Luumäki pitää Vapon hakemuksia puutteellisina

Turvetuotantoalueen ympäristölupa- hakemukset on vireillä sekä Näpinsuolle että Hyrmäsaarensuolle. Molemmista kuivatusvedet kulkisivat Urpalanjokeen.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI kritisoi Vapo Oy:n toimintaa ympäristölupien haussa. Kunnan mielestä sekä Näpinsuon että Hyrmäsaarensuon turvetuotantoalueita koskevissa hakemuksissa on paljon puutteita.

Näpinsuon hakemus ei kunnan mielestä täytä ympäristönsuojelulain- ja asetuksen, luonnonsuojelulain eikä myöskään EU:n lintudirektiivin vaatimuksia.

Molemmat Vapon hakemukset ovat vireillä Itä-Suomen ympäristölupavirastossa.

Näpinsuon alue sijaitsee Suoanttilan ja Haimilan kylissä. Hyrmäsaarensuon alue on Heikkilän ja Anjalan kylissä nelisen kilometriä Luumäen kirkonkylältä etelään. Kummassakin tuotantoalaa olisi toista sataa hehtaaria. Kuivatusvedet kulkeutuisivat Urpalanjokeen.

Parhaillaan Luumäellä, Ylämaalla ja Miehikkälässä on työn alla suunnitelmia, jossa Urpalanjokea elvytettäisiin takaisin lohijoeksi.

LUUMÄEN antamissa lausunnoissa sekä Näpinsuon että Hyrmäsaarensuon kuormituksen todetaan lisäävän Urpalanjoen rehevyyttä, veden tummuutta ja pohjan liettymistä.

– Urpalanjoen fosforipitoisuuden kasvu soiden alapuolella on huomattavaa. Turvetuotannon aiheuttama virtaamaolosuhteiden muuttuminen sekä kiintoaineksen ja raudan huuhtoutuminen vesistöön haittaavat vesistön kalakantaa. Kutualueet liettyvät ja pohjassa oleva mäti tukehtuu, vaikutukset pohjaeläimistöön ovat huomattavat. Kalastusvälineiden limoittuminen lisääntyy jatkuvasti.

TURVETUOTANTO alueilla jatkuisi arviolta vuoteen 2035 saakka.

Luumäen mielestä lupia ei tule myöntää kuin määräajaksi. Ne tulee tarkistaa viimeistään vuonna 2015. Tällöin pitäisi kunnan mielestä tarkastella, onko olemassa vesistön kunnostustarvetta ja kuormituksen vähentämistarvetta.

Luumäen kunnanhallituksessa Päivi Kärmeniemi (sd.) totesi, ettei hän kannata uusien turvetuotantoalueiden perustamista tässä tilanteessa lainkaan. Hän jätti hallituksen päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä