Valtuusto äänesti kunnanhallituksen esitystä vastaan.

Valtuusto äänesti kunnanhallituksen esitystä vastaan.

RAUTJÄRVI. Rautjärven kunnanvaltuusto hylkäsi Imatran seudun seutuopiston perustamisehdotuksen maanantaina. Päätös merkitsee sitä, että hanke Imatran työväenopiston, Ruokolahden kansalaisopiston, Rautjärven kansalaisopiston ja Parikkalan Kaakon kansalaisopiston yhdistymisestä Imatran kaupungin hallinnoimaksi oppilaitokseksi kaatuu.

Asiaa on valmisteltu vuoden verran. Rautjärven päättäjät heräsivät viime vaiheessa pohtimaan muun muassa maksujen määräytymistä työttömille sekä paikallisten tuntiopettajien asemaa. Kun kävi ilmi, että neuvoteltua sopimusta ei enää avata, kunnanhallitus päätti lopulta kesäkuun alussa äänin 5–4 esittää sopimuksen hyväksymistä.

VALTUUSTON äänestyksessä seutuopiston kannattajia löytyi lopulta 10 ja vastustajia 16. Vastustajat löytyivät kokoomuksesta, demareista ja kristillisistä, kannatus löytyi keskustasta, joka sekin tosin hajosi parin äänen verran.

Esityksen sopimuksen hylkäämisestä teki sivistyslautakunnan puheenjohtaja Harri Vuorela (sd.).

Keskustelussa kristillisdemokraattien Seppo Sahla kertoi muuttaneensa kantaansa pohdiskelun jälkeen, Sahla kannatti opistoa hallituksen varajäsenenä.

Sahla totesi, että seutuopisto olisi toteutuessaan ollut yhteistyön näyteikkuna. Toisaalta hän alkoi pohtia sitä, mitä malli merkitsisi oppilaille.

Päätösvalta ja jatkuvuus eivät olisi enää omissa käsissä. Sahla arvosteli myös sitä, että opistosopimuksen sisällöstä saatiin tietoja vasta kovin myöhäisessä vaiheessa, jolloin esimerkiksi Rautjärven näkökohtia ei päästy esittämään neuvottelujen alkuvaiheessa.

– Sopimus sisältää enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia, Sahla summasi.

Kokoomuslainen Iiro Paajanen puolestaan pohti puheenvuorossaan sitä, mitä opistosta oikeasti maksetaan joskus viiden tai kuuden vuoden päästä. Hän otti esimerkiksi Joensuun seutuopiston, jonka isäntäkunta Joensuu sanoi irti. Opisto oli kallis, yhteistyö takkuili ja käyttäjämäärät tippuivat.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen