Vapo puhdisti mainettaan Suursuolla

Pien-Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen edustaja haki totuutta turvesuon puhdistamolta. Vapon edustajat esittelivät sen moitteetonta toimintaa. Tulos ei kuitenkaan ole vielä talvenkestävä.

TAIPALSAARI. Pien-Saimaan sinileväongelmien aiheuttajien jahti jatkuu. Epäiltyjen listalla on myös Vapo Oy:n turvetuotanto Taipalsaaren Suursuolla.

Sen takia Pien-Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen hallituksen jäsen Jukka Hänninen sopi viime viikolla tutustumisretken Suursuon puhdistamolle.

– Halutaan saada totuudenmukainen kuva puhdistamon toiminnasta. Turpeennosto on teollisuutta eikä näpertelyä. Vapolla pitää olla samanlaiset vesiensuojeluvelvoitteet kuin sellutehtailla, hän totesi menomatkalla.

Kyytiin tuli myös Wilfried Bauer, joka on ollut Maaveden kesäasukas 25 vuotta.

– Maavesi on sinä aikana mennyt huonompaan suuntaan. Se on ruskeaa, ja siinä on kuin limaa. Loppukesästä on paksu vaahto rannassa ja syksyllä sinilevää, Bauer kertoi.

Vapo on nostanut Suursuolta turvetta 30 vuotta. Turpeen kuivatusvesien kemiallinen puhdistus alkoi vuonna 1995. Ympäristöluvan mukaisesti se on tähän asti ollut toiminnassa sulan maan aikaan.

Vedet valuvat Suursuolta kesät talvet Halilanojaa pitkin Maaveteen, joka on läntisen Pien-Saimaan osa.

Nykyinen puhdistamo levittäytyy laajalle alueelle turvekenttien laidassa. Siellä olivat vastassa tuotantovastaava Markku Hulkkonen ja huoltoneuvoja Pasi Pettinen Vapo Oy.stä ja turvesuon työntekijä Markus Hannula.

– Puhdistamo käynnistyy huhti-toukokuussa ja lokakuu-marraskuussa se pysäytetään. Sillä välillä kaikki vedet menevät puhdistuksen kautta, isännät kertoivat.

Vedet tulevat turvekentiltä yhtä ojaa pitkin pumppaamoon, joka pumppaa ne putkeen. Siellä veteen syötetään pitkin matkaa kemikaalia nimeltä PIX 115 eli rautaoksidia.

– Se pudottaa humuksen alas, kertoi Pettinen.

Humus on eloperäistä kiintoainetta ja turvesoiden pahin ympäristöongelma. Suursuon puhdistamossa PIX 115 saostaa humuksen laskeutusaltaassa, joka alkaa kemikaalin annosteluputken päästä. Allas on yli 100 metriä pitkä.

Saostumisesta suurin osa tapahtuu isäntien mukaan altaan alkupäässä. Altaan loppupäässä vesi ryöppyää lähes kirkkaana ojaan.

Pettinen otti ryöpystä mukilla maistiaiset sekä isännille että vieraille.

– Se on ihan juomakelpoista, isännät vakuuttivat.

Vesi maistuikin juomakelpoiselta, mutta vähän myös raudalta.

– Tuntuu, että teillä on hyvät laitteet, Jukka Hänninenkin myönsi vettä juotuaan.

– Ei kyllä näytä BAT-tekniikalta, Wilfried Bauer epäili.

Puhdistamon huipputekniikka on lukitussa mökissä. Siellä isännät esittelivät tietokoneen, joka ohjaa puhdistusjärjestelmää ja rapsuttaa dataa etävalvontaan.

Markus Hannula käy kuitenkin puhdistamolla joka toinen päivä, tarvittaessa päivittäin ja häiriön tullen heti. Varamiehityksenä häiriöissä ovat Pettinen ja Hulkkonen.

Vapolle ympäristöluvassa määrätyn vesien laaduntarkkailun hoitaa Saimaan Vesi- ja ympäristötutkimus Oy. Hulkkonen näytti tarkkailuraportteja todisteeksi, että Suursuon puhdistamolta lähtevä vesi on lupaehtojen mukaista, myös ravinteiden osalta.

– Raportit menevät myös Vapon biologille, joka tekee meille kyselyn, jos niissä on huomautettavaa, kertoi Pettinen.

– Viime vuonna ei tullut yhtään kyselyä, kertoi Hulkkonen.

Jukka Hännisellä oli paljon kysyttävää. Kun puhdistamo näyttää kesäkuussa toimivan moitteettomasti, hän kovisteli isäntiä Suursuon talviajan valumista ja kevättulvista.

– Talvella maa on jäässä ja virtaamat pieniä. Nyt on ollut hyviä keväitä, jolloin sulamisvedet ovat haihtuneet osin ilmaan, Hulkkonen sanoi.

Hän myös kumosi Hännisen esittämän epäilyn, jonka mukaan laskeutusaltaaseen kesällä kertyvät möhnät lähtevät talviaikaan liikkeelle. Hulkkosen mukaan allas ruopataan joka syksy puhdistamon alasajon jälkeen, tarvittaessa myös kesken kesän.

Altaasta lähtee yhdysoja Halilanojaan, joka tulee toiselta suolta Suursuon sivuitse. Siihen liittyy monta suo- ja metsäojaa ennen Maavettä.

– Kuka niistä vastaa, kysyi Bauer.

– Maanomistaja vastaa, sanoi Hulkkonen.

Hänen mukaansa Vapon osuus Halilanojan valuma-alueesta on muutama prosentti.

– Vapon vaikutus vedenlaatuun on kesäaikaan varmasti vielä sitä pienempi.

KUVATEKSTI

LEENA SALLINEN

Laskeutusaltaan loppupäästä vesi valuu kirkkaannäköisenä ojaan. Maistiaiset otettiin tästä ryöpystä.

Jukka Hänninen (vas.) ja Markku Hulkkonen keskustelivat vilkkaasti, mutta varsin sopuisasti Suursuon puhdistamon toiminnasta.

Jukka Hänninen seurasi, miten kemikaalilla käsitellyn veden humus saostuu suppilon pohjalle.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen