Uusi maakuntakaava yrittää pysäyttää asumisen hajautumista

Kaavaluonnos asetetaan nähtäville ensi viikolla. Etelä-Karjalan taajamia pyritään eheyttämään kaavan aluevarauksilla. Kaupan suuryksiköille osoitetaan omat alueensa.

HEIKKI SOPANEN

ETELÄ-KARJALAN maakuntakaavan luonnos on valmistunut. Kaavalla pyritään ohjeistamaan kuntien maankäyttöä 10-25 vuoden aikajänteellä.

Maakuntakaavassa tavoitellaan nykyistä tiiviimpää asutuksen rakennetta. Kun asutus, palvelut ja työpaikat keskittyvät, kunnallistekniikan, joukkoliikenteen ja palvelujen järjestäminen on helpompaa ja taloudellisempaa.

Myös ilmastomuutos ja energiatehokkuus puhuvat tiiviimmän rakenteen puolesta.

Maakuntakaava on yleispiirteinen maankäyttösuunnitelma, jossa esitettyjä aluevarauksia voidaan muokata ja muuttaa yksityiskohtaisessa kaavoituksessa. Maakuntakaavan toteuttamista on silti pyrittävä edistämään, kun alueiden käyttöä suunnitellaan ja yleis- ja asemakaavoja sekä rantakaavoja laaditaan kuntatasolla.

Kaavassa puhutaan kehityskäytävästä. Sillä tarkoitetaan liikenteen, tuotannon ja palvelujen vyöhykettä, jota kehittämällä yritetään vauhdittaa maakunnan kasvua.

Taajamarakenteen kehittämisen kohdealueet ovat Lappeenranta, Lauritsala, Sammonlahti, Joutseno, Imatra, Vuoksenniska, Taipalsaari ja Ruokolahden Rasila.

Lappeenrannan osalta taajamavyöhykkeellä tavoitellaan pallomaisen rakenteen toteutumista, rakenteen tiivistymistä ja laajenemista etelään sekä yhtymistä Lauritsalan ja Sammonlahden vyöhykkeisiin.

Vähittäiskaupan suuryksiköille on osoitettu omat alueensa Lappeenrantaan ja Imatralle. Lappeenrannassa Myllymäen alueen lisäksi suuryksiköille on aluevaraus Selkäharjussa.

Imatralla merkintä pitää sisällään Prisman, Euromarketin ja K-Citymarketin alueet. Merkintä mahdollistaa myös uusien yksiköiden rakentamisen.

MERKITTÄVIÄ matkailun kehittämiskohteita kaavassa ovat Saimaan triangeli eli Imatra-Rauha-Tiuru-Lappeenrannan linnoitus-Myllysaari sekä Huhtiniemi ja Tuosa.

Matkailun painopiste on syntymässä Imatran Ukonniemen ja Lappeenrannan Rauhan Saimaa Gardensin alueille. Myös Taipalsaaren Suur-Saimaa ja Saimaanranta sekä Ruokolahden Freeskin ja Rantalinnan alueet on merkitty matkailun kehittämisalueiksi.

Muita luontomatkailun ja virkistyksen alueita ovat kaavassa Konnunsuon alue, Parikkalan Siikalahti ja Pien- ja Suur-Rautjärven alueet.

Vesistöistä tärkeimpiä kehittämiskohteita ovat paitsi Saimaan vesistö myös Saimaan kanava, Vuoksi ja Hiitolanjoki.

TEOLLISUUDEN työpaikka-alueet seurailevat kaavassa pitkälti jo olemassaolevia alueita.

Maakuntakaavan luonnos asetetaan nähtäville juhannuksen jälkeisenä maanantaina. Nähtävilläolo kestää syyskuun 4.päivään saakka.

Kaavaluonnokseen ja sen asiakirjoihin voi tutustua Etelä-Karjalan liiton toimistossa, Kauppakatu 40 D 5. kerros. Kaavaluonnos on nähtävillä myös kaupungin- ja kunnantaloilla sekä kaupunkien ja kuntien pääkirjastoissa.

Luonnos löytyy myös netistä osoitteesta www.ekliitto.fi.

Kaavaluonnosta ja sen asiakirjoja koskevat huomautukset tulee toimittaa kirjallisesti viimeistään 4.9. Etelä-Karjalan liittoon.

Palautetta voi antaa nähtävilläoloaikana myös sähköpostitse: [email protected].

Kaavaehdotuksen on määrä valmistua vuoden 2009 loppuun mennessä, jonka jälkeen se toimitetaan Ympäristöministeriöön vahvistettavaksi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen