Sarviniemen messutaloihin lämpöä Saimaasta

Loma-asuntoihin havitellaan maalämpöverkostoa. Vaasan asuntomessualueella meri lämmittää yli 40 taloa.

TAIPALSAARI. Sarviniemeen vuodelle 2012 kaavailtujen loma-asuntomessujen kohteet lämpiävät Saimaan voimin. Näin ainakin, jos alustavat suunnitelmat alueen energiaratkaisusta toteutuvat.

Vahvimmilla messualueen lämmitysjärjestelmäksi on maalämpöverkosto, joka ottaa käyttövoimansa putkilla Saimaan pohjasta. Lämpöä keräävä ja jakava verkosto muodostaa siten alueelle pienimuotoisen kaukolämpövoimalan.

Lämpöverkosto tulisi kattamaan lähinnä rantaan kurottavan asuntokeskittymän. Etäisemmissä kohteissa putkilla siirrettävän lämmön hyötysuhde ei vielä ole selvillä.

Messualueen omistaja Saimaa Spirit Oy:n toimitusjohtaja Jukka Suninen ei osaa arvioida, tullaanko rakentajat velvoittamaan maalämmön valintaan. Hän pitää järjestelmää toteutuessaan lähinnä positiivisena houkuttimena.

– Keskitetty ratkaisu säästää niin paljon rakennuskustannuksissa, että moni voi tehdä päätöksen pysyvästä muutosta ihan sen vuoksi.

Normaalisti maalämmön käyttöönotto on omakotitaloissa 30 000-50 000 euron investointi. Suninen arvioi yhteisen verkoston tekevän järjestelmästä ainakin kymppitonnin halvemman.

Maalämmöllä toimivaa järjestelmää on Sarviniemeen toimittamassa Mateve Oy. Yrityksellä on kokemusta vastaavista projekteista, sillä se oli myös viimekesäisten Vaasan asuntomessujen energiaratkaisun takana.

Vaasan Suvilahdessa 42 omakotitaloa saa lämpönsä merenpohjaan upotettujen keräimien kautta. Mateven lappeenrantalainen edustaja Tuomo Honkamäki pitää vastaavan verkoston luomista Sarviniemeen luontevana ratkaisuna.

– Kyseessähän on maailman ylivoimaisesti edullisin energiamuoto. Periaatteessa kaikki energia voitaisiin ottaa näin, Honkamäki hehkuttaa.

Honkamäki luonnehtii Vaasan asuntomessualuetta energiaomavaraiseksi. Kiinteistöissä ei ole lainkaan energiamittareita, koska energiaa on Honkamäen mukaan määrättömästi.

– Maalämmön ylivoimaisuutta lisää myös se, että asuntojen viilennys onnistuu kesäisin hyvin edullisesti.

Professori Juha Pyrhönen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta pitää maalämpöä fiksuna ratkaisuna. Haja-asutusalueella ja etenkin yhdistettynä aurinkokeräimiin se olisi Pyrhösen mielestä jopa ylivoimainen systeemi.

– Maalämpö tarvitsee tuekseen hyvin vähän jalossa muodossa olevaa energiaa eli sähköä. Se on ehdottomasti järkevin tapa alueilla, joilla ei ole kaukolämpöä, Pyrhönen sanoo.

Pyrhönen arvioi verkostomuotoisen ratkaisun toimivan paremmin kuin pienet, kiiinteistökohtaiset laitteet. Tehokkaampien pumppujen avulla lämpökerroin saadaan verkostossa korkeaksi.

– Saimaassa lämpötila ei laske alle neljän asteen koskaan. Veden pumppaaminen viiteenkymmeneen asteeseen hyvillä pumpuilla tuottaa hyvän hyötysuhteen.

Sarviniemen alueen energialähteeksi oli Jukka Sunisen mukaan ehdokkaana myös tuulivoima. Lappeenrannassa toimivan The Switchin suurroottorit osoittautuivat kuitenkin messualueelle liian massiivisiksi.

– Tuulisuuden kannalta sijainti on hyvä, mutta ympäristöön rakennelmat eivät olisi sopineet.

Ekoajattelu tulee värittämään Sarviniemen messuja muutenkin, sillä se on Asuntomessuilla vallitseva trendi. Messuorganisaatio arvostaa monipuolisia ja vaihtelevia ratkaisuja, mutta Sunisen mukaan esimerkiksi öljylämmitys on jo kokonaan pois kuvioista.

– Valkeakoskella ei ole tänä kesänä enää lainkaan öljylämmitteisiä taloja.

Kirjoittaja:
Mari Pajari