Lappeenrannan mattopaikat vielä tiukasti ankkuroituna Saimaaseen

Halkosaaren mattolaituri poistuu Myllysaaren pesupaikan tieltä aikaisintaan kolmen vuoden päästä. Muidenkin Lappeenrannan laiturien kohtaloa vasta hahmotellaan.

JOHANNA SJÖHOLM

LAPPEENRANTA. Vesistöjä kuormittavien mattolaiturien tulevaisuus on Lappeenrannassa yhä auki. Kaupungin teknisen toimen palvelujohtajan Pasi Leimin mukaan mattolaiturien siirto maalle on vasta valmisteluvaiheessa. Päätöksiä tai edes esityksiä päättäjille asiasta ei ole vielä tehty.

Lappeenrannan kaupungin alueella on kaksitoista matonpesupaikkaa. Näistä kahdeksan on perinteisiä mattolaitureita ja neljä ympäristöystävällisesti maalla sijaitsevia. Maaseudulla on lisäksi kahdeksan pyykkilaituria.

Leimin mukaan Myllysaareen on kaavailtu maalle rakennettavaa matonpesupaikkaa, joka korvaisi lähellä sijaitsevan Halkosaaren laiturin. Myllysaaren pesupaikka voi kuitenkin Leimin mukaan toteutua aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua.

Sitä ennen pitää saada valmiiksi Myllysaaren kunnostamisprojekti, johon Lappeenranta on saanut tukea valtiolta ja EU:lta. Rahoitus ei kata matonpesupaikan rakentamista.

Leimin mukaan Lappeenrannan juomavesialtaan eli Taipalsaarentien länsipuolella sijaitsevat mattolaiturit voisi poistaa ja korvata jo olemassa olevilla, maalle sijoitetuilla pesupaikoilla. Alueella sijaitsevat Tyysterniemen ja Voisalmen laiturit.

– Alueella on jo sekä maalle rakennettuja että perinteisiä laitureita.

Lauritsalan Luukkaanrannan ja Kanavansuun pesupaikat voisi Leimin mukaan korvata yhdellä, maalle rakennettavalla pesupaikalla.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm