Kelluvat talot odottavat sopivaa paikkaa Lappeenrannasta

Yrittäjä haluaa rakentaa Pallonlahdelle, kaupunki kaavoittaisi kauemmas keskustasta. Jos yhteisymmärrys paikasta ja halu kaavoittaa löytyvät, valmista voisi olla vuonna 2011.

MAIJA VEHVILÄINEN

LAPPEENRANTA. Suunnitelmat rakentaa kelluvia taloja Lappeenrannan Pallonlahdelle ovat olleet pitkään jäissä. Marinetek Groupin toimitusjohtaja Ilkka Seppälä sanoo, että neuvottelut Lappeenrannan kaupungin kanssa on tarkoitus käynnistää jälleen tänä syksynä.

– Lomien jälkeen on tarkoitus aktivoitua, sanoo Seppälä.

Ponttoneja ja satamalaitureita valmistava Marinetek on kelluvia taloja toteuttavan Marina Housingin taustayhtiö.

Ponttoneilla kelluvan pientaloalueen rakentamista Lappeenrannan Pallonlahteen suunniteltiin jo kesällä 2007, mutta neuvotteluissa ei päästy yksimielisyyteen. Suurimmat erimielisyydet liittyvät sijaintiin.

Lappeenrannan maankäyttöjohtajan Jussi Salon mielestä Pallonlahti ei ole paras mahdollinen paikka rakentaa. Etenkin Linnoituksen kunnostetut vallit lahden toisella rannalla tekevät alueesta herkän. Toisella puolella lahtea on Laroxin tehdas ja teollisuusaluetta.

– Muita vaihtoehtoja selviteltiin, mutta ne eivät oikein kiinnostaneet yrittäjää, toteaa Salo.

Paikkaa katseltiin kauempana keskustaa sijaitsevilta ranta-alueilta, mutta ne olivat yrittäjän mielestä liian kaukana. Kelluvaa asuinaluetta ei Salon mukaan kannata rakentaa, ellei taloja ole useita kymmeniä, sillä infrastruktuurin rakentaminen on työlästä.

– Pallonlahti on aika pieni vesialue, hän lisää.

Ilkka Seppälän mielestä Pallonlahti on loistava paikka. Kaavailtu asuinalue sopisi hänen mielestään hyvin kulttuurihistoriallisen Linnoituksen ja lähistön modernin kerrostalorakentamisen väliin.

– Rakennettavat talot eivät olisi mitään saaristolaisjuttua, vaan aika moderneja.

Seppälän mukaan lahtea ei vesialueen pienestä koosta huolimatta ole tarkoitus rakentaa täyteen. Talot olisivat melko pieniä ja veneliikenteelle jäisi tilaa. Taloja tulisi alueelle kymmeniä.

Seppälä sanoo, että asunnot on paras rakentaa lähelle keskustaa, jossa infrastruktuuri ja jätehuolto ovat helpommin hoidettavissa. Taloista on tarkoitus rakentaa ympäri vuoden asuttavia.

Kelluvien talojen rakentaminen on huomattavasti yleisempää maailmalla kuin Suomessa.

Maankäyttöjohtaja Jussi Salo muistuttaa, että niiden ympärivuotisesta käytöstä pohjoisissa olosuhteissa ei ole juuri kokemusta.

Jos kaupunki ja Marina Housing pääsevät syksyllä yhteisymmärrykseen paikasta, johon alue voitaisiin kaavoittaa, olisi Seppälän mielestä mahdollista, että talot olisivat valmiita jo vuonna 2011.

Talot kootaan elementeistä, joten rakennustyömaan ääniä alueelta ei juuri kuuluisi. Ensimmäinen rakennusvaihe on taloja kannattelevien ponttonien asentaminen veteen, minkä jälkeen talot kasataan niiden päälle.

Seppälä arvioi, että talojen hinnaksi tulisi noin 300 000–500 000 euroa.

– Uskon vahvasti, että neuvottelut etenevät, mutta aikataulusta olen epävarma. Tämä ei ole kaupungilta pois, vaan kaupungille lisää.

KUVATEKSTI

MARINA HOUSING

Lappeenrannan Pallonlahti ei ole kaupungin mielestä paras paikka kelluvalle asuinalueelle. Sijainniltaan keskeinen vesialue on melko pieni, ja sen vieressä kohoavat kulttuurihistoriallisesti arvokkaat Linnoituksen vallit.

Villa Helmessä on neliöitä 85,5. Marina Housing haluaisi rakentaa samankaltaisia kelluvia taloja Lappeenrantaan.

Kirjoittaja:
Maija Vehviläinen