Votkaturistien tähdet Saarinen ja Toikka arvostavat kansankomediaa

Jaana Saarinen on matkannut salaa Pärnuun. Markku Toikan pakoretki uimaan Mustallemerelle ei onnistunut.

LAPPEENRANTA. Näyttelijä ja koomikko Markku Toikka kertoo saavansa välillä outoja puheluja. Yksi tällainen soitto tuli Lappeenrannasta.

Soittaja oli Lappeenrannan kaupunginteatterin kesäteatterin tuottaja Minna Mänttäri. Hän toimitti Toikalle asiaa ohjaaja Jukka Keinosen toimeksiannosta ja kertoi, että Lappeenrannassa ruvetaan tekemään Votkaturisteja.

– Ahaa. Tällainen tilanne, tuumasi Toikka.

Ajatusta mietittyään hän arvioi sen mainioksi.

Samanlaisen puhelun saanut Jaana Saarinen kertoo, että suurin syy tarjoukseen tarttumiselle oli ohjaaja Keinonen. Myös Toikan mukanaolo oli yksi punnus vaakakupissa. Viisikymppinen kaksikko tuntee jo Ylioppilasteatterista, jonka ajoista Saarinen ja Toikka sanailevat kuin muinaishistoriasta.

– Hyvä, että ollaan vielä elossa, eikä vielä eläkkeellä.

– Ja puhekykyisiä. Muistetaan replat (repliikit).

Pääroolien esittäjät Toikka ja Saarinen eivät kuuluu niihin vajaaseen puoleen miljoonaan suomalaiseen, jotka ovat nähneet Aimo Vuorisen näytelmän Votkaturistit.

Kappaleella on kevyen kesäteatterihömpän maine, mikä ei imartele teosta taidepiireissä. Toikka otti ja luki käsikirjoituksen ja kertoo mieltyneensä hyvin kirjoitettuun kansankomediaan.

– Votkaturistit on klassikko ja suoraa jatkumoa Aleksis Kivelle ja Putkinotkolle.

Saarisella ja Toikalla ei ole votkaturistikokemuksia Neuvostoliitosta.

– Mutta ne tullimuodollisuudet on kyllä koettu.

Toikka on ollut liikkeellä korisjoukkueen ja teatterikoulun porukan kanssa sekä elokuvafestivaaleilla, Saarinen tekemässä nuorten ohjelmaa Eestin televisioon. Matkoilla vapaa liikkuminen ja keskustelu jäivät haaveiksi, ja isännät vahtivat jokaista liikettä.

Niinpä tarinoita riittää. Saarinen kävi salaa Pärnussa. Toikka pyrki uimaan Mustaanmereen harhauttamalla vahtinsa, mutta yritys epäonnistui ja päättyi ankaraan puhutteluun.

Votkaturisteista 1970-luvun ensi-illassa huokunut poliittinen epäkorrektius on karissut maailman muuttuessa. Sotateemakin jäi taustalle, vaikka jännite itään elää ainakin mielissä.

– Onhan se yhä pelottava iso maa, Toikka miettii.

Votkaturistien aihe ei ole Neuvostoliitto tai venäläiset vaan suomalaiset, joille leppoisasti naureskellaan.

– Suomalaiset ulkomailla tai kesäyössä. Perusmalli on yhä sama. Kun ihmiset ovat poissa kotoa, otetaan vapauksia, mutta ollaan kuitenkin toisten varassa, ei uskalleta yksin, Toikka analysoi.

Seuramatkailu jatkuu edelleen omatoimireissaajista piittaamatta.

– Tässä eletään vilpitöntä, herkkää kansainvälistymistä.

Lappeenrannan kansainvälistymistä Saarinen ja Toikka katsovat ihaillen.

– Poikkeustila kesti 50–60 vuotta, ja nyt luonnollinen vuorovaikutus on tullut takaisin. Moni suomalainen liike on palannut sinne, mistä on saanut alkunsa, Toikka sanoo.

Hän huomauttaa, ettei kansainvälisyyden virkistyminen koske vain venäläisiä. Jalkapalloa katsoessaan hän huomasi Lappeenrannasta löytyvän espanjalaisiakin kannattajia.

Näyttelijät vaikuttavat vilpittömän ilahtuneilta Linnoituksen uudistuneesta teatterista. Kaupunki saa kiitosta tuestaan ja kaupunginteatteri asioiden hoitamisesta.

Toikka ja Saarinen ovat harjoitelleet Lappeenrannassa pätkittäin viitisen viikkoa. Esitysten alkaessa siunaantuu runsaasti näytöstä edeltäviä vapaita kesäpäiviä. Toikka on jo suunnitellut tennistä, sulkapalloa ja rantalentopalloa. Venekin on vuokrattu.

– Kalastushommia täytyy vielä viritellä.

Saarisen tavoite on olla suunnittelematta mitään. On kuitenkin tiedossa, että hän katselee kaupunkia esitystä katsomaan tulevien tuttujen kanssa.

l l l

Votkaturistit Linnoituksen kesäteatterissa Lappeenrannassa 24.6.–30.7.

Jaana Saarinen näyttelee karjalaista leskirouvaa, joka täyttää yksinäisyyttään matkustamalla ja tutustumalla matkoilla uusiin ihmisiin. Markku Toikan esittämä aikamies on seuramatkan hengenluoja, joka elää ihmisten, ei protokollan, ehdoilla.

Markku Toikka

Helsinkiläinen näyttelijä, muusikko, käsikirjoittaja ja stand up -koomikko.

Tunnettu mm. Puhtaat valkeat lakanat -televisiosarjasta, Lapinlahden Linnut -yhtyeestä ja Homer Simpsonin suomenkielisenä äänenä.

Lavakomiikan uranuurtaja Suomessa.

Näytellyt Lappeenrannan kaupunginteatterissa 1995–1996.

Jaana Saarinen

Kotkalainen näyttelijä ja kouluttaja, työskenteli 25 vuotta Kotkan kaupunginteatterissa.

Tunnettu mm. Salatut elämät – televisiosarjasta ja PMMP:n Lautturi-musiikkivideosta.

Saanut parhaan naisnäyttelijän Venla-patsaan 2007.

Näytellyt Lappeenrannan kaupunginteatterissa 1979–1980.

Kirjoittaja:
Etti Kantola