nousiainen kertoo, ettei mielenterveyspalveluihin ollut saatavilla lääkäriä kesäksi.

– Monesti sijainen ei edes vastaa tarkoitusta mielenterveyspalveluissa, missä terapia, luottamus ja kahdenkeskisyys ovat tärkeitä.

Muutoin Imatran kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat suhteellisen normaalisti.

Nousiaisen mukaan ihmiset kiertävät Imatralla eri työpisteissä.

Esimerkiksi kouluneuvoloiden terveydenhoitajat on siirretty kesän ajaksi töihin muihin neuvoloihin.

– Kesä pyritään hoitamaan tuurauksilla niin, ettei paikkoja tarvitsisi sulkea. Lääkäreitä on onneksi sen verran, että pystymme toimimaan. Muutaman sijaisen olemme ottaneet.

Etelä-Karjalan pienemmissä kunnissa pyritään turvaamaan peruspalvelut kesälläkin. Esimerkiksi Lemillä ja Savitaipaleella ei suljeta sosiaali- ja terveyspalveluita.

– Toiminta lakkaisi, jos sulkisimme palveluita. Pätevien sijaisten saamisesta on ollut täälläkin pulaa, kiteyttää Tehyn pääluottamusmies Arja Supperi Lemiltä.

KUVATEKSTI

LAURA POHJAVIRTA

Lappeenrannan sosiaali- ja terveyspalveluita suljetaan kesäksi. Armilan keskusterveysasemalla jonotusajat pitenevät entisestään.

KESÄSULUT LAPPEENRANNASSA

Armilan sairaalan poliklinikka ja Armilan sairaalassa toimiva diabeetikoiden hoitovälinejakelu 22.6.-19.7.

Kehitysvammapoliklinikka 6.7.-2.8.

Kotitalous- ja ravitsemusneuvonta 13.7.-9.8.

Lapsi- ja nuorisovastaanotto 13.7.-2.8.

Lauritsalan terveysasema, lääkärinvastaanotto ja laboratorio 29.6.-2.8.

Mielenterveyskeskus, päiväosasto 6.7.-26.7.

Opiskeluterveys 29.6.-2.8.

Perheneuvola 13.7.-19.7.

Perhe-Tirikka 13.7.-26.7.

Psykososiaalinen oppilashuolto 22.6.-12.7.

Päihdehuollon kuntoutumisyksikkö 6.7.-2.8.

Raittiustoimisto 6.7.-2.8.

Sammonlahden hammashoitola 29.6.-2.8.

Sammonlahden terveysasema, lääkärinvastaanotto ja laboratorio 1.6.-16.8.

Vainikkalan ja Nuijamaan neuvolat 1.6.-30.8.

Voisalmen sairaanhoitajan vastaanotto 1.6.-30.8.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto