Okan Kari Metsäkallio siirtyy asiantuntijatehtäviin

Metsäkallio jatkaa vuoden yhtiön asiantuntijatehtävissä senior adviserina. Uudeksi aluejohtajaksi nousee Seppo Tokkola.

LAPPEENRANTA. Rakennusliike Oka Oy:n aluejohtajana 12 vuotta Lappeenrannassa toiminut Kari Metsäkallio, 59, jättää tehtävänsä syyskuun alussa. Hän jatkaa vuoden sopimuksella senior adviserina toimitusjohtajan erityistehtävissä ja jää sen jälkeen eläkkeelle.

Uudeksi aluejohtajaksi tulee Lappeenrannan yksikön työmaapäällikön tehtävistä Seppo Tokkola.

Metsäkallio luonnehtii Tokkolaa ammattirakentajaksi. Itseään hän pitää enemmän lobbarina ja kauppamiehenä kuin rakentajana.

Metsäkallion johdolla Okasta on tullut merkittävin rakentaja Lappeenrannassa. Menestystarinaa ovat siivittäneet aluejohtajan politiikan luottamustehtävistä aikaisemmin hankkima paikallinen asiantuntemus ja henkilöverkostot.

– Rakennusyrityksen tulos ei synny pelkästään betonimyllyä pyörittämällä. Verkostoista ja paikallistuntemuksesta on ollut kiistatta hirvittävän iso hyöty, Metsäkallio myöntää.

Työtä on helpottanut myös vakavarainen ja valtakunnallisena toimijana merkittävä rakennusalan yritys. Sen taustalla ovat Lemminkäisen voima, rahat ja resurssi. Metsäkallion mukaan rakentamisessa kassavaroilla on iso rooli, ja siinä konsernin apu korostuu.

– Myös monet isot kauppaketjut ovat tulleet Lappeenrantaan konsernin avittamana. Esimerkkeinä Metsäkallio mainitsee Gigantin ja Robinhoodin. Oka on rakentanut ketjujen liiketiloja eri puolilla Suomea.

Oka tuli Lappeenrannan markkinoille vuonna 1997 noususuhdanteen alkuun. Yritys aloitti täysin tyhjästä. Ensimmäinen toimistokin sijaitsi Metsäkallion salkussa ja työpöytä oli milloin missäkin.

Ensimmäisen tontin Oka sai haltuunsa Kauppakadulta Vanhan hautausmaan lähettyviltä liikemies Jukka Sunisen välityksellä.

– Kehittymisen kannalta merkittävintä on ollut Okan noin 80 prosentin siivu Myllymäen alueen rakentamisessa. Sieltä kasvu lähti liikkeelle, Metsäkallio myöntää.

Hänen mielestään perusrakentaminen ei kuitenkaan ole tärkein juttu, jos joku haluaa haluaa menestyä kiinteistöbisneksessä.

– Pitää hallita myös kiinteistöjen jalostaminen: ostaa tontti oikeasta paikasta, hankkia siihen kaava, sijoittajat ja vuokralaiset.

Oka on hankkinut yhteistyökumppaniensa kanssa useita rakennuskohteita myös keskustan alueelta. Kynnet ovat kiinni arvokkaissa kohteissa.

– Nyt pitää teroittaa kynsiä tulevien vuosien rakentamiselle, Metsäkallio sanoo.

Hän näkee jo merkkejä käänteestä. Okalla ei ole enää myynnissä ainuttakaan asuntokohdetta. Viimeiset on myyty pienellä alennuksella hiljattain.

Ensi vuosi on alalla vaikea, mutta sen jälkeen taas rakennetaan, Metsäkallio uskoo ja antaa oman suhdanne-ennusteensa kaupungin keskustan rakennusaikatauluille.

Asuntokohteista Rutinkulma käynnistyy vielä tämän vuoden lopulla. Kahden vuoden sisällä käynnistyvät City-korttelin rakentaminen ja niin sanottu Autotalo, joka puretaan ja tilalle rakennetaan uusi entistä isompi kiinteistö.

Ratkaisuja syntyy myös Simolantien tonteilla. Kolmen vuoden kuluttua Metsäkallio uskoo Pormestarinkadun osuuspankin korttelin rakentamisen tulevan ajankohtaiseksi.

Okan paalupaikka rakentamiskuvioissa on herättänyt kateutta. Sitä on ruokkinut myös Metsäkallion värikäs persoona.

Hän kuului takavuosina niin sanottuun Hupu, Tupu ja Lupu -ketjuun. Trion täydensivät valtuuston nykyinen puheenjohtaja Heikki Järvenpää ja Kaupunkiyhtiöitten toimitusjohtaja Tom Hultin.

Kaikki ovat kokoomuslaisia, ja vauhti oli yhtä kova kuin sarjakuvan esikuvilla.

Kaupungin nykyiseen päätöksentekoon Oka on ollut suhteellisen tyytyväinen, vaikka Metsäkallion mielestä aihetta on myös pieneen kritiikkiin. Rakentamisen kuvioissa kaavoituspäätösten hitaus ja luottamusmiesten iso operatiivinen rooli ovat joskus tuoneet päänvaivaa kaikille rakentajille.

– Jos normaalin tontin asemakaavaprosessi kestää kaksi vuotta, tontille tuleva yrittäjä ehtii häipyä muualle monta kertaa.

Okan rakentamista ja samalla päätöksentekoa on arvosteltu usein siitä, että yhtiö saa herkästi läpi oman tahtonsa.

Metsäkallio kiistää jyrkästi, että Oka olisi jotenkin erityisasemassa ja saisi etuja, joita muille ei anneta.

– Missään rakennuskohteessa emme ole saaneet sellaista etua, mitä muut eivät olisi saaneet, jos olisivat älynneet kysyä.

Kari Metsäkallio

Koulutus: Diplomi-insinööri, energiatekniikka ja tuotantotalous, Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu 1977.

Työura: Lappeenrannan toimintakeskuksen toimitusjohtajana, Okan aluejohtajana.

Politiikka: Ylioppilaskunnan puheenjohtajana, kaksi kautta Lappeenrannan valtuustossa 1976-84, kaupunginhallituksessa 1980-84. Luumäen kunnanhallituksessa ja maakuntavaltuustossa 2009 alkaen.

Urheilu: Pesä-Ysien perustajajäsen ja toimi myös edustusjoukkueen valmentajana, pelannut koripalloa LrNMKY:ssä, toimi myös SaiPan puheenjohtajana ja SM-liigan hallituksessa.

Kovin urheilusaavutus: Nuorten itä-länsi-ottelu pesäpallossa (seura oli Mikkelin Pallonlyöjät).

Rakkain harrastus: Golf.

Asuu: Omakotitalo Luumäen Jurvalassa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki