Raja juhlii Imatran museossa

Rajavartiolaitoksen 90-vuotisnäyttely kertoo vihreiden miesten tien korvesta kansainvälisyyteen.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Rajavartiolaitoksen 90-vuotisjuhlavuoden vietto jatkuu laitoksen valtakunnallisessa museossa Imatralla. Nähtäville tulevat juhlavuoden merkeissä koottu teemanäyttely sekä arvokkaalla esineistöllä jälleen täydentyneet talon muut kokoelmat.

Museonhoitaja Mika Albertssonin mukaan teemanäyttelyn idea on kertoa katsojalle tarina siitä, miten ja millaisia töitä tehden rajamiehet ovat historiansa saatossa nousseet korpien kätköistä ihmisten ilmoille kansainvälisyyden valokeilaan.

– Enää emme ole vain Suomen rajojen, vaan myös EU-rajan vartijoita, Albertsson muistuttaa.

RAJAVARTIOLAITOS syntyi nuoren Suomen lapsena. Varttuessaan laitos on kokenut monet muutokset ulkoisesti sekä toiminnallisesti. Sarkaharmaiden miesten pukumuoti on muuttunut vihreäksi, ja tekniikka on muuttanut työn sisältöä.

Nykyään rajavartiolaitoksen virkakuvaan kuuluu myös meripelastuksen johtaminen.

Alan haastavimpiin suorituksiin ovat kuuluneet Estonia-haverin pelastustyöt. Meren miesten kanssa tapahtumia läpikäynyt Albertsson on koonnut teemanäyttelyn yhdeksi osaksi autenttisia kuvia Estonian ympäriltä.

Uutta tekniikkaa on tullut myös museoon. Kahdelle monitorille on ladattu sähköistä kuvaa rajan miesten ja naisten elämästä ja työstä ennen ja nyt.

Museomestarin haaveissa on saada taloon myös tietotekniikkaa, joka mahdollistaa vieraiden omatoimisen tiedonhaun heitä erityisesti kiinnostavista rajan asioista.

MYÖS rajamuseolla on juhlavuosi. Museo perustettiin 20 vuotta sitten laitoksen sisäiseksi opetusnäyttelyksi, mutta nopeasti ovi avautui myös yleisölle. Vuotuinen kävijämäärä on viime vuosina ollut yli 3 000.

Tällä kertaa museo otti kesäkauteen varaslähdön jo keväällä. Helsingin Sanomatalossa pidettiin juhlavuoden esinäyttely, joka sai hyvän suosion.

Immolan museon ulkoalueella uutta on Rajamieskillan talkoilla tekemä partiosauna.

Muuta uutta ovat muun muassa kokoelmiin saadut Karhusen soturiveljessarjan jäsenen Osmo Karhusen kunniamerkit ja puvut.

l l l

Rajamuseo on avoinna yleisölle 16.-18.6. ja 23.6.-22.8. tiistaista perjantaihin kello 15-18 ja lauantaisin kello 12-18.

KUVATEKSTI

MATTI VEIJALAINEN

Rajamuseon teemahuoneistoon museonhoitaja Mika Albertsson on koonnut kuvanäyttelyn rajan miesten vaiheista ennen ja nyt.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen