Vanhat kamerat kiehtoivat Simpeleen Antiikkipäivillä

Talonpoikaisantiikkia ja sotilastavaraa tulee harvakseltaan tarjolle.

RAUTJÄRVI. Reilun kymmenen vuotta Simpeleellä järjestetty Antiikki ja keräily -kesäpäivät ovat vakiinnuttaneet paikkansa alan kauppiaiden sekä yleisön kalenterissa.

Arkipäivän vanha tavara kiinnostaa vakiovieraita. Bukowskin huutokauppahuoneen Dan von Koskull kertoi, että ensimmäisenä päivänä satakunta asiakasta oli käynyt näyttämässä vanhoja aarteitaan arviointia varten. Mielenkiintoisimpia olivat venäläiset posliini- ja pöytähopeatavarat. Muutama kaunis taulukin on käynyt näytillä.

– Aika paljon samanlaista tavaraa Rautjärvellä kuin muuallakin Suomessa. Tyypilliset kaupalliset arvot ovat olleet satasia.

Von Koskull on itse innostunut etenkin talonpoikaisantiikista. Sitä liikkuu kuitenkin nykyään suhteellisen vähän.

Naapuriosastolla Esko Putus oli lauantaina arvioinut parikymmentä vanhaa kameraa. Ensimmäinen oli mielenkiintoisin: saksalainen Rolleicord vuodelta 1933, hyvässä kunnossa ollut kaksisilmäinen peilikamera.

Putus esittelee latvialaisen Walter Zappin 1950-luvulla kehittämän agenttikameran, joka nykyisen mittapuunkin mukaan on toimiva, kätevä ja pienikokoinen. Siihen saa edelleen filmiä, ja Saksassa on pikkufirma, joka niitä kehittää. Tämä pieni klik-klik-kamera on nähty monessa agenttielokuvassa.

Antiikkipäivien teemana on tänä vuonna kamera ja kuva.

Sotilastavaroihin erikoistunut Pekka Toivanen kertoi, että kunniamerkkejä menee perikunnista edelleen kaatopaikalle. Yhden kunniamerkin arvo voi olla kuitenkin 40 euroa tai enemmänkin, varsinkin, jos mukana on luovutuskirja. Myös suojeluskunta- ja Lotta Svärd-merkit ovat arvokkaita. Lauantaina mielenkiintoisimpia yleisön arvioittamia esineitä olivat lentäjämerkit.

– Tärkeintä on, että ihmiset tiedostavat tavaroiden arvon, vaikka eivät ole myymässäkään, Toivanen linjasi.

Sota-ajan puhdetöillä on oma keräilijäkuntansa, mutta niitä liikkuu kovin vähän. Sama koskee Toivasen mukaan sota-ajan muuta materiaalia.

Antiikkipäivien projektipäällikkö Seppo Lehtimäki LC Simpeleestä kertoi, että kolme neljästä kauppiaasta on jo sopinut tulevansa myös ensi vuonna. Simpeleen keräilypäivillä kävijöitä oli lauantain aamupäivän sateesta huolimatta 2300. Kauppiaita oli 118, joista kolme Ruotsista saakka.

Antiikki ja keräily -kesäpäivät jatkuvat Simpeleellä sunnuntaina, ja osa myyjistä on torilla vielä maanantaina.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen